Den mångsidiga appendix quarter som häst

Appendix quarter horse är känd för att vara en häst som vill vara till lags samtidigt som den är mångsidig och kan utföra många uppgifter som den ställs inför. Här har vi samlat det du behöver veta om appendix quarter horse.

 

Appendix quarter horse, även kallad appendixhästen

Appendix quarter horse är en hästras som är effektiv och snabb i lopp på den engelska kvartsmilen. Därför har den namnet quarter horse. Hästen är en korsning av engelskt fullblod och den amerikanska quarterhästen. Resultatet gör att appendixhästen är lite större än quarterhästen. Fysiken hos appendixhästen är i grunden mer lik det engelska fullblodet, vilket gör dem till vackra och livliga hästar.

Egenskaperna hos appendix quarter horse

Här är några av särdragen hos appendix quarter horse som kan intressera dig:

  • Appendix quarter horse är i regel en frisk ras då inga för rasen specifika hälsotillstånd rapporterats, till skillnad från andra hästraser.
  • Hästen anses mångsidig då den kan utföra ett flertal aktiviteter så som dressyr, distansritt, kapplöpning, arbete och annat. Hästen kan även delta i ett flertal tävlingar så som tävlingar i distansritt, westernevent och shower.

Appendix quarter horses utveckling

Ordet ”appendix” betyder ”del av, eller tillägg till något annat”. Detta är vad rasen verkligen är. Appendix quarter horse är en sorts quarterhäst som listats i appendixdelen (tilläggsdelen) i det engelska fullblodets stambok. American Appendix Horse Association har som mål att etablera appendix quarter horse som en egen ras. Hästen är en korsning mellan det engelska fullblodet och quarterhästen och avlades fram i USA.

Vad gäller appendix quarter horses karaktärsdrag skiljer den sig på många sätt från quarterhästen. Appendix quarter horse är vanligtvis högre än quarterhästen. Vanligtvis väger de även mer. Uppfödare anser att appendix quarter horse liknar ett engelskt fullblod mer än vad den liknar en quarterhäst.

Appendix quarter horse karaktärsdrag

Trots att appendix quarter horse härstammar från den amerikanska quarterhästen, skiljer sig deras fysik rätt rejält från quarterhästen. Appendix quarter horse är högre och tyngre, med en genomsnittlig höjd på 154 cm och en genomsnittlig vikt mellan 500 och 540 kg. Hästen har större likheter med det engelska fullblodet än med quarterhästen. Hästen ska ha god manke så att sadeln kan placeras korrekt. Höften sluttar och är inte särskilt rund. Benen är raka med kort skena och längre karled. Hovarna ska vara starka nog att bära hästen. Förutom detta är hästen inte av specifik färg. Det handlar främst om att möta de presenterade fysiska egenskaperna som rekommenderas av American Appendix Quarter Horse Association.

Man tror att temperamentet hos många appendix quarter horse främst kommer från det engelska fullblodet. Idag fyller appendix quarter horse flera funktioner, så som arbete med boskap och de deltar i flera rodeo- och westernevent.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar