Den människoälskande keeshond som familjens husdjur

Keeshond är en av de mest älskade sällskapshundarna i människans historia. Detta tack vare hundens egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om keeshond.

Den människoälskande keeshond som familjens husdjur

Keeshond är en gammal hundras och ansågs förr vara en sällskapshund och vakthund. Det finns många goda anledningar till att hunden anses vara en fin familjehund.

Några av keeshond egenskaper

 • Keeshond har den naturliga tendensen att skälla för att göra sin familj medveten om främlingar som närmar sig. Detta kan bli ett problem om hunden är uttråkad.
 • Hunden trivs med sin familj och blir olycklig när den lämnas ensam.
 • Rasen fäller mycket minst en eller två gånger om året.

Keeshonds historia

Hunden var den mest älskade hunden i Holland under den politiska instabiliteten som ledde till att Holland delades i två regioner. Keeshond blev rebellernas symbol och hunden blev populär bland allmänheten. När rebellernas parti led nederlag dödades även många keeshond eftersom de var rebellernas symbol.

År 1905 återupptäcktes keeshond tack vare en viss Miss Hamilton-Fletcher. Hon tog med två valpar till England som blev grund till rasen utanför Holland. År 1926 grundandes den engelska rasklubben.

En baronessa vid namn van Hardenbroek blev intresserad av keeshond och började avla hunden och sprida dess historia över Europa. År 1929 avlades den första amerikanska kullen keeshond av Carl Hinderer. Det var år 1930 som den första keeshond registrerades hos amerikanska kennelklubben under en ickesportande grupp.

Keeshonds temperament

Keeshond utvecklades främst för att vara en sällskapshund. Hunden är intelligent och kan tränas med enkelhet. Keeshond vill dela sin glädje med alla. Keeshond älskar alla människor, vuxna som barn. Vanligtvis älskas de även tillbaka.

Keeshond behöver socialisation och träning tidigt i livet för att växa upp till väluppfostrade och balanserade vuxna hundar.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

Precis som många andra hundraser är keeshond i regel frisk. Men de kan drabbas av vissa hälsoproblem, däribland de följande:

 • Addisons sjukdom – otillräcklig produktion av binjurhormon vilket orsakar aptitlöshet, kräkningar och slöhet. Tillståndet kan leda till chock och död och även hjärtproblem om hunden är stressad eller om nivån av kalium blir hög nog.
 • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. Detta kan orsaka smärta och artrit i ett eller båda bakben.
 • Progressiv retinal atrofi (PRA) – en ögonsjukdom som leder till en gradvis försämring av näthinnan. Hunden upplever först nattblindhet och så småningom komplett synförlust i och med att sjukdomen utvecklas. 
 • Knäledsurvridning – knäskålen inte hålls på plats av muskulatur och ledband vilket orsakar förlamning av benet eller onormal gång hos hunden.
 • Diabetes – en sjukdom som innebär att kroppen inte kan reglera blodsockernivån. Kroppen producerar inte tillräckligt med insulin för att metabolisera glukos eller i värsta fall producerar inte kroppen något insulin alls.
 • Von Willebrands sjukdom – en blodsjukdom som kan drabba både hundar och människor. Hundar med denna sjukdom kan uppleva blödande tandkött, näsblod och liknande.
 • Hypotyreos – orsakad av en brist av sköldkörtelhormon vilket kan leda till epilepsi, håravfall, övervikt, hudproblem och slöhet.
 • Grå starr – ogenomskinlighet av ögats lins som leder till försämrad syn.

Allergier – kan vara av flera sorter så som matallergi, kontaktallergi och/eller luftburen allergi. 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar