Den intressanta la perm som familjekatt

La perm är känd för sin lockiga päls som utvecklas när katten nått två eller tre års ålder. Katten är nyfiken av naturen och älskar att delta i det som deras ägare sysslar med. Katten älskar att klättra och sitta på höga ställen där den har god utsikt. Det är en mycket aktiv kattras men som även älskar att bli klappad och mysa. Här har vi samlat det du behöver veta och det som kan intressera dig om kattrasen la perm. 

 

La perm, en fin familjekatt

Du kan beskriva La Perms utseende som en katt som fått en elektrisk stöt, tack vare sin päls utseende. Det lockiga håret katten har är tack vare en genetisk mutation och inte för att de utvecklats avsiktligt av uppfödare. Denna ras föds utan hår eller med kort hår och lockarna utvecklas naturligt när katten blir äldre. Pälsen kommer i flera färger så som tabby, sköldpaddsfärgad eller röd.

De älskar att följa efter dig vart du än går eller titta på och övervaka allt du gör. Bli inte förvånad om du en dag ser katten öppna en låda då den lär sig av att observera och imitera det du gör. La perm är aktiv av naturen men älskar även att sitta i ditt knä och bli klappad och få uppmärksamhet.

Några av la perms egenskaper

  • Regelbunden skötsel är nödvändigt för att hålla la perms päls i gott skick. Att borsta katten stimulerar även deras blodcirkulation.
  • De fäller lite eller inte alls.
  • Katten är i regel frisk då det inte finns många för rasen kända specifika sjukdomar eller andra hälsoåkommor, i jämförelse med vissa andra kattraser.
  • La perm är en tystlåten kattras.
  • Katten är känd för att kunna hantera att deras ägare gör något annat så länge som de engagerar dem i olika aktiviteter.
  • Regelbunden motion är nödvändigt för att hålla la perm frisk och i god form.

La perms historia

Speedy var en brun tabby bondkatt som föddes i Dalles i Oregon. År 1982 fick Speedy en kull kattungar varav en föddes utan päls med tabbytecken på huden och med stora öron. I och med att katten växte blev pälsen lockig, varför den döptes till Curly. Curly fick så småningom sin egen kull kattungar med olika hankatter i området. Detta inkluderade en siames och en manx. Resultatet var en kull kattungar som alla hade lockig päls tack vare den dominanta genen, vilken är ett resultat av en naturlig mutation.

Katten gavs sedan namnet la perm och fick fullt erkännande av The International Cat Association år 2002. Rasen är även erkänd av Cat Fanciers Association.

La Perms temperament

Om du är en person som älskar att skratta och har humor så kan la perm vara rätt ras för dig. Katten är känd för att vara clownlik och busig och har talang för att använda sina tassar för att öppna dörrar. De är även kända för att nudda vid sina ägare med tassarna närhelst de behöver någonting. La perm älskar att följa sina ägare runt i huset och har en tendens att vaka över allt du sysslar med.

Katten är måttligt aktiv och tycker om att leka apport med sina ägare. La perm är tillgiven, mild, vänlig och tålmodig med sina människor.

La perms hälsa och hälsorelaterade frågor

La perm är i regel en frisk kattras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Men för säkerhets skull bör du alltid begära bevis på kattens hälsa av uppfödaren. En god idé är även att be om bevis på kattens föräldrars hälsa.

För att hålla katten frisk krävs daglig motion av katten samt borstning av pälsen. Borstning hjälper att hålla pälsen glansig och frisk och stimulerar blodcirkulationen. Kontrollera ögon och öron regelbundet för tecken på irritation, infektion eller onormala vätskor.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar