Den lilla men aktiva tibetanska spanieln

En liten men aktiv och alert hund. Här har vi samlat anledningarna till varför denna ras anses vara en fin sällskapshund och en duktig vakthund.  


Den lilla men aktiva tibetanska spanieln som sällskapshund och vakthund

Den tibetanska spanieln har ursprung i Tibets berg och är känd för sin intelligens och sin päls samt sin vilja att vaka över sin familj från fågelperspektiv.

Några av den tibetanska spanielns egenskaper

  • Ursprungligen utvecklad av Tibets munkar liknas den med ett litet lejon på grund av sina fysiska egenskaper.
  • Den fungerade som en gåva till Kinas palats och i andra buddhistiska länder.
  • Den lär sig snabbt men har tendenser att vara envis när det kommer till tillsägelser.
  • Den tibetanska spanieln passar hem med äldre barn som kan hantera hunden korrekt.
  • Hunden tenderar att skälla en hel del och särskilt när den blir uttråkad, samt när främlingar är i närheten, vilket gör den till en god vakthund.
  • Den behöver dagliga promenader och älskar att utforska.

Den tibetanska spanielns historia

Den tibetanska spanieln är en uråldrig hundras som ursprungligen utvecklades i Asien. Man tror att buddhistiska munkar (så kallade lamas) avlade små hundar som fungerade som vakthundar i sina kloster. Hunden liknar ett lejon, varför de kallas för små lejon. Inom buddhismen representerar lejon Buddhas seger över våld och aggression. Hunden gavs som gåva till adel och kunglighet i olika buddhistiska länder, och därför tror man att de även korsades med andra små asiatiska hundar. Den moderna tibetanska spanieln har samma ursprung som pekingese, japanese chin, lhasa apso, tibetansk terrier och mops.

I klostren delade de livet med munkarna och fungerade som vakthund, för att snurra munkarnas bönehjul samt som munkarnas sällskapshundar som hjälpte hålla munkarna varma.

I Storbritannien påbörjades aveln av den tibetanska spanieln under 1890-talet och erkändes av den amerikanska kennelklubben år 1984.

Den tibetanska spanielns temperament

Den tibetanska spanieln är mycket intelligent och tillgiven. Den kommer ofta bli mycket glad av att se sin ägare och hälsa denne välkommen hem. Hunden har utvecklats för att vara social och då deras historia berättar om hur de utvecklades i kloster, behöver de konstant kontakt med sina människor. De avskyr att lämnas ensamma under en längre period.

De anses vara beskyddande av sin familj och tenderar att vara reserverade kring främlingar. Socialisation tidigt i livet rekommenderas för att den tibetanska spanieln ska växa upp till en balanserad vuxen hund.

Hälsa och hälsorelaterade frågor

Den tibetanska spanieln är i regel en hälsosam ras med en genomsnittlig livslängd på 13-16 år. Dock kan vissa åkommor komma att drabba en viss andel hundar av rasen, bland dessa:

  • Progressiv retinal atrofi (PRA)
  • Knäledsurvridning

Denna ras används vanligtvis som sällskapshund vilket betyder att de älskar att spendera tid med sina människor och passar inte för ett liv utomhus eller i hundgård. De kan tränas med enkelhet men tenderar att vara självständiga ibland. De behöver regelbunden motion för att hållas fysiskt och mentalt friska.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar