Den fantastiska russian blue som katt

Om du älskar katter med milt temperament som är tystlåtna och intelligenta, då kan russian blue vara rätt katt för din familj. Rasens temperament älskas av många kattentusiaster, och så även rasens fysiska egenskaper. Katten har en lång, graciös och smal kropp med en rik dubbelpäls, med hårtoppar i silver. Här har vi samlat det du behöver veta om russian blue, särskilt om du letar efter ett husdjur för din familj.

Russian blue som familjekatt

Russian blue är en tillgiven katt men med ett reserverat temperament som inte är krävande som ras. Detta betyder dock inte att de inte vill ha uppmärksamhet från sina människor. De älskar att vara med sina människor och att få deras uppmärksamhet. Men katten kan balansera den tid som ägaren behöver för sig själv för arbete eller andra aktiviteter med tiden som ägaren ägnar åt katten. Katten älskar regelbundenhet och kommer klaga om några ändringar sker i den dagliga rutinen, såsom ändringar vad gäller tiden när mat serveras.

Några av russian blues egenskaper

Dessa är några av russian blues särdrag och information som kan underlätta för dig att välja rätt katt för dig och din familj:

  • Russian blue har en silverblå päls, glödande gröna ögon, och en avlång kropp och långa ben. Den har också ett något kilformat huvud som varken är för kort eller långt. Katten har även stora öron som är breda i basen och spetsiga i toppen.
  • Kattungar föds med ränder som liknar tecken hos en tabby. Dessa ränder försvinner i och med att katten blir äldre.
  • Russian blue får vanligtvis två till tre kattungar i varje kull.

Russian blues historia

Russian blue är en ras som föddes naturligt och har inte utvecklats av uppfödare. Man tror att katten härstammar från Archangel-hamnen i Ryssland. Historier berättar om hur katten ofta reste med kosackerna och spreds över värden genom att den var en skeppskatt. Russian blue användes av skeppets besättning för att skydda matförråden från råttor, möss och andra skadedjur. Förutom att vara en arbetande katt gjorde dess fysiska egenskaper att katten älskades av kungligheter och adel. Dessa inkluderar de ryska tsarerna och drottning Victoria som kan ha sett katterna vid kattutställningen i Crystal Palace år 1875.

Katten var nära att utrotas under andra världskriget. För få överlevde för att rasen skulle förbli opåverkad och andra raser som blå brittisk korthår och blå pointed siames korsades av uppfödare med de kvarvarande russian blue för att bevara rasen.

Russian blues temperament

Russian blue är känd för sitt milda temperament, för att vara tystlåten och blyg. Ägare kan uppleva katten som reserverad men även naturligt lekfull. Katten älskar att hoppa och leka, samt att klättra till höga höjder. Den älskar att se saker ur fågelperspektiv och även att observera personer och situationer innan den ger sig in i vissa saker. Katten behöver vänja sig vid besökare innan den ger dem uppmärksamhet. Men russian blue tycker mycket om att umgås med sin familj och sin favoritmänniska. Russian blue har även en tendens att följa sina människor var de än går i huset och kan till och med sitta på sina människors axlar.

Ignorera aldrig din russian blue, då detta är en känslig katt. Men den kan leka självständigt när dess ägare behöver göra något för sig själv. Om du inte är upptagen, involvera din russian blue i olika aktiviteter för att göra den glad. Ge den interaktiva leksaker och kluriga leksaker så att katten stimuleras både fysiskt och mentalt.

Russian blues hälsa och hälsorelaterade frågor

Precis som andra kattraser kan russian blue drabbas av sjukdomar som är genetiska eller icke genetiska av naturen. Ägare rekommenderas därför att be om bevis på kattungens hälsa innan de köper eller adopterar en katt, för att försäkra sig om dess hälsotillstånd. Det rekommenderas även att ägare känner till nedan kattsjukdomar så att de kan förhindra, behandla eller bota dessa hälsoåkommor skulle de uppstå.

Russian blue är en hälsosam kattras. Det enda problem som ägare ofta upplever är antagligen kattens aptit. Katten kan bli överviktig om inte kattens diet kontrolleras.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar