Connemaraponnyn har många talanger

Connemaraponnyn är en ponny som har ursprung i Irland. Rasen är känd för att vara aktiv, mångsidig och välvillig. Här har vi samlat det du behöver veta, och det du kommer älska, om connemaraponnyn.   


Connemaraponnyn

Med ursprung i västra Irland är connemaraponnyn en tuff och uthålligt ras. De tuffa väderförhållandena i ursprungslandet har gjort rasen härdad. Området består främst av myrar och bergsterräng med begränsade och utspridda gräsområden. Connemaraponnyn är en mångsidig ridponny och har deltagit i event så som eventing och dressyr.

Connemaraponnyns egenskaper

Här är några av connemaraponnyns karaktärsdrag som du kommer älska:

  • Connemaraponnyn är en hälsosam ras av ponny då det inte finns några för rasen specifika, kända sjukdomar. Regelbundna kontroller av veterinär är nödvändigt för att försäkra sig om att djurets hälsa bevaras.
  • Rasen är en mångsidig ponny och kan genomföra aktiviteter såsom dressyr, distansritt och hoppning.

Connemaraponnyns historia

Connemaraponnyn är en av Irlands stoltheter då den är landets enda inhemska ras. Man tror att ponnyns ursprung kan spåras tillbaka till de gamla kelternas tid. Kelterna utvecklande ponnyn genom att använda skandinaviska ponnys som vikingarna tagit med till Irland.

Man tror även att spanska hästar har bidragit rikligt till utvecklingen av rasen, efter att den spanska armadan sjönk år 1588. Andalusiska hästar släpptes på fri fot så att vi kunde ta sig till stranden medan skeppen sjönk.

Under 1600-talet lades även gener från det arabiska fullblodet till genpoolen för att ytterligare öka ponnyns styrka och uthållighet. Connemaraponnyn korsades också med det engelska fullblodet och hackneyn. På grund av mängden korsningar började blodslinjen hos ponnyn gå förlorad. År 1923 grundades Connemara Pony Breeders’ Society för att bevara och förbättra rasen.

Connemaraponnyn blev först en egen ras när Connemara Ponys stambok publicerades år 1926. Idag avlas rasen över hela världen, så som i länder på den europeiska kontinenten, i USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland och Sydafrika.

Connemaraponnyns egenskaper

Connemaraponnyn är känd för att vara uthärdig och säker på foten. Dessa egenskaper utvecklades på grund av dess levnadsmiljö; den bergiga kusten i västra Irland. Den tuffa miljön gjorde att rasen blev anpassningsbar och härdad.

De godkända färgerna på connemaraponnyn är grå, brun, black och konstantskimmel. Ibland kan även svart, fux och palomino ses.

Entusiaster beskriver connemaraponnyn som en ponny med snälla ögon, ett medelstort huvud med ponnyöron och väldefinierade kindbenen. Förutom detta har rasen sluttande bogar och en muskulär rygg. Bakdelen är rund. Det var också god längd i överarmen, korta skenor och väldefinierade knän.

Connemaraponnyn är en stark och stabil ras. Ponnyn är mellan 128 och 148 cm hög.

Rasen är känd för att vara mjuk, ärlig, villig och med stort förtroende för sina ägare. I regel har ponnyn ett fint temperament, är intelligent, säker på foten och passande för både barn och vuxna. De kan ofta göra väl ifrån sig vid ett flertal event så som körning, hoppning, eventing, distansritt, show och dressyr.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar