Den eleganta hackneyhästen

Hackneyhästen utvecklades i Storbritannien för att främst fungera som körhäst av droskor och vagnar. De är eleganta hästar med god uthållighet och kunde trava i hög fart.

Hackneyhästen är en elegant hästras

Hackneyhästen är en ras utvecklad i Storbritannien. Hästen utvecklades för att bli en perfekt körhäst vid drag av droska. De är kända för att vara en elegant ras med högt steg för drag av droska. Hästen är även populär vid travsportevent. Hackneyhästen har god uthållighet och kan trava i hög fart under en längre tid. Förr i tiden blev hästen populär som körhäst då de kunde köra vagnarna snabbare än andra hästar. De tunga körhästarna byttes ut mot lättare körhästar av denna anledning.

Hackneyhästens egenskaper

Här är några av hackneyhästens särdrag som kan intressera dig:

  • Hackneyhästen är en varmblodig häst och passar ägare med viss erfarenhet. De har snabbheten och smidigheten av en varmblodig häst men det milda temperamentet av en kallblodig häst. Dessa egenskaper gör dem passande vid olympiska event som dressyr.
  • Hästen är känd för att vara en frisk ras och det finns inga för rasen kända specifika sjukdomar. Ägare och uppfödare rekommenderas dock att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla hästens hälsa.
  • Hackneyhästen är känd för att delta och utföra ett antal aktiviteter och uppgifter. Dessa inkluderar långdistansritt, fritidsridning, hoppning och körning.

Hackneyhästens ursprung och utveckling

Hackney Horse was developed in the 14thcentury in Norfolk, England. This was in response to the requirement of the King of England for a powerful but attractive horse. The horse also needed to have an excellent trot which can be used in general riding purposes.

Runt år 1929 bidrog en norfolktravare och ett arabiskt fullblod till rasens genpool. Resultatet var en tyngre häst som användes av bönder och inom jordbruket som arbetande häst. Hästen användes även mycket inom transporter, så när järnvägarna utvecklades blev många av hästarna arbetslösa.

Tursamt nog gjorde rasens eleganta gång att hästen fick en plats i showringen. År 1833 etablerades slutligen hackneyhästens stambok. Andra världskriget var en svår tid för rasen. Men efter kriget ökade förfrågan på hackneyhästar långsamt och idag används hästen främst till ridning och arbetar mestadels i showringen.

Hackneyhästens karaktärsdrag

Hackneyhästen är mellan 144 cm och 165 cm hög. De kommer i enfärger så som brun, fux och svart.  På grund av inflytandet av sabinogener har hästen ofta vita tecken. Hackneyhästen har ett välformat huvud med lätt konvex näsa. Ögon och öron anses uttrycksfulla och utstrålar vakenhet. De har en tofsprydd och muskulös nacke och en elegant hals och käke. Bröstet är brett och väldefinierat och bogarna är kraftfulla. Ryggen är av medellängd och bakdelen ser stark ut. Revbenen är välfjädrade och svansen sitter högt och bärs naturligt. Benen är också starka med breda och eleganta leder. Hackneyhästens gång är hög och passar vid show tack vare god flexibilitet i lederna.

Rasen har ett utmärkt temperament. Man brukar säga att rasen passar en kung. Hästen är mycket intelligent och kan ibland vara nervös och exalterad. Därför bör hästen tränas av erfarna ägare och tränare. Att träna hästen behöver inte vara ett problem eftersom de kommer acceptera den träning som ges dem. Hackneyhästen är känd för sitt milda och fina temperament, och för att vara lojal och vilja vara till lags.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar