Den amerikanska ponnyn

Den amerikanska ponnyn är en ny ponnyras som har ursprung i USA. Läs vidare för att lära dig mer om rasen.


Den amerikanska ponnyn, influenser från arabiskt fullblod

Den amerikanska ponnyn utvecklades i Iowa i USA. Hästen utvecklades genom att korsa arabiskt fullblod, appaloosa och shetlandsponny. Trots att hästen kallas för ponny har den egenskaper av en liten häst med influenser av arabiskt fullblod och amerikansk quarterhäst. Idag används rasen främst vid westernevent, körning, distansritt och andra engelska discipliner.

Några av den amerikanska ponnyns egenskaper

Här är några av den amerikanska ponnyns särdrag som kommer intressera dig:

Den amerikanska ponnyn anses vara en hälsosam ras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Ägare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.

Rasen är känd för att vara mångsidig och kan utföra ett flertal aktiviteter och uppgifter. Dessa inkluderar dressyr, distansritt, fritidsridning, jakt, mounted games, kapplöpning och hoppning.

Den amerikanska ponnyns ursprung och utveckling

Den amerikanska ponnyn utvecklades av Les Boomhower år 1954. Han var en advokat och uppfödare av shetlandsponny. En granne erbjud honom ett sto som var en korsning av arabiskt fullblod och appaloosa, vilken korsades med en shetlandsponny. Fölet som aveln resulterade i var vit med svarta partier över hela kroppen. Fläckarna på fölets flank formade något som linande en svart hand. Boomhower kallade då fölet för ”Black Hand”. På grund av Black Hands intressanta utseende bestämde sig Boomhower för att använda fölet vid utvecklingen av appaloosa-mönstrade ponnys. Med hjälp av grannar grundande han snart Pony of the Americas Club med Black Hand som första registrerade ponny. Föreningens mål var att utveckla en medelstor ponny för barn och mindre vuxna. Ponnyn bör även ha appaloosans mönster, det arabiska fullblodets muskler och den amerikanska quarterhästens ben.

Många hästentusiaster imponerades av klubbens ansträngningar. Som resultat registrerades 12 500 ponnys under en period av 15 år. Föreningen blev så småningom en av hästindustrins största register med raser för ungdomar.

Rasens karaktärsdrag

Den amerikanska ponnyn har ett elegant huvud med en mule som liknar det arabiska fullblodets. Ögonen är uttrycksfulla och öronen anses fina. Hästens kropp är fyllig, bringan bred och bogarna sluttande. Bakdelen är kraftig och benen är starka. Amerikansk ponny är en ras som är snabb, stark och uthållig. Pälsens mönster kommer i flera varianter men alla är tigrerade. Det finns vissa egenskaper som endast kan ses hos en amerikansk ponny:

1. Sklera – hästens ögons omges av vit sklera, liknande en människas ögon

2. Fläckig hud – huden, särskilt den runt näsborrarna, är fläckad i ett oregelbundet mönster.

3. Randiga hovar – vertikala svarta och vita ränder på hovarna.

4. Pälsens mönster – pälsens mönster kommer i många varianter, det vanligaste mönstret kännetecknas av vitt över ländpartiet och höfterna med mörka, runda, g-formade fläckar. Leopardmönstret innebär fläckar över hela kroppen.

Den amerikanska ponnyn är en tystlåten och villig ras. Idag används hästen vid sport, ridning och show.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar