Den intressanta la perm som familjekatt

La perm är känd för sin lockiga päls som utvecklas när katten nått två eller tre års ålder. Katten är nyfiken av naturen och älskar att delta i det som deras ägare sysslar med. Katten älskar att klättra och sitta på höga ställen där den har god utsikt. Det är en mycket aktiv kattras men som även älskar att bli klappad och mysa. Här har vi samlat det du behöver veta och det som kan intressera dig om kattrasen la perm.   


La perm, en fin familjekatt

Du kan beskriva La Perms utseende som en katt som fått en elektrisk stöt, tack vare sin päls utseende. Det lockiga håret katten har är tack vare en genetisk mutation och inte för att de utvecklats avsiktligt av uppfödare. Denna ras föds utan hår eller med kort hår och lockarna utvecklas naturligt när katten blir äldre. Pälsen kommer i flera färger så som tabby, sköldpaddsfärgad eller röd.

De älskar att följa efter dig vart du än går eller titta på och övervaka allt du gör. Bli inte förvånad om du en dag ser katten öppna en låda då den lär sig av att observera och imitera det du gör. La perm är aktiv av naturen men älskar även att sitta i ditt knä och bli klappad och få uppmärksamhet.

Några av la perms egenskaper

  • Regelbunden skötsel är nödvändigt för att hålla la perms päls i gott skick. Att borsta katten stimulerar även deras blodcirkulation.
  • De fäller lite eller inte alls.
  • Katten är i regel frisk då det inte finns många för rasen kända specifika sjukdomar eller andra hälsoåkommor, i jämförelse med vissa andra kattraser.
  • La perm är en tystlåten kattras.
  • Katten är känd för att kunna hantera att deras ägare gör något annat så länge som de engagerar dem i olika aktiviteter.
  • Regelbunden motion är nödvändigt för att hålla la perm frisk och i god form.

La perms historia

Speedy var en brun tabby bondkatt som föddes i Dalles i Oregon. År 1982 fick Speedy en kull kattungar varav en föddes utan päls med tabbytecken på huden och med stora öron. I och med att katten växte blev pälsen lockig, varför den döptes till Curly. Curly fick så småningom sin egen kull kattungar med olika hankatter i området. Detta inkluderade en siames och en manx. Resultatet var en kull kattungar som alla hade lockig päls tack vare den dominanta genen, vilken är ett resultat av en naturlig mutation.

Katten gavs sedan namnet la perm och fick fullt erkännande av The International Cat Association år 2002. Rasen är även erkänd av Cat Fanciers Association.

La Perms temperament

Om du är en person som älskar att skratta och har humor så kan la perm vara rätt ras för dig. Katten är känd för att vara clownlik och busig och har talang för att använda sina tassar för att öppna dörrar. De är även kända för att nudda vid sina ägare med tassarna närhelst de behöver någonting. La perm älskar att följa sina ägare runt i huset och har en tendens att vaka över allt du sysslar med.

Katten är måttligt aktiv och tycker om att leka apport med sina ägare. La perm är tillgiven, mild, vänlig och tålmodig med sina människor.

La perms hälsa och hälsorelaterade frågor

La perm är i regel en frisk kattras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Men för säkerhets skull bör du alltid begära bevis på kattens hälsa av uppfödaren. En god idé är även att be om bevis på kattens föräldrars hälsa.

För att hålla katten frisk krävs daglig motion av katten samt borstning av pälsen. Borstning hjälper att hålla pälsen glansig och frisk och stimulerar blodcirkulationen. Kontrollera ögon och öron regelbundet för tecken på irritation, infektion eller onormala vätskor.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar