Den amerikanska cocker spanieln är en lojal hund

Den amerikanska cocker spanieln är en av de mest älskade sällskapshundarna. Det är en vacker ras att titta på vilket gör den idealisk för tävlingar eller helt enkelt som familjehund. Här har vi samlat det du behöver veta om den amerikanska cocker spanieln. 

 

Den amerikanska cocker spanieln är en lojal familjehund

Det finns många goda anledningar att älska den amerikanska cocker spanieln. En av anledningarna är dess positiva egenskaper som älskas av många.

Den amerikanska cocker spanielns egenskaper

 • Hunden har en tendens att bli nervös. Detta trots träning och socialisering tidigt i livet.
 • Den amerikanska cocker spanieln vill vara till lags och älskar att vara nära sin familj.
 • Den amerikanska cocker spanieln har jaktinstinkter och den har en tendens att jaga fåglar och andra smådjur.
 • Den amerikanska cocker spanieln har en mild personlighet. Därför är tuff träning och straff oacceptabla.
 • Dess långa öron är rasens signum, både vad gäller estetik och hälsa. Kontrollera öronen minst en gång i veckan för att upptäcka möjlig infektion.
 • Skötsel av pälsen är ganska tidskrävande, därför tar många ägare av en cocker hjälp av en professionell hundsalong.

Den amerikanska cocker spanielns historia

Ordet ”spaniel” betyder spansk hund. Det tros att rasen härstammar från Spanien och att de delades i två grupper under 1800-talet, en dvärg- och sällskapshund och en jakthund. Jakthundsgruppen delades på nytt mellan landspaniel och vattenspaniel. Hunden namngavs därefter då det upptäcktes att den hade utmärkta egenskaper på fältet. De är kända för att jaga morkullor.

I England ansågs hunden vara en kategori istället för en egen ras. Det var först år 1892 som cocker spanieln blev erkänd som egen ras av kenneln Obo Kennel av James Farrow.

In the late 1870, Americans started importing the dog and a liver and white Cocker Spaniel was registered in the first studbook of the National American Kennel Club. Another dog imported from England was registered into the 2ndvolume of the studbook in 1885.

Cocker spanielns närvaro i USA blev både känd bland uppfödare och allmänheten. Med tiden började många uppfödare föredra den mindre sortens spaniel vilken var mer uppseendeväckande i ringen vid shower. Hundrasen vann ett antal priser i ett flertal hundshower och fångade många uppfödares och amerikaners hjärtan. Uppfödare fokuserade sedan främst på att avla cocker spanieln för shower snarare än för fältet. Detta gjorde skillnaderna större mellan den engelska cocker spanieln och den amerikanska cocker spanieln. År 1946 erkände slutligen den amerikanska kennelklubben rasen som en egen ras, och inte som en version av den engelska cocker spanieln.

Den amerikanska cocker spanielns temperament.

Den amerikanska cocker spanieln är en mycket rar hund. Hunden är kelig och tillgiven och älskar verkligen att vara en del av familjens aktiviteter. En mycket lekfull, vaken och aktiv hundras, som tycker om alla sorters motion så som promenader och jakt.

Hunden är också mycket känslig och hanterar inte hård behandling eller hård träning väl. Om den känner sig hotad har hunden en tendens att morra eller nafsa. Att behandla och träna hunden med försiktighet är fördelaktigt för hundens personlighet.

Coker spanieln är en populär familjehund som trivs kring barn och andra djur. Dock är hunden av känslig natur varför uppsikt av en vuxen behövs, i synnerhet vid hantering av hunden.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

Den amerikanska cocker spanieln är generellt sett en hälsosam hundras. Den kan trots detta, precis som andra hundraser, vara benägen att drabbas av vissa hälsoproblem, så som följande:

 • Katarakter
 • Progressiv retinal atrofi
 • Glaukom
 • Immunmedierad hemolytisk anemi
 • Hypotyreos
 • Primär seborré
 • Allergier
 • Epilepsi
 • Höftledsdysplasi
 • Knäledsurvridning
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar