Colourpoint perser, en populär kattras

Colourpoint perser, även kallad himalayan cat, är en populär kattras som utvecklades genom korsningar mellan perser och siameser för att åstadkomma en katt med color point och blå ögon. Rasen är känd för att vara söt, tillgiven och tystlåten vilket är egenskaper som älskas av många kattentusiaster. Här har vi samlat det du behöver veta om colourpoint perser, i synnerhet om du redan har en eller planerar att göra rasen en del av din familj.

 

Colourpoint perser som familjekatt

Colourpoint perser är en fin kombination av perser och siames. Colourpoint perser har mindre öron, stora uttrycksfulla ögon, kort nos och vad många tycker är ett sött uttryck. Dess päls kommer i seal, blå, choklad, lila, flame, sköldpaddsfärgad, blue-cream, cream och lynx.

Den är mycket förtjust i sina människor tack vare dess söta personlighet som kommer från persern. Det nyfikna uttrycket har katten tack vare siamesen. Katten pratar med sin ägare med en fin och mjuk röst vilket gör den än sötare. Katten älskar även att sitta i sina människors knä och har inget emot när du är upptagen så länge den får vara där och titta på.

Colourpoint perser, en överblick

Här är några av colourpoint persers egenskaper som kan intressera dig:

 • Många organisationer håller inte med om colourpoint persers status som egen ras. The American Cat Fanciers Association och The International Cat Association anser att katten är en egen ras. Men å andra sidan anser Cat Fanciers Association och American Cat Association att katten är en variant av perser.
 • Colourpoint perser är en medelstor till stor katt som har ett mjukt, runt, och mysigt utseende, utan att se fet ut. De är kända för sitt stora, runda och välvda huvud som sitter på en kort nacke. De har små öron och en kort och platt nos som är en av de utmärkande dragen hos en colourpoint perser. Katten har ett sött och mjukt uttryck.

Colourpoint persers historia

Colourpoint perser utvecklades år 1931, och den första kattungen döptes till Newton’s Debutante. Kattungen var resultatet av ett avelsprogram av Virginia Cobb och Clyde Keeler. Deras avelsprogram ämnade att utveckla en perser med samma färg och tecken som en siames. År 1950 utvecklade en kanadensisk uppfödare vid namn Ben Borrett en långhårig katt med point-färger. Den kallades först för colorpoint longhair vilket erkändes av Governing Council of the Cat Fancy år 1955. År 1957 erkändes rasen av amerikanska kattregister under namnet himalayan.

Colourpoint persers temperament

Colourpoint perser är rar, vänlig och tystlåten, precis som persern. Katten är känd för att kunna anpassa sig till alla hemmiljöer så länge som den får sitta i sin människas knä. Den älskar att bli klappad. Katten tycker även om att leka med barn som kan behandla den korrekt, utan att lekarna blir hårdhänta. De är tillgivna men väljer noga vem de vill vara tillgivna med.

De föredrar att ge sin uppmärksamhet till familjens medlemmar och vänner till familjen som de känner sig trygga med. Colourpoint perser älskar fridfulla miljöer och avskyr högljudda miljöer. 

Rasen har stora ögon och vad många beskriver som en fridfull röst. Den pratar med sin människa endast vid behov så som när den är hungrig, trött eller vill bli klappad. Den kan hantera när du är upptagen så länge som du ger katten uppmärksamhet efter att du avslutat dina sysslor eller ditt arbete.

Colourpoint persers hälsa och hälsorelaterade frågor

Dessa är några av de åkommor som colourpoint perser kan drabbas av. Ägare bör vara medvetna om dessa åkommor så att de kan förhindras, behandlas eller botas:

 • svårigheter att andas på grund av trånga näsborrar
 • felaktigt bett och dentala problem
 • rinnande ögon
 • körsbärsöga, entropion och progressiv retinal atrofi
 • feline hyperesthesia syndrome
 • värmekänslighet och överhettning
 • polycystisk njursjukdom
 • svampinfektion
 • seborré oleosa
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar