Dalmatinerns mångsidiga egenskaper som du kommer älska

Dalmatiner är en smidig och atletisk hund som har utfört många roller under sin historia. Dalmatinerns egenskaper är anledning till att hunden idag är populär världen över. Här har vi samlat det du behöver veta om dalmatinern. 

 

Dalmatinerns är populär med mycket energi

Dalmatiner är en hundras som anses vara av större storlek. Den är populär tack vare sin päls och sitt mönster som består av leverfärgade eller svarta fläckar. Hunden användes ursprungligen som vagnshund tidigt i sin historia.

Några av dalmatinerns egenskaper

  • Daglig motion krävs för att förhindra att hunden blir destruktiv.
  • En dalmatiner behöver tränas för att hjälpa den bli en väluppfostrad hund. Beslutsam men positiv träning kan behövas eftersom dalmatinern kan vara envis.
  • Hunden mår som bäst med sin familj och tycker inte om att bli lämnad ensam under en längre period.
  • Dalmatiner är mycket aktiva och pigga hundar. Därför måste försiktighetsåtgärder vidtas av familjer med små barn.
  • Rasen kräver tidig socialisation och träning för att försäkra att de blir balanserade vuxna hundar.

Dalmatinerns historia

Än idag är dalmatinerns ursprung okänt. Man har länge vetat om att hundarna rest med vandrare eller romer och på grund av detta är deras ursprung är okänt. Namnet dalmatiner kommer från namnet på provinsen vid den östra stranden av adriatiska havet, Dalmatia, idag kallat Kroatien.

Dalmatiner har använts till ett flertal uppgifter genom sin historia. Den har arbetat som vakthund, vallat, jagat råttor, arbetat som retriever, vagnshund, cirkushund och till och med blivit känd som skådespelare, som i filmen 101 dalmatiner.

Deras roll som vagnshund blev populär i England, där de användes för att rensa vägen innan hästen passerade. Hunden fungerade även som vakthund för vagnen och hästarna när de vilade.

I USA avviker dalmatinern från sin ursprungliga karriär. Hunden blir brandhund, vilket betyder att hunden springer bredvid hästarna till eldsvådan, vaktar utrustningen, och räddar till och med människor från brinnande byggnader. Idag njuter dalmatinern av att vara sällskapshund och maskot till många brandstationer i USA.

Du kommer älska dalmatinerns temperament

Dalmatinern är en löpare av naturen. De har massor av energi och älskar att motionera. Hunden älskar uppmärksamhet och vill vara sin familj till lags. Dessa egenskaper gör hunden enkel att träna med användning av positiva träningsmetoder och belöningar.

Dalmatiner är mycket intelligenta hundar och kommer att glädja dig och få dig att skratta. De är alerta och mycket nyfikna på vad som pågår omkring dem, vilket gör dem till duktiga vakthundar.

Rasen, precis som andra raser, kräver tidig socialisation och träning för att göra dem till väluppfostrade och balanserade vuxna hundar.

Hälsa och hälsorelaterade frågor du bör vara medveten om

Dalmatiner är i regel friska men precis som andra hundraser finns det vissa hälsoåkommor som en dalmatiner kan drabbas av, och dessa bör du vara medveten om:

  • Ärftlig dövhet – ärvt som polygen egenskap och alla dalmatiner kan föra vidare denna genetiska defekt till sina avkommor. I genomsnitt föds 8% av alla dalmatiner helt döva och runt 22-24% föds döva på ett öra.
  • Urinsten eller urolithiasis – dalmatinern är benägen av drabbas av urinsten på grund av sina unika urinvägar.
  • Allergier – kan vara av flera sorter så som matallergi, kontaktallergi och/eller luftburen allergi.
  • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen.
  • Iris sphincter dysplasia – en ärftlig sjukdom som kan göra hunden ljuskänslig, ge försämrad syn vid dålig belysning, och orsaka partiell eller total blindhet.
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar