Den fjärilsörade papillon en självsäker hund

Papillon är en hund av spanieltyp som är mycket intelligent och självsäker och kan lära sig nya trick med enkelhet. Här har vi samlat det du behöver veta om papillon om du funderar på att skaffa dig en hund av rasen. 

Den fjärilsörade papillon

Papillon är en intelligent hundras. Detta är en av anledningarna till att många föredrar papillon som husdjur och sällskapshund, samt att den kan visa många egenskaper som är av nytta för människors behov.

Papillons egenskaper

Papillons namn kommer från dess utmärkande drag, vilket är de fjärilsliknande öronen. Den kallas även för kontinental dvärgspaniel och är en av de äldsta raserna i spanielgruppen. Man har noterat att papillon är mycket intelligent och att den därför kan lära sig nya trick med enkelhet. Papillon kan komma överens med barn och även främlingar och anses vara en mycket social ras. Hunden är även lekfull och tillgiven vilket gör den till en utmärkt sällskapshund. Papillon kan anpassa sig efter sin ägares aktivitetsnivå, från att vara aktiv till att bara ligga i ditt knä och ta en tupplur.

Det mest utmärkande draget hos papillon är formen av dess stora och fransade öron, vilket gör att de liknar en fjärils vingar. Papillon kan vara flerfärgade eller vita med fläckar av alla färger.

Papillons historia

Papillon ursprung kan spåras tillbaka genom målningar från Italien. Flera målare inkluderade hunden i målningar så tidigt som under 1500-talet. Papillon är populär i Belgien, England och i Frankrike, som anses vara papillons ursprungsorter. Rasen har även varit associerad med kungliga familjer.

Papillon erkändes först av amerikanska kennelklubben år 1935. Det finns inget tvivel om att rasen varit populär vid ett flertal hundshower och utställningar, vilket har resulterat i att de vunnit många tävlingar.

Papillons temperament

Papillons är vänliga och glada hundar. De älskar äventyr. Dess alerta natur kan ibland vara nyttig genom att hunden kan varna vid förändringar i sin miljö. Papillon är varken blyg eller aggressiv vilket gör rasen till en fin sällskapshund som även går väl ihop med barn. Dock krävs en vuxens övervakning när barn hanterar papillon.

Papillons hälsa och hälsorelaterade frågor

I genomsnitt blir papillon 11-12 år gammal, men de kan leva i upp till 17 år. Till skillnad från andra raser har papillon endast mindre hälsoproblem så som knäledsurvridning, tandproblem och anfall.

Då papillon är en aktiv ras kräver de regelbunden motion såsom dagliga promenader eller joggingturer. Hunden tycker även om att leka i en inhägnad gård vilket kan vara en del av deras dagliga motionsprogram.

Sist men inte minst…

Att välja papillon som husdjur är en god idé då de besitter egenskaper (både beteendemässiga och fysiska) som passar dess ägares behov.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar