Dartmoorponnyn är ett hårt arbetande djur

Denna ponny som idag används vid ett antal arbeten och aktiviteter har ursprung i England och har bott i de sydvästra delarna av England under århundraden. Rasen är härdad på grund av de extrema miljöförhållanden den utvecklats under. Det finns mycket som entusiaster älskar hos dartmoorponnyn. Här har vi samlat det du behöver veta om dartmoorponnyn.  


Några av dartmoorponnyns egenskaper

Här är några av särdragen hos dartmoorponnyn som kan intressera dig:

  • Rasen anses hälsosam då det inte finns några för rasen kända specifika sjukdomar. Ägare av rasen rekommenderas att låta en veterinär besöka hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.
  • Dartmoorponnyn har många talanger och kan utföra ett flertal arbeten och aktiviteter väl. Rasen har används vid ett flertal events såsom dressyr, fritidsritt, hoppning och arbete.

Ursprung och utveckling av dartmoorponnyn

The National Pony Society grundades år 1893, och 1899 öppnades delar av The Polo Pony Stud Book, vilket ledde till registrering av dartmoorponnys. Tyvärr påverkades denna ras av första världskriget. Duchy Stud, en organisation som ägdes av prinsen av Wales, arbetade för att bevara rasen. Jag köpte ett antal dartmoorponnys och avlade dem med andra hästar. Målet med detta projekt var att bevara rasen och att skapa en utmärkt ridhäst. Men på nytt kom kriget, denna gång andra världskriget, vilket åter orsakade en minskning av antalet ponnys. Efter krigsslutet registrerades alla renrasiga dartmoorponnys för att återuppliva rasen och för att öka antalet individer.

Dartmoor Pony Moorland Scheme grundades av hertigdömet Cornwall och Dartmoor Pony Society år 1988 för att ytterligare öka populationen dartmoorponnys. Syftet var att stoppa vidare försämring av kvalitet och minskat antal inom rasen och begränsa aveln till renrasiga dartmoorponnys. Idag räknas dartmoorponnyn som en ovanlig ras på grund av sitt antal. Under 1950-talet fanns omkring 30 000 dartmoorponnys. Idag når det numret inte ens upp till 3000.

Dartmoorponnyns karaktär

Dartmoorponnyns fysiska egenskaper har påverkats av de miljöförhållanden som ponnyn utvecklats under. Rasen har en liten, väldefinierad och muskulös kropp. Ponnyn har ett litet huvud och små öron. Nacken anses vara av medelstorlek och bogarna sluttandes ned mot dess muskulösa bakdel. Svansen sitter högt och hovarna är hårda. Ponnyn kan komma i färger som brun, svart och fux.

En dartmoorponny är ett mycket milt och vänligt djur. Tack vare denna egenskap föredrar många entusiaster och oerfarna ryttare rasen.

Den moderna dartmoorponnyn

Man har observerat att de fysiska egenskaperna hos dartmoorponnyn inte har förändrats. Förutom i rasens hemland, England, kan de också ses i USA, Europa, Nya Zeeland och Australien. Renrasiga ponnys används som grund vid utvecklingen av den brittiska ridponnyn. Rasen används även vid jakt, turridning, hoppning, show, dressyr och körning.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar