Den söta cavalier king charles spaniel som sällskapshund

Cavalier king charles spaniel är en av de största hundarna inom dvärghundsgruppen. Cavalier king charles spaniel är mångsidig och rolig att vara med, och är en sällskapshund av naturen.  


Cavalier king charles spaniel är en vänlig hund

Cavalier king charles spaniel tillhör dvärghundsgruppen och har en naturlig instinkt att slå följe med människor. Hunden härstammar ursprungligen från Storbritannien och blev så småningom populär ett flertal länder och i USA. Cavalier king charles spaniel är listad som den 18de mest populära rasen i världen. Dess päls är len och silkig och kommer fyra färger (blenheim, tricolor, runy och black/tan). I regel är cavalier king charles spaniel en mycket vänlig hund som kommer väl överens med barn och andra djur. Dessa är några av anledningarna till att den anses vara en utmärkt familjehund.

Cavalier king charles spaniels egenskaper

Cavalier king charles spaniel är utvecklad för att vara en sällskapshund. De är mycket tillgivna sina ägare och avskyr att lämnas ensamma. Skötsel av hunden kan vara något krävande då de behöver borstning för att hålla pälsen i bästa skick. De anses inte vara bra vakthundar på grund av sin vänliga natur. Men de tenderar att skälla på främlingar och i synnerhet när någon kommer nära deras territorium.

Cavalier king charles spaniels historia

Cavalier king charles spaniel härstammar från Storbritannien. Hunden har existerat i århundraden och utvecklades med det enda syftet att fungera som sällskapshund för kunglighet och adelsmän. Förfäderna till cavalier king charles spaniel har avbildats i målningar från 1500-talet till 1700-talet. Cavalier king charles spaniel korsades även med mops och andra raser med platt ansikte för att på så sätt ge hunden det platta ansiktet med underbett, kupolformade huvud och stora runda ögon.

Cavalier king charles spaniels temperament

Cavalier king charles spaniel är i regel en tillgiven och aktiv ras, och är därför ett gott sällskap till barn och andra hundar. Hunden kan med enkelhet anpassa sig efter miljön, familjen och hemmet. De är lekfulla av naturen och nyfikna, vilket gör att de har svårt att följa kommandon, i synnerhet när de är upptagna med att leka. Cavalier king charles spaniel njuter av att mysa vilket gör att den anses vara en duktig terapihund för patienter och äldre. De har även en naturlig jaktinstinkt, i synnerhet när det kommer till jakt av mindre djur så som fåglar och hamstrar. Cavalier king charles spaniel njuter också av motion regelbundet på grund av sina aktiva och lekfulla tendenser.

Cavalier king charles spaniels hälsa

En cavalier king charles spaniels genomsnittliga livslängd är nio till fjorton år. Hunden har en genomsnittlig höjd av och en vikt mellan

Precis som vilken annan hundras som helst, kan cavalier king charles spaniel drabbas av ett antal åkommor så som höftleds- och armbågsledsdysplasi, hypotyreos, och von Willebrands sjukdom. Men det finns en sjukdom som är särskilt vanlig hos cavalier king charles spaniel som, om den inte upptäcks i tidigt skede, leder till döden. Sjukdomen kallas mitralinsufficiens eller mitral valve disease (MDV) och innebär att hunden upplever hjärtblåsljud vilket kan leda till hjärtsvikt.

Hunden kan även uppleva syringomyeli som är en nervsjukdom som påverkar hjärnan och ryggraden och leder till svår smärta och delvis förlamning. Detta på grund av huvudets struktur där en del av utrymmet för hjärnan är reducerat. Episodic Falling är en sjukdom som kan upplevas av cavalier king charles spaniel och innebär att hunden upplever anfall. Torra ögon kan även drabba hunden och är en autoimmun sjukdom som leder till en brist på tårvätska; detta kan behandlas genom dagliga ögondroppar. Men om inte behandling sätts in kan åkomman leda till blindhet hos cavalier king charles spaniel.

Cavalier king charles spaniel och människor

Cavalier king charles spaniel kan vara en utmärkt lekkamrat och kompanjon till barn. Hunden njuter av att fånga bollar och lära sig nya trick, så länge som ägaren är tålmodig när den lär sin cavalier king charles spaniel dessa. Precis som med andra hundar behövs en vuxens övervakning när unga barn leker med hunden för att förhindra skador från båda parter.

En cavalier king charles spaniel är otroligt söt och har en lika söt personlighet som sällskapshund. Ha så roligt med din cavalier king charles spaniel! 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar