Connemaraponnyn har många talanger

Connemaraponnyn är en ponny som har ursprung i Irland. Rasen är känd för att vara aktiv, mångsidig och välvillig. Här har vi samlat det du behöver veta, och det du kommer älska, om connemaraponnyn. 

 

Connemaraponnyn

Med ursprung i västra Irland är connemaraponnyn en tuff och uthålligt ras. De tuffa väderförhållandena i ursprungslandet har gjort rasen härdad. Området består främst av myrar och bergsterräng med begränsade och utspridda gräsområden. Connemaraponnyn är en mångsidig ridponny och har deltagit i event så som eventing och dressyr.

Connemaraponnyns egenskaper

Här är några av connemaraponnyns karaktärsdrag som du kommer älska:

  • Connemaraponnyn är en hälsosam ras av ponny då det inte finns några för rasen specifika, kända sjukdomar. Regelbundna kontroller av veterinär är nödvändigt för att försäkra sig om att djurets hälsa bevaras.
  • Rasen är en mångsidig ponny och kan genomföra aktiviteter såsom dressyr, distansritt och hoppning.

Connemaraponnyns historia

Connemaraponnyn är en av Irlands stoltheter då den är landets enda inhemska ras. Man tror att ponnyns ursprung kan spåras tillbaka till de gamla kelternas tid. Kelterna utvecklande ponnyn genom att använda skandinaviska ponnys som vikingarna tagit med till Irland.

Man tror även att spanska hästar har bidragit rikligt till utvecklingen av rasen, efter att den spanska armadan sjönk år 1588. Andalusiska hästar släpptes på fri fot så att vi kunde ta sig till stranden medan skeppen sjönk.

Under 1600-talet lades även gener från det arabiska fullblodet till genpoolen för att ytterligare öka ponnyns styrka och uthållighet. Connemaraponnyn korsades också med det engelska fullblodet och hackneyn. På grund av mängden korsningar började blodslinjen hos ponnyn gå förlorad. År 1923 grundades Connemara Pony Breeders’ Society för att bevara och förbättra rasen.

Connemaraponnyn blev först en egen ras när Connemara Ponys stambok publicerades år 1926. Idag avlas rasen över hela världen, så som i länder på den europeiska kontinenten, i USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland och Sydafrika.

Connemaraponnyns egenskaper

Connemaraponnyn är känd för att vara uthärdig och säker på foten. Dessa egenskaper utvecklades på grund av dess levnadsmiljö; den bergiga kusten i västra Irland. Den tuffa miljön gjorde att rasen blev anpassningsbar och härdad.

De godkända färgerna på connemaraponnyn är grå, brun, black och konstantskimmel. Ibland kan även svart, fux och palomino ses.

Entusiaster beskriver connemaraponnyn som en ponny med snälla ögon, ett medelstort huvud med ponnyöron och väldefinierade kindbenen. Förutom detta har rasen sluttande bogar och en muskulär rygg. Bakdelen är rund. Det var också god längd i överarmen, korta skenor och väldefinierade knän.

Connemaraponnyn är en stark och stabil ras. Ponnyn är mellan 128 och 148 cm hög.

Rasen är känd för att vara mjuk, ärlig, villig och med stort förtroende för sina ägare. I regel har ponnyn ett fint temperament, är intelligent, säker på foten och passande för både barn och vuxna. De kan ofta göra väl ifrån sig vid ett flertal event så som körning, hoppning, eventing, distansritt, show och dressyr.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar