Den lojala korthåriga collien en intelligent hund

Det finns många anledningar till att den korthåriga collien är en utmärkt familjehund. Här har vi samlat den information du behöver om den korthåriga collien.


Den korthåriga collien

Den korthåriga collien är en hundras som ursprungligen utvecklades som vall- och herdehund. Denna intelligenta hund älskas av många tack vare sina många egenskaper som uppskattas av de flesta familjer.

Några av den korthåriga colliens egenskaper

  • Den korthåriga collien är i regel tystlåten och skäller endast när den har anledning. Dock kan hunden ägna sig år överdrivet skällande om den lämnas ensam eller är uttråkad.
  • Det finns ett antal collies som är känsliga mot mediciner som till exempel ivermectin vilket är en medicin som används vid behandling av hjärtmask.
  • Korthårig collie kommer i fyra olika färger: sobel, trefärgat (svart med tan och vitt), vit, och blue merle (marmorerad silvergrå med markeringar i svart och tan).

Korthårig collie, ett historiskt perspektiv

Den korthåriga collien kommer från de skotska högländerna. Historiker har presenterat teorier om namnet collie som en version av ”colley” vilket är det skotska fåret med svart ansikte som collien brukade valla.

Hunden kan spåras tillbaka till drottning Victorias era som blev intresserad av vall- och herdehundar när hon var i Balmoral-slottet i Skottland. År 1860 skaffade hon några av hundarna till sin egen kennel och populariserade rasen. Detta var när colliens roll började förändras till collien som vi känner den idag. Den gick från att vara en arbetande hund till ett husdjur och en hund använd vid sport och hundutställningar.

Idag anses den korthåriga collien och den långhåriga collien vara versioner av samma ras och de kan korsas med varandra. Detta gäller i USA och i Kanada. Men i andra länder som till exempel i Storbritannien och Australien anses de två typerna av collie vara olika raser.

Den imponerande personligheten hos den korthåriga collien

Den korthåriga collien är i regel en social familjehund som kan tränas. De är inte aggressiva hundar men de kan bli alerta och högljudda vilket gör dem till goda vakthundar om de tränas korrekt. De har även en tendens att ägna sig år överdrivet skällande om de lämnas ensamma eller om de blir uttråkade. Precis som andra raser behöver den korthåriga collien daglig motion för att hållas fysiskt och mentalt friska. De är enkla att träna tack vare sin intelligens och vilja att vara sina ägare till lags. De svarar väl på positiva träningsmetoder och avskyr sträng behandling. De är perfekta sällskapshundar till barn tack vare sina egenskaper. Den korthåriga collien har även använts som ledhund för personer med funktionsnedsättning.

Den korthåriga colliens hälsa och hälsorelaterade frågor

Hunden är i regel frisk men det finns vissa sjukdomar som har observerats hos en mindre andel djur av rasen:

  • Dermatomyositis – en ärftlig autoimmun hudsjukdom som orsakar skador och muskelproblem.
  • Collienos, även kallad nasal solar dermatitis – en sjukdom där huden på hundens nos flagar, vätskar och kan missfärgas. Detta kan leda till cancer om det lämnas obehandlat. Sjukdomen kan undvikas genom att begränsa solexponering.
  • Collie eye anomaly – en ärftlig sjukdom som kan leda till fullständig synförlust.
  • Progressiv retinal atrofi (PRA) – en gradvis försämring av näthinnan vilket kan leda till fullständig synförlust.
  • Häftledsdysplasi
  • Allergier

Den genomsnittlig livslängden för en korthårig collie är 12-15 år. De har en genomsnittlig höjd av 51-61 cm och en genomsnittlig vikt på 18-29 kg.

Den korthåriga collien kan anpassa sig efter alla hemförhållanden så länge de ges tillräckligt med motion så som promenader och lek på gården. Hunden behöver vara med sin familj och avskyr att lämnas ensam utomhus. Om den lämnas ensam kan den ägna sig åt överdrivet skällande.

Precis som andra hundar behöver den korthåriga collien socialiseras tidigt i livet för att växa upp till en balanserad vuxen hund.

Den korthåriga collien och människan

Den aktiva och lekfulla korthåriga collien är känd för att vara omhändertagande och kärleksfull mot barn även när de inte vuxit upp tillsammans med dem. Hunden är mycket beskyddande mot sin familj och observerar dem noga för att hålla dem borta från faror. Dessa egenskaper hos den korthåriga collien förklarar varför många familjer föredrar rasen som familjens husdjur.

En vuxens övervakning behövs när barn hanterar hunden för att undvika skador från båda parter.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar