Den mångsidiga appendix quarter som häst

Appendix quarter horse är känd för att vara en häst som vill vara till lags samtidigt som den är mångsidig och kan utföra många uppgifter som den ställs inför. Här har vi samlat det du behöver veta om appendix quarter horse.  


Appendix quarter horse, även kallad appendixhästen

Appendix quarter horse är en hästras som är effektiv och snabb i lopp på den engelska kvartsmilen. Därför har den namnet quarter horse. Hästen är en korsning av engelskt fullblod och den amerikanska quarterhästen. Resultatet gör att appendixhästen är lite större än quarterhästen. Fysiken hos appendixhästen är i grunden mer lik det engelska fullblodet, vilket gör dem till vackra och livliga hästar.

Egenskaperna hos appendix quarter horse

Här är några av särdragen hos appendix quarter horse som kan intressera dig:

  • Appendix quarter horse är i regel en frisk ras då inga för rasen specifika hälsotillstånd rapporterats, till skillnad från andra hästraser.
  • Hästen anses mångsidig då den kan utföra ett flertal aktiviteter så som dressyr, distansritt, kapplöpning, arbete och annat. Hästen kan även delta i ett flertal tävlingar så som tävlingar i distansritt, westernevent och shower.

Appendix quarter horses utveckling

Ordet ”appendix” betyder ”del av, eller tillägg till något annat”. Detta är vad rasen verkligen är. Appendix quarter horse är en sorts quarterhäst som listats i appendixdelen (tilläggsdelen) i det engelska fullblodets stambok. American Appendix Horse Association har som mål att etablera appendix quarter horse som en egen ras. Hästen är en korsning mellan det engelska fullblodet och quarterhästen och avlades fram i USA.

Vad gäller appendix quarter horses karaktärsdrag skiljer den sig på många sätt från quarterhästen. Appendix quarter horse är vanligtvis högre än quarterhästen. Vanligtvis väger de även mer. Uppfödare anser att appendix quarter horse liknar ett engelskt fullblod mer än vad den liknar en quarterhäst.

Appendix quarter horse karaktärsdrag

Trots att appendix quarter horse härstammar från den amerikanska quarterhästen, skiljer sig deras fysik rätt rejält från quarterhästen. Appendix quarter horse är högre och tyngre, med en genomsnittlig höjd på 154 cm och en genomsnittlig vikt mellan 500 och 540 kg. Hästen har större likheter med det engelska fullblodet än med quarterhästen. Hästen ska ha god manke så att sadeln kan placeras korrekt. Höften sluttar och är inte särskilt rund. Benen är raka med kort skena och längre karled. Hovarna ska vara starka nog att bära hästen. Förutom detta är hästen inte av specifik färg. Det handlar främst om att möta de presenterade fysiska egenskaperna som rekommenderas av American Appendix Quarter Horse Association.

Man tror att temperamentet hos många appendix quarter horse främst kommer från det engelska fullblodet. Idag fyller appendix quarter horse flera funktioner, så som arbete med boskap och de deltar i flera rodeo- och westernevent.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar