Den peruanska pasohästen

Den peruanska pasohästen är känd som ridhästarnas Rolls Royce tack vare sin naturliga och mjuka extra gångart. Läs vidare för att lära dig mer om rasen.


Den peruanska pasohästen

Den peruanska pasohästen är känd för sin mjukhet vid ridning, och är en ras av lättare ridhäst som utmärks av sin naturliga laterala fyrtaktsgång. Rasen har utnämnts som kulturellt arv av National Institute of Culture. Den har liknande ursprung och förfäder som paso finohästen. Deras förfäder inkluderar andalusier, berberhäst och spansk jennethäst. Den peruanska pasohästen är känd för sin extra gångart och sägs ha en naturlig energi och utstrålning. Hästen är av medelstorlek, är muskulös och tuffare till utseendet.

Den peruanska pasohästens ursprung och utveckling

Spanska upptäcksresande tog med sig hästar när de kom till Amerika. Hästarna var av blandraser men man känner till att de var korsningar av andalusier, berberhäst och spansk jennethäst. Spanjorerna grundade sedan stuterier för att utveckla hästar som skulle användas vid utforskning av den nya världen.

När de anlände i Peru introducerade spanjorerna urbefolkningen till hästarna vilket genast gjorde urinvånarna intresserade av det stora djuret. Då Peru är ett relativt isolerat land skedde mycket få korsningar med andra raser. Därför behölls rasens gener intakta och förblir intakta än idag. Hästen hyllades och värdesattes högt i Peru där de avlades selektivt under århundraden. En av de främsta principerna hos de peruanska uppfödarna är att den peruanska pasohästen föds och tränas inte. Ägarna av haciendas i Peru föredrar hästar med snabba och jämna gångarter och utvecklingen av den peruanska pasohästen var svaret på deras behov.

Rasens karaktärsdrag

Den peruanska pasohästen är en medelstor häst som är mellan 142 och 154 cm hög. Hästen ser elegant och kraftfull ut. De har en djup bringa, tung nacke och kropp med substans. Ett av dess utmärkande drag är den lågt sittande stilla svansen som ligger mellan dess skinkor. Hingstar har ett bredare bröst och en större nacke än ston. De kommer i de flesta färger och det mest eftertraktade utseendet hos rasen är enfärgad päls och mörk hud.

Den peruanska pasohästen är intelligent och godhjärtad.

Den peruanska pasohästen idag

Idag finns det omkring 12 000 renrasiga peruanska pasohästar. Deras antal har kontinuerligt vuxit i USA med omkring 10% varje år. Oerfarna ryttare tycker peruansk pasohäst är enkel att rida och när de väl upplevt hur det är att rida en häst av rasen har de svårt att hålla sig borta från rasen. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar