Den fantastiska amerikanska curlyhästen

Amerikansk curlyhäst är även känd som curlies, american bashkir curlies, bashkir curlies och north american curly horse. De är kända för att vara intelligenta, lugna och vänliga. Hästarna kan tränas med enkelhet och har god uthållighet. Rasen är känd för att tycka om människor och är pålitlig med god arbetsmoral. Här har vi samlat det du behöver veta och det som kommer intressera dig om den amerikanska curlyhästen.  


Den amerikanska curlyhästen är känd för att fånga åskådarnas beundran i showringen. Hästen anses ha god rörelseförmåga, uthållighet och förmåga att göra väl ifrån sig vid tävlingar. Amerikansk curlyhäst används ofta vid event såsom dressyr och showhoppning. De är vanligtvis tystlåtna och med ett balanserat temperament, och går därför väl ihop med förstagångsryttare. Hästen är även duktig vid andra aktiviteter såsom olika sorters körning och western, samt som en god kompanjon till andra hästar.

Den amerikanska curlyhästens egenskaper

Här är några av den amerikanska curlyhästens särdrag:

  • Den amerikanska curlyhästen anses i regel vara hälsosam då man inte känner till några för rasen specifika sjukdomar. Regelbundna besök av en veterinär rekommenderas för att bibehålla hästens hälsa.
  • Hästen är mångsidig och kan utföra ett antal aktiviteter och uppgifter på ett tillfredsställande sätt. Det används ofta vid dressyr, fritidsridning och hoppning.

Den amerikanska curlyhästens ursprung

Det exakta ursprunget av den amerikanska curlyhästen är inte känt och anses vara något av ett mysterium inom hästvärlden. Det finns många teorier om rasens exakta ursprung. Vissa tror att rasen härstammar från den ryska basjkirhästen från Basjkirprovinsen, som även den har lockig päls. Andra tror att hästen anlände till och Nordamerika genom att korsa Beringlandbryggan under istiden. En annan teori påstår att de ryska bosättarna tog med hästarna till Nordamerika.

The Curly has been recorded as early as 2ndcentury in several Asian art works. A theory also suggests that the Curlies arrived in America when Tom Dixon brought several horses to Nevada from India in the 19thcentury. However, it is doubted that these horses were the foundation stock since Sioux Indians owned the curly horse breeds in the early 1800s. Remember that these are all theories and does not have concrete evidences to support the claims.

Det var under tidigt 1900-tal som hästrasen dokumenterades i Nevada med hjälp utav John Damele. Trots att rasen visade sig ovanlig, imponerade den amerikanska curlyhästen på John och hans söner så till den grad att de bestämde sig för att fånga och tämja en för försäljning. Imponerade av rasens egenskaper bestämde de sig för att avla den amerikanska curlyhästen. Slutligen lyckades finna en amerikansk curlyhäst i en hjord av mustanger, och använde den som grundande hingst för rasens stambok. Arabiska fullblod och morganhästar användes så småningom för att förbättra genpoolen hos den amerikanska curlyhästen.

Den amerikanska curlyhästens karaktärsdrag

Den amerikanska curlyhästen Jag känns att vara social vänlig nyfiken och godhjärtad. Jag älskar att vara kring människor och har blivit Populära för att vara en häst som med enkelhet kan tränas. Den amerikanska curlyhästen Är tystlåten lugn och tillgiven. Det beskrivs även som balanserade och pålitliga djur.

Den amerikanska curlyhästens genomsnittshöjd är kring 140-150 cm och väger runt 360-450 kg. Rasen har en stark och kompakt kroppsbyggnad. Dess rygg är kort och har färre ryggkotor. Hästen har även ett platt kors, starka skenben och en muskulös medellång hals. Den amerikanska curlyhästens huvud är rakt med ögon som sitter brett isär. Den amerikanska curlyhästens hovar är svarta och starka.

Hästen anses allergivänlig. De som är allergiska mot hästar kan i vissa fall klara av att vara kring den amerikanska curlyhästen utan att visa symptom på allergiska reaktioner. En teori som förklarar den allergivänliga egenskapen hos hästen är att den runda hårstrukturen påverkar de hudavlagringar hästen avger.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar