Den extraordinära cornish rex

Cornish rex  är en lekfull och tillgiven kattras. Den har ett extraordinärt utseende med sina långa öron, sitt äggformade huvud, sin korta päls med böjda hår, och sina lockiga morrhår. Rasen kommer även i många och olika färger och mönster som du kommer finna attraktiva. Här har vi samlat det du behöver veta och det som kommer intressera dig om cornish rex.  


Cornish rex en fantastisk familjekatt

Bli inte förvånad om du ser en katt med kort lockigt hår som ser ut som att den har fallit offer för en frustrerad stylist. Detta är cornish rex. Pälsen är ett naturligt resultat av en spontan mutation vilken är vanlig inom djurriket. Denna kattras är mycket intelligent och mycket aktiv och kommer att älska att titta på och övervaka dig vad du än gör. Blir inte heller förvånad om din cornish rex alltid är på språng.

Cornish rex är lekfull och social av naturen, vilket gör den till ett bra val som husdjur för familjer med barn. Vissa anser att rasen är terapikatt, något cornish rex visat sig bra på.

Några fakta om cornish rex

  • Cornish rex kan se smal och lätt ut, men är faktiskt förvånansvärt tung när du lyfter upp den.
  • Kattens päls är tunn och det är därför den känns varmare än andra kattraser.
  • Huvudet är äggformat och har fladdermusliknande öron.

Cornish rex historia

När du hör namnet Cornwall kanske du påminns om magi, riddare och ridderlighet. Orten är känd som kung Arthurs födelseplats, de flesta av oss har hört om hans historia och hans riddare precis som vi har hört om magikern Merlin. Cornwall är även födelseplats för en ovanlig men intressant kattras; den lockiga cornish rex. Rasen utvecklades inte, utanför föddes, år 1950 av en vit katt som ägdes av Nina Ennismore och Winifred Macalister. Det fanns fem kattungar i kullen och fyra av dem såg precis ut som sin mamma. Men den femte såg helt annorlunda ut för den hade ovanligt päls, som ett resultat av en spontan mutation. De döpte kattungen till Kallibunker.

Ägarna var fascinerade av Kallibunkers utseende och började undersöka hur man skulle kunna producera kattungar med liknande utseende. Så småningom bestämde sig ägarna för att korsa kattungarna med varandra, och med tiden utesluta de korthåriga katterna för att endast producera kattungar med samma karakteristiska päls. Tursamt nog lyckades deras experiment och rasen döptes till cornish rex efter födelseplatsen för rex-kaninerna, som har en liknande struktur på pälsen som katten.

Katten sändes sedan till USA och Storbritannien för att erkänna rasen. The American Cat Fanciers Association och Canadian Cat Association erkände cornish rex år 1963 och Cat Fancier Association år 1964. I dag erkänner alla kattregister cornish rex.

Cornish rex temperament

Cornish rex kan likna en utomjording, men det är den inte. Den är ett resultat av en spontan mutation som slog till. Förvänta dig att rasen kommer använda sina humoristiska trick på sina ägare så snart den ges tillfälle. Detta är en mycket intelligent kattras som har en energinivå vilken gör att katten vill vara involverad i allt du gör. Katten kan tränas och älskar verkligen att leka.

Cornish rex lär sig snabbt ,men var noga med att alltid ligga ett steg före katten, för om inte kan du en dag och upptäcka att det är katten som tränar dig. Förvänta dig inte att katten bara kommer sitta i ditt knä och mysa. Den är alltid på språng och vill alltid berätta för dig vad den har på hjärtat.

Med dessa egenskaper och beteenden är cornish rex ett utmärkt husdjur för familjer, och i synnerhet familjer med barn. Kom ihåg att ge katten interaktiva och kluriga leksaker så att den stimuleras fysiskt och mentalt. Slutligen, kom ihåg att hålla din mat väl gömd från katten, om inte kan katten stjäla den för att stilla sin hunger efter aktiva lekar.

Cornish rex hälsa och hälsorelaterade problem

Precis som andra kattraser kan cornish rex drabbas av hälsoåkommor som ägare bör vara medvetna om:

  • Medfödd alopeci – ett tillstånd som kan orsakas av en ärvd recessiv gen.
  • Navelbråck – en abnormitet i bukväggen som gör att organen pressas mot bukväggen.
  • Hypertrofisk kardiomyopati – en form av ärftlig hjärtsjukdom.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar