Den söta cavalier king charles spaniel som sällskapshund

Cavalier king charles spaniel är en av de största hundarna inom dvärghundsgruppen. Cavalier king charles spaniel är mångsidig och rolig att vara med, och är en sällskapshund av naturen.

 

Cavalier king charles spaniel är en vänlig hund

Cavalier king charles spaniel tillhör dvärghundsgruppen och har en naturlig instinkt att slå följe med människor. Hunden härstammar ursprungligen från Storbritannien och blev så småningom populär ett flertal länder och i USA. Cavalier king charles spaniel är listad som den 18de mest populära rasen i världen. Dess päls är len och silkig och kommer fyra färger (blenheim, tricolor, runy och black/tan). I regel är cavalier king charles spaniel en mycket vänlig hund som kommer väl överens med barn och andra djur. Dessa är några av anledningarna till att den anses vara en utmärkt familjehund.

Cavalier king charles spaniels egenskaper

Cavalier king charles spaniel är utvecklad för att vara en sällskapshund. De är mycket tillgivna sina ägare och avskyr att lämnas ensamma. Skötsel av hunden kan vara något krävande då de behöver borstning för att hålla pälsen i bästa skick. De anses inte vara bra vakthundar på grund av sin vänliga natur. Men de tenderar att skälla på främlingar och i synnerhet när någon kommer nära deras territorium.

Cavalier king charles spaniels historia

Cavalier king charles spaniel härstammar från Storbritannien. Hunden har existerat i århundraden och utvecklades med det enda syftet att fungera som sällskapshund för kunglighet och adelsmän. Förfäderna till cavalier king charles spaniel har avbildats i målningar från 1500-talet till 1700-talet. Cavalier king charles spaniel korsades även med mops och andra raser med platt ansikte för att på så sätt ge hunden det platta ansiktet med underbett, kupolformade huvud och stora runda ögon.

Cavalier king charles spaniels temperament

Cavalier king charles spaniel är i regel en tillgiven och aktiv ras, och är därför ett gott sällskap till barn och andra hundar. Hunden kan med enkelhet anpassa sig efter miljön, familjen och hemmet. De är lekfulla av naturen och nyfikna, vilket gör att de har svårt att följa kommandon, i synnerhet när de är upptagna med att leka. Cavalier king charles spaniel njuter av att mysa vilket gör att den anses vara en duktig terapihund för patienter och äldre. De har även en naturlig jaktinstinkt, i synnerhet när det kommer till jakt av mindre djur så som fåglar och hamstrar. Cavalier king charles spaniel njuter också av motion regelbundet på grund av sina aktiva och lekfulla tendenser.

Cavalier king charles spaniels hälsa

En cavalier king charles spaniels genomsnittliga livslängd är nio till fjorton år. Hunden har en genomsnittlig höjd av och en vikt mellan

Precis som vilken annan hundras som helst, kan cavalier king charles spaniel drabbas av ett antal åkommor så som höftleds- och armbågsledsdysplasi, hypotyreos, och von Willebrands sjukdom. Men det finns en sjukdom som är särskilt vanlig hos cavalier king charles spaniel som, om den inte upptäcks i tidigt skede, leder till döden. Sjukdomen kallas mitralinsufficiens eller mitral valve disease (MDV) och innebär att hunden upplever hjärtblåsljud vilket kan leda till hjärtsvikt.

Hunden kan även uppleva syringomyeli som är en nervsjukdom som påverkar hjärnan och ryggraden och leder till svår smärta och delvis förlamning. Detta på grund av huvudets struktur där en del av utrymmet för hjärnan är reducerat. Episodic Falling är en sjukdom som kan upplevas av cavalier king charles spaniel och innebär att hunden upplever anfall. Torra ögon kan även drabba hunden och är en autoimmun sjukdom som leder till en brist på tårvätska; detta kan behandlas genom dagliga ögondroppar. Men om inte behandling sätts in kan åkomman leda till blindhet hos cavalier king charles spaniel.

Cavalier king charles spaniel och människor

Cavalier king charles spaniel kan vara en utmärkt lekkamrat och kompanjon till barn. Hunden njuter av att fånga bollar och lära sig nya trick, så länge som ägaren är tålmodig när den lär sin cavalier king charles spaniel dessa. Precis som med andra hundar behövs en vuxens övervakning när unga barn leker med hunden för att förhindra skador från båda parter.

En cavalier king charles spaniel är otroligt söt och har en lika söt personlighet som sällskapshund. Ha så roligt med din cavalier king charles spaniel! 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar