Den peruanska pasohästen

Den peruanska pasohästen är känd som ridhästarnas Rolls Royce tack vare sin naturliga och mjuka extra gångart. Läs vidare för att lära dig mer om rasen.

Den peruanska pasohästen

Den peruanska pasohästen är känd för sin mjukhet vid ridning, och är en ras av lättare ridhäst som utmärks av sin naturliga laterala fyrtaktsgång. Rasen har utnämnts som kulturellt arv av National Institute of Culture. Den har liknande ursprung och förfäder som paso finohästen. Deras förfäder inkluderar andalusier, berberhäst och spansk jennethäst. Den peruanska pasohästen är känd för sin extra gångart och sägs ha en naturlig energi och utstrålning. Hästen är av medelstorlek, är muskulös och tuffare till utseendet.

Den peruanska pasohästens ursprung och utveckling

Spanska upptäcksresande tog med sig hästar när de kom till Amerika. Hästarna var av blandraser men man känner till att de var korsningar av andalusier, berberhäst och spansk jennethäst. Spanjorerna grundade sedan stuterier för att utveckla hästar som skulle användas vid utforskning av den nya världen.

När de anlände i Peru introducerade spanjorerna urbefolkningen till hästarna vilket genast gjorde urinvånarna intresserade av det stora djuret. Då Peru är ett relativt isolerat land skedde mycket få korsningar med andra raser. Därför behölls rasens gener intakta och förblir intakta än idag. Hästen hyllades och värdesattes högt i Peru där de avlades selektivt under århundraden. En av de främsta principerna hos de peruanska uppfödarna är att den peruanska pasohästen föds och tränas inte. Ägarna av haciendas i Peru föredrar hästar med snabba och jämna gångarter och utvecklingen av den peruanska pasohästen var svaret på deras behov.

Rasens karaktärsdrag

Den peruanska pasohästen är en medelstor häst som är mellan 142 och 154 cm hög. Hästen ser elegant och kraftfull ut. De har en djup bringa, tung nacke och kropp med substans. Ett av dess utmärkande drag är den lågt sittande stilla svansen som ligger mellan dess skinkor. Hingstar har ett bredare bröst och en större nacke än ston. De kommer i de flesta färger och det mest eftertraktade utseendet hos rasen är enfärgad päls och mörk hud.

Den peruanska pasohästen är intelligent och godhjärtad.

Den peruanska pasohästen idag

Idag finns det omkring 12 000 renrasiga peruanska pasohästar. Deras antal har kontinuerligt vuxit i USA med omkring 10% varje år. Oerfarna ryttare tycker peruansk pasohäst är enkel att rida och när de väl upplevt hur det är att rida en häst av rasen har de svårt att hålla sig borta från rasen. 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar