Den makedonska vallhunden – sarplaninac

Sarplaninac utvecklades för att vara en arbetande hund som vaktade böndernas boskap. De är kända för att vara fina med människor och utmärkta vakthundar. Här har vi samlat det du behöver veta om hunden.


Den makedonska vallhunden – sarplaninac

Sarplaninac är en stor och fluffig hund med en mörkare päls. De är kända för att vara duktiga vid vakt av bönders boskap och kan även vara fina familjehundar. Hunden älskas av många tack vare sina många fina egenskaper.

Sarplaninac, en översikt

Sarplaninac, eller makedonsk vallhund som den också kallats, var Jugoslaviens nationalhund och är känd för att vara en utmärkt vakthund av boskap samt budbärare mellan herdar. Hunden är robust, pålitlig, självständig och används ofta inom polis och militär i sitt ursprungsland. Idag är rasen även beundrad i USA som en duktig brukshund på amerikanska gårdar.

Sarplaninacs historia

Sarplaninac uppstod i områden som tidigare kallades för Illyrien, vilket idag kallas Makedonien. Hunden avlades ursprungligen för att vakta boskap och är känd för att jaga bort rovdjur som varg och björn. Den registrerades först som illyrisk vallhund. År 1954 ändrades namnet till jugoslavisk vallhund – sarplaninac.

Rasens exakta ursprung är okänt men man tror att rasens förfäder kan ha kommit från Balkanhalvön med människor som migrerade från Asien. Sarplaninac är en av de äldsta hundraserna som utvecklats från den uråldriga molosserhunden.

Sarplaninacs temperament

Genom att den är en vakthund av boskap har rasen utvecklat starka beskyddande instinkter. Hunden är utmärkt med sin familj och kommer visa skyddande instinkter. De är reserverade kring främlingar vilket gör hunden till en god vakthund. Sarplaninac tenderar att behandla människor som får och kommer försöka valla människor så som de skulle valla en flock. De tenderar att vara självständiga vilket tillhör deras natur som vall- och herdehundar.

Hunden trivs med sin familj och kan komma väl överens med barn och andra husdjur så länge som de vuxit upp tillsammans. En vuxens översikt behövs när barn hanterar hunden för att undvika skador från båda parter.

Precis som andra hundraser behöver sarplaninac träning och socialisation tidigt i livet för att växa upp till en balanserad och väluppfostrad vuxen hund. Hundens temperament påverkas av flera faktorer så som arv, träning och socialisation.

Hälsa och hälsorelaterade problem att vara medveten om

Sarplaninac är i regel en frisk hundras. Men precis som andra hundraser kan de drabbas av vissa hälsoproblem. Ägare bör vara medvetna om dessa sjukdomar så att de kan förhindras, behandlas eller botas. De följande åkommorna kan drabba sarplaninac:

  • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. Detta kan orsaka smärta och artrit när hunden nått vuxen ålder.
  • Patellar luxation – a condition in which the patella, or kneecap, dislocates or moves out of its normal location.
  • Öroninfektioner
  • Hudallergier – kan orsakas av mat, kemikalier eller luftburna partiklar
  • Övervikt
  • Magomvridning – Ett livshotande tillstånd som uppstår när magsäcken spänns ut av gas eller luft och sedan vrids om. Detta händer vanligtvis efter att hunden ätit ett stort mål mat under kort tid eller druckit stora mängder vatten snabbt, eller om hunden motionerar intensivt efter maten. Detta leder till att hunden inte kan frigöra överflödig luft från magsäcken vilket förhindrar blodtillförseln till hjärtat.
  • Ögonproblem

Motion

Sarplaninac rekommenderas inte för boende i lägenhet. Hunden är aktiv och atletisk och kräver en signifikant mängd motion vilket gör att den passar bäst på landsbygden där den har möjlighet att springa fritt och utforska omgivningarna. En ordentlig promenad på en timme eller en springtur varje dag är ett måste för att hålla hunden frisk och i form.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar