Colourpoint perser, en populär kattras

Colourpoint perser, även kallad himalayan cat, är en populär kattras som utvecklades genom korsningar mellan perser och siameser för att åstadkomma en katt med color point och blå ögon. Rasen är känd för att vara söt, tillgiven och tystlåten vilket är egenskaper som älskas av många kattentusiaster. Här har vi samlat det du behöver veta om colourpoint perser, i synnerhet om du redan har en eller planerar att göra rasen en del av din familj.  


Colourpoint perser som familjekatt

Colourpoint perser är en fin kombination av perser och siames. Colourpoint perser har mindre öron, stora uttrycksfulla ögon, kort nos och vad många tycker är ett sött uttryck. Dess päls kommer i seal, blå, choklad, lila, flame, sköldpaddsfärgad, blue-cream, cream och lynx.

Den är mycket förtjust i sina människor tack vare dess söta personlighet som kommer från persern. Det nyfikna uttrycket har katten tack vare siamesen. Katten pratar med sin ägare med en fin och mjuk röst vilket gör den än sötare. Katten älskar även att sitta i sina människors knä och har inget emot när du är upptagen så länge den får vara där och titta på.

Colourpoint perser, en överblick

Här är några av colourpoint persers egenskaper som kan intressera dig:

 • Många organisationer håller inte med om colourpoint persers status som egen ras. The American Cat Fanciers Association och The International Cat Association anser att katten är en egen ras. Men å andra sidan anser Cat Fanciers Association och American Cat Association att katten är en variant av perser.
 • Colourpoint perser är en medelstor till stor katt som har ett mjukt, runt, och mysigt utseende, utan att se fet ut. De är kända för sitt stora, runda och välvda huvud som sitter på en kort nacke. De har små öron och en kort och platt nos som är en av de utmärkande dragen hos en colourpoint perser. Katten har ett sött och mjukt uttryck.

Colourpoint persers historia

Colourpoint perser utvecklades år 1931, och den första kattungen döptes till Newton’s Debutante. Kattungen var resultatet av ett avelsprogram av Virginia Cobb och Clyde Keeler. Deras avelsprogram ämnade att utveckla en perser med samma färg och tecken som en siames. År 1950 utvecklade en kanadensisk uppfödare vid namn Ben Borrett en långhårig katt med point-färger. Den kallades först för colorpoint longhair vilket erkändes av Governing Council of the Cat Fancy år 1955. År 1957 erkändes rasen av amerikanska kattregister under namnet himalayan.

Colourpoint persers temperament

Colourpoint perser är rar, vänlig och tystlåten, precis som persern. Katten är känd för att kunna anpassa sig till alla hemmiljöer så länge som den får sitta i sin människas knä. Den älskar att bli klappad. Katten tycker även om att leka med barn som kan behandla den korrekt, utan att lekarna blir hårdhänta. De är tillgivna men väljer noga vem de vill vara tillgivna med.

De föredrar att ge sin uppmärksamhet till familjens medlemmar och vänner till familjen som de känner sig trygga med. Colourpoint perser älskar fridfulla miljöer och avskyr högljudda miljöer. 

Rasen har stora ögon och vad många beskriver som en fridfull röst. Den pratar med sin människa endast vid behov så som när den är hungrig, trött eller vill bli klappad. Den kan hantera när du är upptagen så länge som du ger katten uppmärksamhet efter att du avslutat dina sysslor eller ditt arbete.

Colourpoint persers hälsa och hälsorelaterade frågor

Dessa är några av de åkommor som colourpoint perser kan drabbas av. Ägare bör vara medvetna om dessa åkommor så att de kan förhindras, behandlas eller botas:

 • svårigheter att andas på grund av trånga näsborrar
 • felaktigt bett och dentala problem
 • rinnande ögon
 • körsbärsöga, entropion och progressiv retinal atrofi
 • feline hyperesthesia syndrome
 • värmekänslighet och överhettning
 • polycystisk njursjukdom
 • svampinfektion
 • seborré oleosa

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar