Dags att köpa hund?

Innan man ska köpa hund är det några saker som är viktiga att tänka på. Vi har listat de sju viktigaste tipsen för dig som älskar hundar!
Köpa Hund

1. Vilken ras vill du köpa?

Innan du ska köpa hund är det bra att fundera på varför du vill ha hund. Är det främst sällskapet? Eller för jakten, eller kanske vill du träna i lydnad och dressyr? Utifrån vad du tänker att du vill använda din hund till väljer du ras.

2. Storlek och päls – viktigt att fundera över!

Hur stor hund du ska köpa är också bra att fundera på. En stor hund kräver mer utrymme och äter mer. Olika päls innebär olika skötsel. Långhårig päls kräver mer borstning och bad, strävhårig päls behöver trimmas.

3. Resor och vardagslivet!

Fundera lite över hur ditt vardagsliv ser ut. Jobbar du heltid och inte är hemma på dagarna, se till att någon kan ta ut hunden under dagen. Om du reser mycket, kommer hunden att kunna följa med eller behöver du ordna hundvakt? 

Köpa hund

4. Säkra trädgården och inomhusmiljön innan du ska köpa hund!

Om du har trädgård så gå igenom den innan du ska köpa hund. Se över staketet, laga om det finns hål. Plocka bort giftiga växter inne och ute. Giftiga växter är fikus, cyklamen, järnek, mistel, filodendron, aloe, narciss, hyacint, iris, azalea, rhododendron, oleander och luktärt. Se över ställen där valpen kan skada sig, till exempel balkonger, fönster och trappor. Se till att sådant som rengöringsmedel, ogräsmedel, vassa verktyg och läkemedel inte står framme.

Läs också: 11 hundraser som inte fäller

5. Vem ska du köpa hund av?

Att välja rätt uppfödare är viktigt. Har du en bra relation till uppfödaren kan du enkelt vända dig till hen vid frågor om exempelvis hundens mat eller beteende. Svenska Kennelklubben (SKK) ställer krav på sina hunduppfödare, bland annat att hundarna ska vara veterinärbesiktigade, ha registreringsbevis och att de inte har allvarliga sjukdomar eller funktionshinder.

6. Köpa valp eller vuxen hund?

Ibland kanske man drar sig för att köpa hund eftersom det är en del jobb att fostra en valp. Då kan man köpa en vuxen hund. Fördelen är att du får en hund som är rumsren och inte biter sönder skor! Å andra sidan har du inte lika stor möjlighet att påverka hundens fostran. Ta reda på varför hunden säljs, kanske är det skilsmässa eller ändrade arbetsförhållande. Att den säljs behöver inte betyda att det är en problemhund. På hundstallet.se kan du köpa vuxna hundar, även Fonus begravningsbyrå samarbetar med djurskyddsföreningar för att hitta nya hem till hundar.

7. Dags att hämta valpen!

Bra att veta är att valpen inte får lämna tiken förrän vid åtta veckors ålder. När du ska hämta hem din lilla valp ska du få med dig registreringsbevis, ett köpeavtal och ett valpbesiktningsintyg (inte äldre än en vecka). Om valpen är vaccinerad ska du få ett vaccinationsintyg och även schema för vaccinationer och avmaskning. Valpen ska vara id-märkt med ett chip eller en tatuering. Uppfödaren ska också ge dig en ägaranmälningsblankett med hundens uppgifter.

Källa: Svenska kennelklubben och Royalcanin

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar