Dags för nya fågelholkar

Smarta holkråd får du här! Var ska fågelholken sitta. När ska den upp och hur sköter jag om dem? Läs svaret här.


Du som sätter upp fågelholkar gör en välgärning – allt färre gamla trädstammar blir kvar ute i skogen. Här får du veta det mesta du behöver om holkarna.

Om du inte satte upp nya fågelholkar i våras eller sent förra året är det tid att göra det nu. Fågelholkar bör man nämligen sätta upp under den kalla årstiden, helst under senhösten eller vårvintern. Undvik i alla fall savningstiden och sommarens kådflöde!

Holken ska vara någorlunda tät och ha tillräckligt stort och lutande tak för att regnvattnet ska rinna av. Är den av trä ska virket helst vara cirkel- eller ramsågat med en ruggad yta. Är den inte tillräckligt

skrovlig repar man brädan under ingångshålets insida ner till 5-10 cm från botten eller sågar några spår, 2-4 mm djupa och på ett avstånd av 2-4 cm. Detta är särskilt viktigt i stora holkar. Numera finns också holkar av andra material.

Var placerar jag holkarna?

För att inte katter ska bli intresserade och råttor hälsa på, sätter man holkarna på minst 4 m höjd över marken. Placera dem inte solexponerat åt söder, utan i ett skyddat läge med kvälls- eller morgonsol, helst åt nordost.

Då de flesta fåglar är revirhävdande bör holkarna sitta på minst 20 m avstånd. Undantag är starholkar, som kan sättas intill varandra, då stararna lever i kolonier. Om människor passerar eller vistas i närheten av holkarna sätter man dem helst på 30-50 m avstånd. Tät växtlighet, täta buskage eller lummiga träd intill ger fåglarna bra skydd runt boet.

Hur sätter jag fast dem?

En vanlig fågelholk fästs med tre träspikar, två upptill och en nedtill. De övre spikarna riktas snett in mot trädets märg. Detta gör att holken sitter stadigt och tillåter att man lämnar några mm mellan spikhuvudet och holken för trädet att växa ut. Uggle- och knipholkar fästs på samma sätt, men ev. med fyra träspikar.

Välj helst äldre träd (dock inte granar) av sämre kvalitet, kanske sådana som får vara kvar enbart för dina holkar. Naturligtvis kan holkarna också sättas på grenar eller stänger.

Borra 6 mm hål(samma diameter som träspiken har). Hålet ska vara 60 mm djupt minus fästbrädans tjocklek och de mm man avsätter för trädets tillväxt de närmaste åren. Markera borrdjupet med tejp eller färg på borren. Knacka in träspiken genom fästbrädans förborrade hål och i trädstammen. Spiken sväller fort och fastnar mycket hårt. Metallspik, särskilt av aluminium eller koppar, ger en kraftig giftverkan på det levande trädet. Det är dessutom lättare och säkrare att sätta upp en holk med träspik – för att spika krävs två händer. Man kan hålla i borrmaskinen med en hand, medan man håller i sig med den andra. Man bör vara två, den andre håller i stegen, servar och kontrollerar. Se till att du jobbar med största möjliga precision och renhet när du använder träspik i levande ved.

Hur sköter jag holkarna?

Rensning eller inte diskuteras ofta. Undersökningar visar att holkar som har bomaterial kvar på våren utnyttjas mer än de rensade. Men med tanke på reproduktionsresultatet, på att döda fågelungar kan ligga kvar och på att loppor och löss lever i gammalt bomaterial m m, så rekommenderas varmt att du ser till och rensar dina fågelholkar, helst på vårvintern, annars på hösten.

Lägg gärna in lite mossa, skägglav, torrt gräs, murket trä, såg- eller kutterspån e d. Tänk på att fåglarna ska få goda livsbetingelser och trivas i dina holkar!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar