Den atletiska shetland sheepdog även kallad sheltie

Shetland sheepdog, även kallad sheltie, är en vallande hund med ursprung längst den skotska kusten där hundens arbete var att driva bort fåglar och får från böndernas trädgårdar. De var även goda sällskapshundarna tack vare de egenskaper de besitter.  


Shetland sheepdog som sällskapshund

Shetland sheepdog är en ras av vall- och herdehund. Det är en liten hund som är intelligent, energisk, hårt arbetande och är sina ägare till lags genom att visa sitt engagemang vid sitt arbete som herdehund. Rasen är en ättling till den skotska collien och king charles spaniel som ursprungligen skötte fåren på Shetlandsöarna. Idag avlas hunden som gårdshund samt som husdjur för familjen.

Några av shetland sheepdogs egenskaper

När det kommer till att skälla kan du lita på shetland sheepdog då de är mycket vokala och har en högt och gällt skall. Hunden är mycket intelligent och älskar att ha något att göra. Med korrekt träning kan shetland sheepdog lyda dina order. Då de är mycket energiska hundar uppskattar de aktiviteter som stimulerar dem både mentalt och fysiskt.

Shetland sheepdogs historia

Shetland sheepdog kommer ursprungligen från Shetlandsöarna som ligger mellan Skottland och Norge. Bönder avlade hunden för att valla och skydda deras hjordar av shetlandsfår. Hunden skyddade till och med böndernas grödor från fåglar. På grund av hundens instinkt att jaga fåglar tenderar shetland sheepdog att jaga helikoptrar och flygplan.

Under 1800-talet togs shetland sheepdog till England och Skottland där hunden beskrevs som en miniatyr av en collie då den liknar en collie men är mindre till storleken. Jordbrukare har avlat mindre versioner av hunden för att sälja dem till turister och besökare.

Shetland sheepdogs temperament

I regel är shetland sheepdog mild till temperamentet, lojal och känslig. Hunden har ett brett spektrum av temperament och kan vara både aktiv samt lugn och blyg.

Hunden är reserverad kring främlingar men tenderar att vara vänlig när de vant sig vid dem. Denna hundras älskar att vara kring människor mest hela tiden. De tenderar att följa efter sina ägare från rum till rum i huset under hela dagen, och precis som andra hundraser behöver de träning och socialisation tidigt i livet för att bli balanserade vuxna hundar.

Hälsa och hälsorelaterade frågor

I regel är shetland sheepdog frisk men kan drabbas av vissa sjukdomar som kan påverka deras vitala organ. Några av de sjukdomar som de kan drabbas av är: hypotyreos, collie eye anomaly (CEA), von Willebrands sjukdom, höftledsdysplasi och dermatomyosit.

Då de anses vara aktiva hundar kräver de motion dagligen och tycker om lekar med barn så som apport med boll. Deras enorma känslighet gör att de inte tycker om hård eller sträng behandling från sina ägare. De behöver istället bekräftelse och positiva träningsmetoder. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar