Den fascinerande snowshoe som familjekatt

Snowshoe är en kattras som är en blandning av siames och amerikanskt korthår och som har ett tillgivet och kärleksfullt sinnelag. De har även ett utmärkande mönster på pälsen och en robust kropp. Här har vi samlat det du behöver veta om snowshoe och det som kommer intressera dig, i synnerhet om du letar efter rätt katt för din familj.  


Snowshoe älskar sällskap

Den korta och lena pälsen hos snowshoe kan komma i blå, lila, choklad, eller seal point. Katten är av medelstorlek och har en lång och stark kropp. De blå ögonen är ett av de utmärkande dragen hos snowshoe, samt de vita tassarna som ser ut som strumpor eller stövlar, vilket gett katten dess namn. Snowshoe ser både atletisk och kraftig ut.

Snowshoe är en mycket vänlig och tillgiven katt som älskar sällskap. Katten avskyr att lämnas ensam under en längre period. De är mycket sociala och tenderar att gå väl ihop med de flesta medlemmarna i familjen.

Några av snowshoes egenskaper

Dessa är några av snowshoes särdrag som älskas av de flesta kattentusiaster:

  • Snowshoe behöver regelbunden skötsel för att pälsen ska hållas frisk och i fin form.
  • Katten fäller måttligt. Det rekommenderas att ge katten korrekt diet, regelbunden skötsel, samt att sköta kattens päls på ett avgränsat område vilket minimerar lös päls i huset.
  • Katten anses vara av en frisk ras då den drabbas av få kända sjukdomar jämfört med vissa andra kattraser.
  • Snowshoe är kända för att jama mycket och det kan hända att ägare besväras av deras jamande, särskilt om natten.
  • Katten behöver endast måttligt med uppmärksamhet av sin ägare och kan leka på egen hand och vänta tills ägaren har möjlighet att ge den uppmärksamhet.
  • De älskar att ägna sig åt olika aktiviteter och är gladast när deras ägare ägnar sig åt dem.

Snowshoes historia

En uppfödare av siameser vid namn Dorothy Hinds-Daugherty blev förvånad när hon en dag upptäckte att en kull av tre kattungar fötts med annorlunda mönster. De tre kattungarna hade det vanliga mönstret av en siames men med de ovanliga vita tassarna och sockorna. Detta var under sent 1960-tal och Daugherty blev så fascinerad av kattungarna att hon påbörjade ett avelsarbete för att utveckla en ras med kattungarnas mönster. Med hjälp av Vikki Olander från Norfolk i delstaten Virginia korsades siameser och amerikanska korthår i försök att producera katter med det utmärkande mönstret. Den resulterande kattrasen har de två grundande kattrasernas temperament.

År 1982 erkändes snowshoe av The Cat Fanciers Federation, och senare även av American Cat Fanciers Association år 1990, och The International Cat Association år 1994.

Snowshoes temperament

Snowshoe är katter som är intressanta att vara med. De kan anta en roll som herre eller som mamma och kommer alltid hålla koll på dig. De kan även vara roliga och ställa till med upptåg och uppträda för familjens medlemmar. Katten är smart, aktiv och tillgiven, och kan vara reserverad kring främlingar. Men när de vant sig vid besökarna kan de umgås och leka med gästerna.

Katten kommer underhålla sin familj genom spratt och tricks eller andra upptåg som att springa och leka apport. De älskar även att leka med tassarna i vatten, så förvånas inte om du ser pölar runt kattens vattenskål. Katten älskar även att klättra till högre höjder där de kan observera och kontrollera det som pågår i huset från ovan.

De anses vara pratsamma katter, precis som sina förfäder, siameserna. De har en mjuk och melodisk röst när de har konversationer med sina människor. De tycker även om när du pratar med dem. Det kan vara som att hålla en konversation med en person med denna katt. Snowshoe kan gå väl ihop med andra husdjur vilket inkluderar hundar som behandlar dem med respekt.

Snowshoes hälsa och hälsorelaterade frågor

Snowshoe anses vara en frisk kattras jämfört med vissa andra kattraser. Men detta betyder förstås inte att katten aldrig kommer bli sjuk. Precis som andra kattraser kan korat drabbas av sjukdomar som är genetiska eller icke genetiska av naturen.

Ägare rekommenderas därför att be om bevis på kattungens hälsa innan de köper eller adopterar en katt, för att försäkra sig om dess hälsotillstånd. Det rekommenderas även att ägare känner till nedan kattsjukdomar så att de kan förhindra, behandla eller bota dessa hälsoåkommor skulle de uppstå.

Man känner till att snowshoe ibland kan ha problem med sin svans eller att de är skelögda, precis som sina siamesiska förfäder.

Ägare rekommenderas att sköta sina katter väl. Till exempel bör tänderna borstas regelbundet för att undvika att sjukdomar i tänder eller tandkött utvecklas. Pälsen måste borstas regelbundet för att undvika att tovor bildas. Borstning kan även stimulera kattens blodcirkulation. Ögon och öron bör kontrolleras regelbundet för tecken på irritation, infektion eller onormala vätskor.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar