Den amerikanska ponnyn

Den amerikanska ponnyn är en ny ponnyras som har ursprung i USA. Läs vidare för att lära dig mer om rasen.

Den amerikanska ponnyn, influenser från arabiskt fullblod

Den amerikanska ponnyn utvecklades i Iowa i USA. Hästen utvecklades genom att korsa arabiskt fullblod, appaloosa och shetlandsponny. Trots att hästen kallas för ponny har den egenskaper av en liten häst med influenser av arabiskt fullblod och amerikansk quarterhäst. Idag används rasen främst vid westernevent, körning, distansritt och andra engelska discipliner.

Några av den amerikanska ponnyns egenskaper

Här är några av den amerikanska ponnyns särdrag som kommer intressera dig:

Den amerikanska ponnyn anses vara en hälsosam ras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Ägare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.

Rasen är känd för att vara mångsidig och kan utföra ett flertal aktiviteter och uppgifter. Dessa inkluderar dressyr, distansritt, fritidsridning, jakt, mounted games, kapplöpning och hoppning.

Den amerikanska ponnyns ursprung och utveckling

Den amerikanska ponnyn utvecklades av Les Boomhower år 1954. Han var en advokat och uppfödare av shetlandsponny. En granne erbjud honom ett sto som var en korsning av arabiskt fullblod och appaloosa, vilken korsades med en shetlandsponny. Fölet som aveln resulterade i var vit med svarta partier över hela kroppen. Fläckarna på fölets flank formade något som linande en svart hand. Boomhower kallade då fölet för ”Black Hand”. På grund av Black Hands intressanta utseende bestämde sig Boomhower för att använda fölet vid utvecklingen av appaloosa-mönstrade ponnys. Med hjälp av grannar grundande han snart Pony of the Americas Club med Black Hand som första registrerade ponny. Föreningens mål var att utveckla en medelstor ponny för barn och mindre vuxna. Ponnyn bör även ha appaloosans mönster, det arabiska fullblodets muskler och den amerikanska quarterhästens ben.

Många hästentusiaster imponerades av klubbens ansträngningar. Som resultat registrerades 12 500 ponnys under en period av 15 år. Föreningen blev så småningom en av hästindustrins största register med raser för ungdomar.

Rasens karaktärsdrag

Den amerikanska ponnyn har ett elegant huvud med en mule som liknar det arabiska fullblodets. Ögonen är uttrycksfulla och öronen anses fina. Hästens kropp är fyllig, bringan bred och bogarna sluttande. Bakdelen är kraftig och benen är starka. Amerikansk ponny är en ras som är snabb, stark och uthållig. Pälsens mönster kommer i flera varianter men alla är tigrerade. Det finns vissa egenskaper som endast kan ses hos en amerikansk ponny:

1. Sklera – hästens ögons omges av vit sklera, liknande en människas ögon

2. Fläckig hud – huden, särskilt den runt näsborrarna, är fläckad i ett oregelbundet mönster.

3. Randiga hovar – vertikala svarta och vita ränder på hovarna.

4. Pälsens mönster – pälsens mönster kommer i många varianter, det vanligaste mönstret kännetecknas av vitt över ländpartiet och höfterna med mörka, runda, g-formade fläckar. Leopardmönstret innebär fläckar över hela kroppen.

Den amerikanska ponnyn är en tystlåten och villig ras. Idag används hästen vid sport, ridning och show.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar