Den lojala korthåriga collien en intelligent hund

Det finns många anledningar till att den korthåriga collien är en utmärkt familjehund. Här har vi samlat den information du behöver om den korthåriga collien.

Den korthåriga collien

Den korthåriga collien är en hundras som ursprungligen utvecklades som vall- och herdehund. Denna intelligenta hund älskas av många tack vare sina många egenskaper som uppskattas av de flesta familjer.

Några av den korthåriga colliens egenskaper

  • Den korthåriga collien är i regel tystlåten och skäller endast när den har anledning. Dock kan hunden ägna sig år överdrivet skällande om den lämnas ensam eller är uttråkad.
  • Det finns ett antal collies som är känsliga mot mediciner som till exempel ivermectin vilket är en medicin som används vid behandling av hjärtmask.
  • Korthårig collie kommer i fyra olika färger: sobel, trefärgat (svart med tan och vitt), vit, och blue merle (marmorerad silvergrå med markeringar i svart och tan).

Korthårig collie, ett historiskt perspektiv

Den korthåriga collien kommer från de skotska högländerna. Historiker har presenterat teorier om namnet collie som en version av ”colley” vilket är det skotska fåret med svart ansikte som collien brukade valla.

Hunden kan spåras tillbaka till drottning Victorias era som blev intresserad av vall- och herdehundar när hon var i Balmoral-slottet i Skottland. År 1860 skaffade hon några av hundarna till sin egen kennel och populariserade rasen. Detta var när colliens roll började förändras till collien som vi känner den idag. Den gick från att vara en arbetande hund till ett husdjur och en hund använd vid sport och hundutställningar.

Idag anses den korthåriga collien och den långhåriga collien vara versioner av samma ras och de kan korsas med varandra. Detta gäller i USA och i Kanada. Men i andra länder som till exempel i Storbritannien och Australien anses de två typerna av collie vara olika raser.

Den imponerande personligheten hos den korthåriga collien

Den korthåriga collien är i regel en social familjehund som kan tränas. De är inte aggressiva hundar men de kan bli alerta och högljudda vilket gör dem till goda vakthundar om de tränas korrekt. De har även en tendens att ägna sig år överdrivet skällande om de lämnas ensamma eller om de blir uttråkade. Precis som andra raser behöver den korthåriga collien daglig motion för att hållas fysiskt och mentalt friska. De är enkla att träna tack vare sin intelligens och vilja att vara sina ägare till lags. De svarar väl på positiva träningsmetoder och avskyr sträng behandling. De är perfekta sällskapshundar till barn tack vare sina egenskaper. Den korthåriga collien har även använts som ledhund för personer med funktionsnedsättning.

Den korthåriga colliens hälsa och hälsorelaterade frågor

Hunden är i regel frisk men det finns vissa sjukdomar som har observerats hos en mindre andel djur av rasen:

  • Dermatomyositis – en ärftlig autoimmun hudsjukdom som orsakar skador och muskelproblem.
  • Collienos, även kallad nasal solar dermatitis – en sjukdom där huden på hundens nos flagar, vätskar och kan missfärgas. Detta kan leda till cancer om det lämnas obehandlat. Sjukdomen kan undvikas genom att begränsa solexponering.
  • Collie eye anomaly – en ärftlig sjukdom som kan leda till fullständig synförlust.
  • Progressiv retinal atrofi (PRA) – en gradvis försämring av näthinnan vilket kan leda till fullständig synförlust.
  • Häftledsdysplasi
  • Allergier

Den genomsnittlig livslängden för en korthårig collie är 12-15 år. De har en genomsnittlig höjd av 51-61 cm och en genomsnittlig vikt på 18-29 kg.

Den korthåriga collien kan anpassa sig efter alla hemförhållanden så länge de ges tillräckligt med motion så som promenader och lek på gården. Hunden behöver vara med sin familj och avskyr att lämnas ensam utomhus. Om den lämnas ensam kan den ägna sig åt överdrivet skällande.

Precis som andra hundar behöver den korthåriga collien socialiseras tidigt i livet för att växa upp till en balanserad vuxen hund.

Den korthåriga collien och människan

Den aktiva och lekfulla korthåriga collien är känd för att vara omhändertagande och kärleksfull mot barn även när de inte vuxit upp tillsammans med dem. Hunden är mycket beskyddande mot sin familj och observerar dem noga för att hålla dem borta från faror. Dessa egenskaper hos den korthåriga collien förklarar varför många familjer föredrar rasen som familjens husdjur.

En vuxens övervakning behövs när barn hanterar hunden för att undvika skador från båda parter.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar