Den eleganta hackneyhästen

Hackneyhästen utvecklades i Storbritannien för att främst fungera som körhäst av droskor och vagnar. De är eleganta hästar med god uthållighet och kunde trava i hög fart.


Hackneyhästen är en elegant hästras

Hackneyhästen är en ras utvecklad i Storbritannien. Hästen utvecklades för att bli en perfekt körhäst vid drag av droska. De är kända för att vara en elegant ras med högt steg för drag av droska. Hästen är även populär vid travsportevent. Hackneyhästen har god uthållighet och kan trava i hög fart under en längre tid. Förr i tiden blev hästen populär som körhäst då de kunde köra vagnarna snabbare än andra hästar. De tunga körhästarna byttes ut mot lättare körhästar av denna anledning.

Hackneyhästens egenskaper

Här är några av hackneyhästens särdrag som kan intressera dig:

  • Hackneyhästen är en varmblodig häst och passar ägare med viss erfarenhet. De har snabbheten och smidigheten av en varmblodig häst men det milda temperamentet av en kallblodig häst. Dessa egenskaper gör dem passande vid olympiska event som dressyr.
  • Hästen är känd för att vara en frisk ras och det finns inga för rasen kända specifika sjukdomar. Ägare och uppfödare rekommenderas dock att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla hästens hälsa.
  • Hackneyhästen är känd för att delta och utföra ett antal aktiviteter och uppgifter. Dessa inkluderar långdistansritt, fritidsridning, hoppning och körning.

Hackneyhästens ursprung och utveckling

Hackney Horse was developed in the 14thcentury in Norfolk, England. This was in response to the requirement of the King of England for a powerful but attractive horse. The horse also needed to have an excellent trot which can be used in general riding purposes.

Runt år 1929 bidrog en norfolktravare och ett arabiskt fullblod till rasens genpool. Resultatet var en tyngre häst som användes av bönder och inom jordbruket som arbetande häst. Hästen användes även mycket inom transporter, så när järnvägarna utvecklades blev många av hästarna arbetslösa.

Tursamt nog gjorde rasens eleganta gång att hästen fick en plats i showringen. År 1833 etablerades slutligen hackneyhästens stambok. Andra världskriget var en svår tid för rasen. Men efter kriget ökade förfrågan på hackneyhästar långsamt och idag används hästen främst till ridning och arbetar mestadels i showringen.

Hackneyhästens karaktärsdrag

Hackneyhästen är mellan 144 cm och 165 cm hög. De kommer i enfärger så som brun, fux och svart.  På grund av inflytandet av sabinogener har hästen ofta vita tecken. Hackneyhästen har ett välformat huvud med lätt konvex näsa. Ögon och öron anses uttrycksfulla och utstrålar vakenhet. De har en tofsprydd och muskulös nacke och en elegant hals och käke. Bröstet är brett och väldefinierat och bogarna är kraftfulla. Ryggen är av medellängd och bakdelen ser stark ut. Revbenen är välfjädrade och svansen sitter högt och bärs naturligt. Benen är också starka med breda och eleganta leder. Hackneyhästens gång är hög och passar vid show tack vare god flexibilitet i lederna.

Rasen har ett utmärkt temperament. Man brukar säga att rasen passar en kung. Hästen är mycket intelligent och kan ibland vara nervös och exalterad. Därför bör hästen tränas av erfarna ägare och tränare. Att träna hästen behöver inte vara ett problem eftersom de kommer acceptera den träning som ges dem. Hackneyhästen är känd för sitt milda och fina temperament, och för att vara lojal och vilja vara till lags.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar