Den atletiska shetland sheepdog även kallad sheltie

Shetland sheepdog, även kallad sheltie, är en vallande hund med ursprung längst den skotska kusten där hundens arbete var att driva bort fåglar och får från böndernas trädgårdar. De var även goda sällskapshundarna tack vare de egenskaper de besitter.

 

Shetland sheepdog som sällskapshund

Shetland sheepdog är en ras av vall- och herdehund. Det är en liten hund som är intelligent, energisk, hårt arbetande och är sina ägare till lags genom att visa sitt engagemang vid sitt arbete som herdehund. Rasen är en ättling till den skotska collien och king charles spaniel som ursprungligen skötte fåren på Shetlandsöarna. Idag avlas hunden som gårdshund samt som husdjur för familjen.

Några av shetland sheepdogs egenskaper

När det kommer till att skälla kan du lita på shetland sheepdog då de är mycket vokala och har en högt och gällt skall. Hunden är mycket intelligent och älskar att ha något att göra. Med korrekt träning kan shetland sheepdog lyda dina order. Då de är mycket energiska hundar uppskattar de aktiviteter som stimulerar dem både mentalt och fysiskt.

Shetland sheepdogs historia

Shetland sheepdog kommer ursprungligen från Shetlandsöarna som ligger mellan Skottland och Norge. Bönder avlade hunden för att valla och skydda deras hjordar av shetlandsfår. Hunden skyddade till och med böndernas grödor från fåglar. På grund av hundens instinkt att jaga fåglar tenderar shetland sheepdog att jaga helikoptrar och flygplan.

Under 1800-talet togs shetland sheepdog till England och Skottland där hunden beskrevs som en miniatyr av en collie då den liknar en collie men är mindre till storleken. Jordbrukare har avlat mindre versioner av hunden för att sälja dem till turister och besökare.

Shetland sheepdogs temperament

I regel är shetland sheepdog mild till temperamentet, lojal och känslig. Hunden har ett brett spektrum av temperament och kan vara både aktiv samt lugn och blyg.

Hunden är reserverad kring främlingar men tenderar att vara vänlig när de vant sig vid dem. Denna hundras älskar att vara kring människor mest hela tiden. De tenderar att följa efter sina ägare från rum till rum i huset under hela dagen, och precis som andra hundraser behöver de träning och socialisation tidigt i livet för att bli balanserade vuxna hundar.

Hälsa och hälsorelaterade frågor

I regel är shetland sheepdog frisk men kan drabbas av vissa sjukdomar som kan påverka deras vitala organ. Några av de sjukdomar som de kan drabbas av är: hypotyreos, collie eye anomaly (CEA), von Willebrands sjukdom, höftledsdysplasi och dermatomyosit.

Då de anses vara aktiva hundar kräver de motion dagligen och tycker om lekar med barn så som apport med boll. Deras enorma känslighet gör att de inte tycker om hård eller sträng behandling från sina ägare. De behöver istället bekräftelse och positiva träningsmetoder. 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar