Dags att köpa hund?

Innan man ska köpa hund är det några saker som är viktiga att tänka på. Vi har listat de sju viktigaste tipsen för dig som älskar hundar!

Köpa Hund

1. Vilken ras vill du köpa?

Innan du ska köpa hund är det bra att fundera på varför du vill ha hund. Är det främst sällskapet? Eller för jakten, eller kanske vill du träna i lydnad och dressyr? Utifrån vad du tänker att du vill använda din hund till väljer du ras.

2. Storlek och päls – viktigt att fundera över!

Hur stor hund du ska köpa är också bra att fundera på. En stor hund kräver mer utrymme och äter mer. Olika päls innebär olika skötsel. Långhårig päls kräver mer borstning och bad, strävhårig päls behöver trimmas.

3. Resor och vardagslivet!

Fundera lite över hur ditt vardagsliv ser ut. Jobbar du heltid och inte är hemma på dagarna, se till att någon kan ta ut hunden under dagen. Om du reser mycket, kommer hunden att kunna följa med eller behöver du ordna hundvakt? 

Köpa hund

4. Säkra trädgården och inomhusmiljön innan du ska köpa hund!

Om du har trädgård så gå igenom den innan du ska köpa hund. Se över staketet, laga om det finns hål. Plocka bort giftiga växter inne och ute. Giftiga växter är fikus, cyklamen, järnek, mistel, filodendron, aloe, narciss, hyacint, iris, azalea, rhododendron, oleander och luktärt. Se över ställen där valpen kan skada sig, till exempel balkonger, fönster och trappor. Se till att sådant som rengöringsmedel, ogräsmedel, vassa verktyg och läkemedel inte står framme.

Läs också: 11 hundraser som inte fäller

5. Vem ska du köpa hund av?

Att välja rätt uppfödare är viktigt. Har du en bra relation till uppfödaren kan du enkelt vända dig till hen vid frågor om exempelvis hundens mat eller beteende. Svenska Kennelklubben (SKK) ställer krav på sina hunduppfödare, bland annat att hundarna ska vara veterinärbesiktigade, ha registreringsbevis och att de inte har allvarliga sjukdomar eller funktionshinder.

6. Köpa valp eller vuxen hund?

Ibland kanske man drar sig för att köpa hund eftersom det är en del jobb att fostra en valp. Då kan man köpa en vuxen hund. Fördelen är att du får en hund som är rumsren och inte biter sönder skor! Å andra sidan har du inte lika stor möjlighet att påverka hundens fostran. Ta reda på varför hunden säljs, kanske är det skilsmässa eller ändrade arbetsförhållande. Att den säljs behöver inte betyda att det är en problemhund. På hundstallet.se kan du köpa vuxna hundar, även Fonus begravningsbyrå samarbetar med djurskyddsföreningar för att hitta nya hem till hundar.

7. Dags att hämta valpen!

Bra att veta är att valpen inte får lämna tiken förrän vid åtta veckors ålder. När du ska hämta hem din lilla valp ska du få med dig registreringsbevis, ett köpeavtal och ett valpbesiktningsintyg (inte äldre än en vecka). Om valpen är vaccinerad ska du få ett vaccinationsintyg och även schema för vaccinationer och avmaskning. Valpen ska vara id-märkt med ett chip eller en tatuering. Uppfödaren ska också ge dig en ägaranmälningsblankett med hundens uppgifter.

Källa: Svenska kennelklubben och Royalcanin


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar