Dalesponnyn har många talanger

Dalesponnyn kommer ursprungligen från bergen och hedarna i Storbritannien och är en tålig och intelligent ras som ursprungligen användes för att bära tuffa lass genom tuff terräng. Rasen är känd för sin förmåga att utföra alla uppgifter och ansågs därför vara en utmärkt ponny för alla sorters arbeten.  


Dalesponnyn

Dalesponnyn är en av Storbritanniens inhemska raser. Den är känd för sin styrka, sitt mod, sin uthållighet och sitt goda temperament. Ponnyn användes tidigare vid gruvarbete och brytning av bly i synnerhet. Den avlades som arbetande ponny och användes av den brittiska armén under de två världskrigen. Rasen anses ovanlig än idag.

Dalesponnyns egenskaper

Här är några av dalesponnyns särdrag som kan intressera dig:

  • Dalesponnyn är ett varmblodigt djur och har smidigheten och snabbheten av en varmblodig häst samtidigt som den har det lugna temperamentet av en kallblodigt häst. Rasen är känd för att vara passande för ägare med måttlig erfarenhet.
  • Rasen är i regel hälsosam och det har inte observerats några för rasen specifika hälsoåkommor. Hästen bör kontrolleras av en veterinär regelbundet för att bibehålla dess hälsa.
  • Ponnyn kan utföra aktiviteter och arbeten mycket väl. Dessa inkluderar dressyr, distansritt, hoppning och annat arbete.

Dalesponnyns ursprung

Stamboken etablerades år 1916, med Dales Pony Improvement Society efter att generna hos clydesdalehästen blandats med dalesponnyns. Detta ledde dock till en försämring av kvaliteten hos dalesponnyn. Ponnys med god kvalitet användes som krigshästar av brittiska armén under första och andra världskriget. Tyvärr minskade antalet individer av rasen då de uteslutande användes som arbetsdjur.

Ansträngningar för att rädda ponnyn påbörjades på 1960-talet. Flera uppfödare korsade fellponnyhingstar med ston av dalesponny. Genom dessa ansträngningar, ökade populationen dramatiskt. De exporterades så småningom till ett flertal länder såsom Kanada och USA under 1990-talet. Dales Pony of America etablerades år 1999.

Dalesponnyns karaktärsdrag

Dalesponnyn anses vara en utmärkt kompanjon för människor. De är passande även för ägaren med måttliga erfarenhet. Ponnyn anses intelligent, enkel att träna och villig att arbeta hårt för att göra sina ägare och tränare glada. De har en tystlåten, lugn och förnuftig karaktär.

Ponnyn har brett mellan ögonen och ögonen är pigga och vakna. De är höga och har en stark nacke. Käkbenet och halsen ska vara elegant. Dalesponnyn har tydliga revben och djupt bröst. Deras bogar är långa, välplacerade och sluttande. Bogarna har välutvecklade muskler. De har en stark bakdel. Svansen sitter inte högt med rakt och långt hår. Hasen är ren, platt och bred medan överarmen är muskulös, kort och fyrkantig. Ponnyn har också mörka, runda och stora hovar.

Dalesponnyn kan vanligtvis ses i färger så som brun, grå, konstantskimmel, black eller svart, men den vanligaste färgen är svart.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar