Den lojala och pålitliga dobermann

Dobermann är en av de mest populära vakthundarna och tros vara en korsning av många raser. Här har vi samlat anledningarna till varför rasen blivit så populär.

 

Den lojala och pålitliga dobermann

Ursprungligen döpt till dobermann pinscher, är dobermann idag en av de mest populära hundarna i världen. Detta tack vare dess egenskaper. De är en av få hundar som har mångsidiga egenskaper vilka inkluderar egenskapen att vara en utmärkt familjehund.

Några av dobermanns egenskaper

 • De är en mycket aktiv ras och kräver mycket motion
 • Dobermann kan vara beskyddande och kan anta rollen som hushållets väktare.
 • Hunden har en tendens att anta rollen som alfa i familjen. Därför krävs konsekvent träning av hunden.
 • Dobermann är en familjehund och är inte menad att lämnas ensam under en längre period. Hunden älskar att vara del av familjens aktiviteter.
 • Hunden har fått ett rykte som våldsam vilket gjort rasen skrämmande för dina grannar.

Dobermanns historia

I slutet av 1900-talet fanns en skatteindrivare i Tyskland som hette Louis Doberman. Hans främsta roll i samhället var att samla in pengar från byarna. Att samla pengar var ett farligt jobb eftersom tjuvar kunde anfalla honom. Han började korsa hundraser med hopp om att de nya raserna kommer att vara en lojal följeslagare och beskyddare. Han skapade den tidiga Doberman Pinscher. Det spekulerades att hunden var ett resultat av korsningarna mellan Rottweiler, German Pinscher och Black and Tan Terrier.

Efter att Mr. Doberman dog år 1894 brydde sig uppfödare mer om hundens funktioner snarare än dess utseende. De önskade skapa en hund som kunde anses vara den modigaste, snabbaste, och tuffaste hunden. Och uppfödarna lyckades skapa en hund som var envis och aggressiv.

Antalet dobermann minskade under världskrigen på grund av svält. Människor hade inte råd att ha stora hundar på grund av bristen på mat.

Det var i USA som rasen räddades. Aveln utvecklade hunden till en beskyddande hund med förfinade egenskaper så som tillgivenhet och lojalitet.

Var medveten om dobermanns temperament

Dobermann är en intelligent och aktiv hund. De är även lojala, trofasta, lekfulla och älskar att leka med sin familj. Födda för att beskydda gör de allt för sin familj skulle den hotas, då visar hunden aggressiva tendenser utan att tveka.

Hunden har haft ett dåligt rykte under lång tid. Men bakom den våldsamma bild som målats av rasen finns en hund som är tillgiven och kärleksfull med sin familj.

De har en tendens att vara flockens alfa och kräver därför en ägare som är en självsäker ledare, för att hunden ska veta vem som bestämmer.

Dobermanns hälsa och hälsorelaterade problem

Dobermann är i regel en hälsosam ras. Men precis som vilken hundras som helst kan de drabbas av vissa hälsoåkommor:

 • Von Willebrands sjukdom – en blodsjukdom som påverkar blodets förmåga att koagulera.
 • Höftledsdysplasi
 • Progressiv retinal atrofi (PRA)
 • Hypotyreos
 • Wobblersyndrom – ett ärftligt tillstånd där hunden lider av förträngning av ryggmärgen vilket kan resultera i smärta i nacke och benförlamning.
 • Kardiomyopati
 • Albinism
 • Color mutant alopecia
 • Narkolepsi
 • Magomvridning

Dobermann och barn

En vältränad dobermann med stabil stamtavla är en utmärkt familjehund. Hunden är pålitlig och beskyddande av barnen. Tidig socialisation är viktigt för att en dobermann ska vänja sig vid sin miljö och familjemedlemmarna.

Som alltid rekommenderas det att en vuxen övervakar när barn leker med och hanterar hunden för att förhindra skador från båda parter.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar