Dalmatinerns mångsidiga egenskaper som du kommer älska

Dalmatiner är en smidig och atletisk hund som har utfört många roller under sin historia. Dalmatinerns egenskaper är anledning till att hunden idag är populär världen över. Här har vi samlat det du behöver veta om dalmatinern.   


Dalmatinerns är populär med mycket energi

Dalmatiner är en hundras som anses vara av större storlek. Den är populär tack vare sin päls och sitt mönster som består av leverfärgade eller svarta fläckar. Hunden användes ursprungligen som vagnshund tidigt i sin historia.

Några av dalmatinerns egenskaper

  • Daglig motion krävs för att förhindra att hunden blir destruktiv.
  • En dalmatiner behöver tränas för att hjälpa den bli en väluppfostrad hund. Beslutsam men positiv träning kan behövas eftersom dalmatinern kan vara envis.
  • Hunden mår som bäst med sin familj och tycker inte om att bli lämnad ensam under en längre period.
  • Dalmatiner är mycket aktiva och pigga hundar. Därför måste försiktighetsåtgärder vidtas av familjer med små barn.
  • Rasen kräver tidig socialisation och träning för att försäkra att de blir balanserade vuxna hundar.

Dalmatinerns historia

Än idag är dalmatinerns ursprung okänt. Man har länge vetat om att hundarna rest med vandrare eller romer och på grund av detta är deras ursprung är okänt. Namnet dalmatiner kommer från namnet på provinsen vid den östra stranden av adriatiska havet, Dalmatia, idag kallat Kroatien.

Dalmatiner har använts till ett flertal uppgifter genom sin historia. Den har arbetat som vakthund, vallat, jagat råttor, arbetat som retriever, vagnshund, cirkushund och till och med blivit känd som skådespelare, som i filmen 101 dalmatiner.

Deras roll som vagnshund blev populär i England, där de användes för att rensa vägen innan hästen passerade. Hunden fungerade även som vakthund för vagnen och hästarna när de vilade.

I USA avviker dalmatinern från sin ursprungliga karriär. Hunden blir brandhund, vilket betyder att hunden springer bredvid hästarna till eldsvådan, vaktar utrustningen, och räddar till och med människor från brinnande byggnader. Idag njuter dalmatinern av att vara sällskapshund och maskot till många brandstationer i USA.

Du kommer älska dalmatinerns temperament

Dalmatinern är en löpare av naturen. De har massor av energi och älskar att motionera. Hunden älskar uppmärksamhet och vill vara sin familj till lags. Dessa egenskaper gör hunden enkel att träna med användning av positiva träningsmetoder och belöningar.

Dalmatiner är mycket intelligenta hundar och kommer att glädja dig och få dig att skratta. De är alerta och mycket nyfikna på vad som pågår omkring dem, vilket gör dem till duktiga vakthundar.

Rasen, precis som andra raser, kräver tidig socialisation och träning för att göra dem till väluppfostrade och balanserade vuxna hundar.

Hälsa och hälsorelaterade frågor du bör vara medveten om

Dalmatiner är i regel friska men precis som andra hundraser finns det vissa hälsoåkommor som en dalmatiner kan drabbas av, och dessa bör du vara medveten om:

  • Ärftlig dövhet – ärvt som polygen egenskap och alla dalmatiner kan föra vidare denna genetiska defekt till sina avkommor. I genomsnitt föds 8% av alla dalmatiner helt döva och runt 22-24% föds döva på ett öra.
  • Urinsten eller urolithiasis – dalmatinern är benägen av drabbas av urinsten på grund av sina unika urinvägar.
  • Allergier – kan vara av flera sorter så som matallergi, kontaktallergi och/eller luftburen allergi.
  • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen.
  • Iris sphincter dysplasia – en ärftlig sjukdom som kan göra hunden ljuskänslig, ge försämrad syn vid dålig belysning, och orsaka partiell eller total blindhet.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar