Den extraordinära cornish rex

Cornish rex  är en lekfull och tillgiven kattras. Den har ett extraordinärt utseende med sina långa öron, sitt äggformade huvud, sin korta päls med böjda hår, och sina lockiga morrhår. Rasen kommer även i många och olika färger och mönster som du kommer finna attraktiva. Här har vi samlat det du behöver veta och det som kommer intressera dig om cornish rex.

 

Cornish rex en fantastisk familjekatt

Bli inte förvånad om du ser en katt med kort lockigt hår som ser ut som att den har fallit offer för en frustrerad stylist. Detta är cornish rex. Pälsen är ett naturligt resultat av en spontan mutation vilken är vanlig inom djurriket. Denna kattras är mycket intelligent och mycket aktiv och kommer att älska att titta på och övervaka dig vad du än gör. Blir inte heller förvånad om din cornish rex alltid är på språng.

Cornish rex är lekfull och social av naturen, vilket gör den till ett bra val som husdjur för familjer med barn. Vissa anser att rasen är terapikatt, något cornish rex visat sig bra på.

Några fakta om cornish rex

  • Cornish rex kan se smal och lätt ut, men är faktiskt förvånansvärt tung när du lyfter upp den.
  • Kattens päls är tunn och det är därför den känns varmare än andra kattraser.
  • Huvudet är äggformat och har fladdermusliknande öron.

Cornish rex historia

När du hör namnet Cornwall kanske du påminns om magi, riddare och ridderlighet. Orten är känd som kung Arthurs födelseplats, de flesta av oss har hört om hans historia och hans riddare precis som vi har hört om magikern Merlin. Cornwall är även födelseplats för en ovanlig men intressant kattras; den lockiga cornish rex. Rasen utvecklades inte, utanför föddes, år 1950 av en vit katt som ägdes av Nina Ennismore och Winifred Macalister. Det fanns fem kattungar i kullen och fyra av dem såg precis ut som sin mamma. Men den femte såg helt annorlunda ut för den hade ovanligt päls, som ett resultat av en spontan mutation. De döpte kattungen till Kallibunker.

Ägarna var fascinerade av Kallibunkers utseende och började undersöka hur man skulle kunna producera kattungar med liknande utseende. Så småningom bestämde sig ägarna för att korsa kattungarna med varandra, och med tiden utesluta de korthåriga katterna för att endast producera kattungar med samma karakteristiska päls. Tursamt nog lyckades deras experiment och rasen döptes till cornish rex efter födelseplatsen för rex-kaninerna, som har en liknande struktur på pälsen som katten.

Katten sändes sedan till USA och Storbritannien för att erkänna rasen. The American Cat Fanciers Association och Canadian Cat Association erkände cornish rex år 1963 och Cat Fancier Association år 1964. I dag erkänner alla kattregister cornish rex.

Cornish rex temperament

Cornish rex kan likna en utomjording, men det är den inte. Den är ett resultat av en spontan mutation som slog till. Förvänta dig att rasen kommer använda sina humoristiska trick på sina ägare så snart den ges tillfälle. Detta är en mycket intelligent kattras som har en energinivå vilken gör att katten vill vara involverad i allt du gör. Katten kan tränas och älskar verkligen att leka.

Cornish rex lär sig snabbt ,men var noga med att alltid ligga ett steg före katten, för om inte kan du en dag och upptäcka att det är katten som tränar dig. Förvänta dig inte att katten bara kommer sitta i ditt knä och mysa. Den är alltid på språng och vill alltid berätta för dig vad den har på hjärtat.

Med dessa egenskaper och beteenden är cornish rex ett utmärkt husdjur för familjer, och i synnerhet familjer med barn. Kom ihåg att ge katten interaktiva och kluriga leksaker så att den stimuleras fysiskt och mentalt. Slutligen, kom ihåg att hålla din mat väl gömd från katten, om inte kan katten stjäla den för att stilla sin hunger efter aktiva lekar.

Cornish rex hälsa och hälsorelaterade problem

Precis som andra kattraser kan cornish rex drabbas av hälsoåkommor som ägare bör vara medvetna om:

  • Medfödd alopeci – ett tillstånd som kan orsakas av en ärvd recessiv gen.
  • Navelbråck – en abnormitet i bukväggen som gör att organen pressas mot bukväggen.
  • Hypertrofisk kardiomyopati – en form av ärftlig hjärtsjukdom.
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar