Den normandiska coben som häst

Den normandiska coben är en ras av lättare körhäst från Normandie i Frankrike. Rasen är populär vid körning, både för fritidssyfte och vid tävling.

Normandisk cob

Den normandiska coben är en medelstor körhäst från området Normandie i södra Frankrike. Hästens kroppsbyggnad är mycket lik det engelska fullblodets. Normandisk cob har livliga och långa steg vid trav. Hästens päls kommer vanligtvis i fux eller brun. Det finns tre undergrupper inom rasen: hästar som används med sadel, hästar som används med sele, och hästar som används för köttproduktion. Hästen används ofta för fritidsaktiviteter och tävlingar. Rasen är lugn och villig.

Några av normandisk cobs egenskaper

Dessa är några av den normandiska cobens särdrag som kommer intressera dig;

  • Den normandiska coben anses vara en hälsosam ras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Ägare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.
  • Rasen är känd för att vara mångsidig och kan utföra ett flertal aktiviteter och uppgifter. Dessa inkluderar fritidsridning, jakt och olika arbeten.

Rasens ursprung och utveckling

Precis som för andra hästraser, påverkade utvecklingen av maskindrivna fordon rasens antal. Händelsen delade rasen i olika grupper, de anglo-normandiska hästarna var lättare och snabbare och passade kavalleri och ridning; de franska travarna passade vid körning; och de mer robusta och tyngre hästarna kallades för normandisk cob. Moderniseringen av jordbruket och utvecklingen av maskiner påverkade rasens antal negativt under 1950-talet då uppfödare producerade rasen för dess kött.

År 1976 placerades den normandiska coben i kategorin körhäst. Idag återfinns de flesta hästar av rasen i de Franska områdena Calvados, Orne och Manche.

Intressanta fakta om den normandiska coben

Här är några intressanta fakta om normandisk cob:

  • International Agricultural Show and Trade Fair som hålls varje år i Paris har presenterat normandisk cob vid shower.
  • Normandisk cob korsades med ardennerhästar i Belgien för att vidare förbättra rasens egenskaper.
  • Tyskland, Schweiz, Italien och Belgien importerar normandisk cob för fritidsnöje och jordbruk.
  • Normandisk cob representerar Frankrike i ett flertal internationella körevent och hästsportsevent.

Den normandiska cobens egenskaper

Den normandiska coben har ett proportionerligt huvud med små öron och stora näsborrar; en nacke som är tjock och muskulös och något välvd. Bogarna är breda och vinklade, bringan djup och manken tydlig. Den normandiska coben är kompakt och har en muskulös kropp med kraftfull bakdel. Korset är muskulöst och sluttande, benen korta och starka och hovarna breda och runda.

Normandisk cobs päls kommer i flera färger såsom brun och fux, men även vita tecken är populära.

Rasen är lugn, mild, vänlig, villig och energisk.

Idag är den normandiska coben använd med sadel och sele och även för köttproduktion. Rasen används för flera tävlingar samt för fritidsnöje, i synnerhet körning. Rasen är även populär vid flera hästevent bland annat som bygelhäst.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar