Den otroliga bengalen som familjekatt

Bengalen är en huskatt som utvecklats för att likna en vildkatt så som leoparden, ozeloten eller margaykatten. Namnet bengal kommer fån det taxonomiska namnet på den asiatiska leopardkatten och de har ett vilt utseende. Det är en atletisk kattras som är graciös med en stark och muskulös kropp. Här har vi samlat det du behöver veta om rasen, i synnerhet om du funderat på att skaffa dig en bengal.  


Bengalen som en aktiv familjemedlem

Bengalkatten är en tamkatt i storlek medium till stor med en färgstark och kontrastrik päls. Pälsen har de typiska fläckarna eller marmoreringen som får den att se naturligt vild ut så som en leopard, jaguar eller ozelot. Bengalen är i regel en god sällskapskatt, då den är självsäker och tillgiven sina ägare. De kan även fungera väl med andra husdjur så länge som de introducerats till dessa vid ung ålder, och de uppskattar att vara en del av familjen. Du kan komma att se rasen som aktiv, nyfiken och atletisk men med ungkattens lekfullhet och vakenhet i behåll även när katten nått vuxen ålder. Många ägare fascineras av bengalen på grund av dess personlighet och attraktiva utseende.

Bengalens särdrag

Att välja rätt kattras för din familj beror främst på dina behov, din personlighet och din livsstil. Här är några av bengalens särdrag som kan intressera dig och din familj:

 • Bengalen kräver endast skötsel då och då för att hålla pälsen i god form och för att undvika uppkomst av tovor.
 • Katten fäller måttligt och med korrekt diet och regelbunden skötsel kan man minimera lös päls som sprider sig i hemmet.
 • Rasen är benägen att drabbas av flera sjukdomar och ägare bör vara beredda på långsiktiga utgifter för behandling av sin bengal.
 • Katten är känd för att vara tystlåten.
 • De trivs i sällskap av sina människor och deltar gärna i olika aktiviteter med sina ägare.
 • Bengalen är en social katt med människor och barn som kan hantera dem korrekt och katten tenderar att vara vänskaplig även mot människor som inte tillhör kattens familj.

Bengalens historia

Bengal kitten är en korsning mellan Asiatiskt leopardkatt och en korthårig inhemsk ras. Jean Mill var den som först lyckades med korsningen.

Samtidigt arbetade Dr. Willard Centerwall med att korsa asiatiska leopardkatter med huskatter vid Loyola-universitetet. Detta experiment hade som syfte att undersöka om leopardkattens resistens mot leukemiviruset kunde överföras till dess avkommor.

Begalkatten utvecklades vidare för att göra den mer tam. Rasen godkändes officiellt av The International Cat Association 1991 och erkändes sedan även av American Cat Facier, Canadian Cat Association och United Feline Organization.

Bengalens temperament

Bengalen är en aktiv och intelligent katt, vilket är vad ägarna av rasen älskar hos dem. Ibland kan ägare finna det krävande att bo med bengalen varför rasen inte rekommenderas för förstagångsägare eller för de som är nyfikna på att skaffa katt. I regel är katten självsäker, pratsam och alert till naturen. Kattens nyfikenhet får den att inspektera allt i huset och undersöka allt som dess ägare sysslar med. Rasen älskar att leka och kan med enkelhet lära sig nya trick av sina ägare.

De är även kända för att vara orädda i vatten så att bada dem bör inte vara några problem. Att klättra är något katten njuter av och de föredrar att klättra till höga höjder i hemmet. Att engagera sig i kattens aktiviteter och lek stimulerar dem både fysiskt och psykiskt.

Hälsa och skötsel av bengalen

De följande åkommorna kan drabba rasen. Ägare och de som funderar på att skaffa rasen behöver känna till dessa sjukdomar så att de kan förhindra, behandla, och bota dem om de skulle uppstå:

 • Distal neuropathy – en störning i nervsystemet som orsakar svaghet och kan visa sig så tidigt som vid ett års ålder.
 • Flat chested kitten syndrome  eller FCKS
 • Höftledsdysplasi
 • Hypertrofisk kardiomyopati
 • Knäledsurvridning
 • Progressiv retinal atrofi

Precis som med andra kattraser kan borstning minst en gång i veckan förhindra tovor samt stimulera blodcirkulationen. Att borsta kattens tänder kan förhindra sjukdomar i mun och tänder, och att kontrollera ögon och öron för att upptäcka tecken på irritation, infektion och onormala vätskor rekommenderas.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar