Den otroliga bengalen som familjekatt

Bengalen är en huskatt som utvecklats för att likna en vildkatt så som leoparden, ozeloten eller margaykatten. Namnet bengal kommer fån det taxonomiska namnet på den asiatiska leopardkatten och de har ett vilt utseende. Det är en atletisk kattras som är graciös med en stark och muskulös kropp. Här har vi samlat det du behöver veta om rasen, i synnerhet om du funderat på att skaffa dig en bengal.

 

Bengalen som en aktiv familjemedlem

Bengalkatten är en tamkatt i storlek medium till stor med en färgstark och kontrastrik päls. Pälsen har de typiska fläckarna eller marmoreringen som får den att se naturligt vild ut så som en leopard, jaguar eller ozelot. Bengalen är i regel en god sällskapskatt, då den är självsäker och tillgiven sina ägare. De kan även fungera väl med andra husdjur så länge som de introducerats till dessa vid ung ålder, och de uppskattar att vara en del av familjen. Du kan komma att se rasen som aktiv, nyfiken och atletisk men med ungkattens lekfullhet och vakenhet i behåll även när katten nått vuxen ålder. Många ägare fascineras av bengalen på grund av dess personlighet och attraktiva utseende.

Bengalens särdrag

Att välja rätt kattras för din familj beror främst på dina behov, din personlighet och din livsstil. Här är några av bengalens särdrag som kan intressera dig och din familj:

 • Bengalen kräver endast skötsel då och då för att hålla pälsen i god form och för att undvika uppkomst av tovor.
 • Katten fäller måttligt och med korrekt diet och regelbunden skötsel kan man minimera lös päls som sprider sig i hemmet.
 • Rasen är benägen att drabbas av flera sjukdomar och ägare bör vara beredda på långsiktiga utgifter för behandling av sin bengal.
 • Katten är känd för att vara tystlåten.
 • De trivs i sällskap av sina människor och deltar gärna i olika aktiviteter med sina ägare.
 • Bengalen är en social katt med människor och barn som kan hantera dem korrekt och katten tenderar att vara vänskaplig även mot människor som inte tillhör kattens familj.

Bengalens historia

Bengal kitten är en korsning mellan Asiatiskt leopardkatt och en korthårig inhemsk ras. Jean Mill var den som först lyckades med korsningen.

Samtidigt arbetade Dr. Willard Centerwall med att korsa asiatiska leopardkatter med huskatter vid Loyola-universitetet. Detta experiment hade som syfte att undersöka om leopardkattens resistens mot leukemiviruset kunde överföras till dess avkommor.

Begalkatten utvecklades vidare för att göra den mer tam. Rasen godkändes officiellt av The International Cat Association 1991 och erkändes sedan även av American Cat Facier, Canadian Cat Association och United Feline Organization.

Bengalens temperament

Bengalen är en aktiv och intelligent katt, vilket är vad ägarna av rasen älskar hos dem. Ibland kan ägare finna det krävande att bo med bengalen varför rasen inte rekommenderas för förstagångsägare eller för de som är nyfikna på att skaffa katt. I regel är katten självsäker, pratsam och alert till naturen. Kattens nyfikenhet får den att inspektera allt i huset och undersöka allt som dess ägare sysslar med. Rasen älskar att leka och kan med enkelhet lära sig nya trick av sina ägare.

De är även kända för att vara orädda i vatten så att bada dem bör inte vara några problem. Att klättra är något katten njuter av och de föredrar att klättra till höga höjder i hemmet. Att engagera sig i kattens aktiviteter och lek stimulerar dem både fysiskt och psykiskt.

Hälsa och skötsel av bengalen

De följande åkommorna kan drabba rasen. Ägare och de som funderar på att skaffa rasen behöver känna till dessa sjukdomar så att de kan förhindra, behandla, och bota dem om de skulle uppstå:

 • Distal neuropathy – en störning i nervsystemet som orsakar svaghet och kan visa sig så tidigt som vid ett års ålder.
 • Flat chested kitten syndrome  eller FCKS
 • Höftledsdysplasi
 • Hypertrofisk kardiomyopati
 • Knäledsurvridning
 • Progressiv retinal atrofi

Precis som med andra kattraser kan borstning minst en gång i veckan förhindra tovor samt stimulera blodcirkulationen. Att borsta kattens tänder kan förhindra sjukdomar i mun och tänder, och att kontrollera ögon och öron för att upptäcka tecken på irritation, infektion och onormala vätskor rekommenderas.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar