Den normandiska coben som häst

Den normandiska coben är en ras av lättare körhäst från Normandie i Frankrike. Rasen är populär vid körning, både för fritidssyfte och vid tävling.


Normandisk cob

Den normandiska coben är en medelstor körhäst från området Normandie i södra Frankrike. Hästens kroppsbyggnad är mycket lik det engelska fullblodets. Normandisk cob har livliga och långa steg vid trav. Hästens päls kommer vanligtvis i fux eller brun. Det finns tre undergrupper inom rasen: hästar som används med sadel, hästar som används med sele, och hästar som används för köttproduktion. Hästen används ofta för fritidsaktiviteter och tävlingar. Rasen är lugn och villig.

Några av normandisk cobs egenskaper

Dessa är några av den normandiska cobens särdrag som kommer intressera dig;

  • Den normandiska coben anses vara en hälsosam ras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Ägare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.
  • Rasen är känd för att vara mångsidig och kan utföra ett flertal aktiviteter och uppgifter. Dessa inkluderar fritidsridning, jakt och olika arbeten.

Rasens ursprung och utveckling

Precis som för andra hästraser, påverkade utvecklingen av maskindrivna fordon rasens antal. Händelsen delade rasen i olika grupper, de anglo-normandiska hästarna var lättare och snabbare och passade kavalleri och ridning; de franska travarna passade vid körning; och de mer robusta och tyngre hästarna kallades för normandisk cob. Moderniseringen av jordbruket och utvecklingen av maskiner påverkade rasens antal negativt under 1950-talet då uppfödare producerade rasen för dess kött.

År 1976 placerades den normandiska coben i kategorin körhäst. Idag återfinns de flesta hästar av rasen i de Franska områdena Calvados, Orne och Manche.

Intressanta fakta om den normandiska coben

Här är några intressanta fakta om normandisk cob:

  • International Agricultural Show and Trade Fair som hålls varje år i Paris har presenterat normandisk cob vid shower.
  • Normandisk cob korsades med ardennerhästar i Belgien för att vidare förbättra rasens egenskaper.
  • Tyskland, Schweiz, Italien och Belgien importerar normandisk cob för fritidsnöje och jordbruk.
  • Normandisk cob representerar Frankrike i ett flertal internationella körevent och hästsportsevent.

Den normandiska cobens egenskaper

Den normandiska coben har ett proportionerligt huvud med små öron och stora näsborrar; en nacke som är tjock och muskulös och något välvd. Bogarna är breda och vinklade, bringan djup och manken tydlig. Den normandiska coben är kompakt och har en muskulös kropp med kraftfull bakdel. Korset är muskulöst och sluttande, benen korta och starka och hovarna breda och runda.

Normandisk cobs päls kommer i flera färger såsom brun och fux, men även vita tecken är populära.

Rasen är lugn, mild, vänlig, villig och energisk.

Idag är den normandiska coben använd med sadel och sele och även för köttproduktion. Rasen används för flera tävlingar samt för fritidsnöje, i synnerhet körning. Rasen är även populär vid flera hästevent bland annat som bygelhäst.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar