Den fantastiska russian blue som katt

Om du älskar katter med milt temperament som är tystlåtna och intelligenta, då kan russian blue vara rätt katt för din familj. Rasens temperament älskas av många kattentusiaster, och så även rasens fysiska egenskaper. Katten har en lång, graciös och smal kropp med en rik dubbelpäls, med hårtoppar i silver. Här har vi samlat det du behöver veta om russian blue, särskilt om du letar efter ett husdjur för din familj.


Russian blue som familjekatt

Russian blue är en tillgiven katt men med ett reserverat temperament som inte är krävande som ras. Detta betyder dock inte att de inte vill ha uppmärksamhet från sina människor. De älskar att vara med sina människor och att få deras uppmärksamhet. Men katten kan balansera den tid som ägaren behöver för sig själv för arbete eller andra aktiviteter med tiden som ägaren ägnar åt katten. Katten älskar regelbundenhet och kommer klaga om några ändringar sker i den dagliga rutinen, såsom ändringar vad gäller tiden när mat serveras.

Några av russian blues egenskaper

Dessa är några av russian blues särdrag och information som kan underlätta för dig att välja rätt katt för dig och din familj:

  • Russian blue har en silverblå päls, glödande gröna ögon, och en avlång kropp och långa ben. Den har också ett något kilformat huvud som varken är för kort eller långt. Katten har även stora öron som är breda i basen och spetsiga i toppen.
  • Kattungar föds med ränder som liknar tecken hos en tabby. Dessa ränder försvinner i och med att katten blir äldre.
  • Russian blue får vanligtvis två till tre kattungar i varje kull.

Russian blues historia

Russian blue är en ras som föddes naturligt och har inte utvecklats av uppfödare. Man tror att katten härstammar från Archangel-hamnen i Ryssland. Historier berättar om hur katten ofta reste med kosackerna och spreds över värden genom att den var en skeppskatt. Russian blue användes av skeppets besättning för att skydda matförråden från råttor, möss och andra skadedjur. Förutom att vara en arbetande katt gjorde dess fysiska egenskaper att katten älskades av kungligheter och adel. Dessa inkluderar de ryska tsarerna och drottning Victoria som kan ha sett katterna vid kattutställningen i Crystal Palace år 1875.

Katten var nära att utrotas under andra världskriget. För få överlevde för att rasen skulle förbli opåverkad och andra raser som blå brittisk korthår och blå pointed siames korsades av uppfödare med de kvarvarande russian blue för att bevara rasen.

Russian blues temperament

Russian blue är känd för sitt milda temperament, för att vara tystlåten och blyg. Ägare kan uppleva katten som reserverad men även naturligt lekfull. Katten älskar att hoppa och leka, samt att klättra till höga höjder. Den älskar att se saker ur fågelperspektiv och även att observera personer och situationer innan den ger sig in i vissa saker. Katten behöver vänja sig vid besökare innan den ger dem uppmärksamhet. Men russian blue tycker mycket om att umgås med sin familj och sin favoritmänniska. Russian blue har även en tendens att följa sina människor var de än går i huset och kan till och med sitta på sina människors axlar.

Ignorera aldrig din russian blue, då detta är en känslig katt. Men den kan leka självständigt när dess ägare behöver göra något för sig själv. Om du inte är upptagen, involvera din russian blue i olika aktiviteter för att göra den glad. Ge den interaktiva leksaker och kluriga leksaker så att katten stimuleras både fysiskt och mentalt.

Russian blues hälsa och hälsorelaterade frågor

Precis som andra kattraser kan russian blue drabbas av sjukdomar som är genetiska eller icke genetiska av naturen. Ägare rekommenderas därför att be om bevis på kattungens hälsa innan de köper eller adopterar en katt, för att försäkra sig om dess hälsotillstånd. Det rekommenderas även att ägare känner till nedan kattsjukdomar så att de kan förhindra, behandla eller bota dessa hälsoåkommor skulle de uppstå.

Russian blue är en hälsosam kattras. Det enda problem som ägare ofta upplever är antagligen kattens aptit. Katten kan bli överviktig om inte kattens diet kontrolleras.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar