Den stora mastiffen som familjehund

Mastiff är en uråldrig hundras. Idag är mastiff en ras med ett fint temperament.

Att äga en mastiff

Mastiff är en stor hund av molossertyp. Molosser är en grupp hundraser som är robusta och kraftiga till kroppsbyggnaden och har samma förfäder. Molosserna kom från Asiens berg för att vakta boskap från rovdjur. Mastiffen har en spännande historia och du kommer fascineras av egenskaperna hos mastiffen som vi känner den idag.

Mastiffens egenskaper

Mastiff kan se skrämmande ut precis som andra stora hundraser. Men ändå kan denna hund vara hur mjuk som helst. De kan vara fina familjehundar tack vare sina egenskaper. De har en stark instinkt att skydda och måste därför socialiseras ordentligt med andra människor och djur. De behöver tränas korrekt för att vara enkla att hantera. De svarar väl på positiv träning och belöningar, i synnerhet beröm och kel. Mastiff är en ras som snarkar, frustar och grymtar högljutt, för att inte nämna hur mycket de dreglar, vilket kan besvära vissa hundägare. De kräver även daglig motion för att förhindra att de blir överviktiga, då de annars tenderar att vara lata ibland.

Mastiffens historia

Som ovan nämnt är mastiffen ättling till de uråldriga molosserhundarna, som härstammar från Asiens berg. Historiska bevis har hittats som visar att mastiffen existerat genom århundraden. De har deltagit i Egyptens civilisationer, i Babylonien och antikens Grekland.

Under en mycket lång tid fungerade mastiffen som vakthund, krigshund och användes vid blodig underhållning såsom kamper. De spreds globalt genom resande arméer, eller genom att de transporterades av handlare. Man har hittat dokument som visar på att Kublai Khan ägde runt 5000 mastiffhundar som tränades för krig. Under sina resor korsades mastiffen med lokala hundar vilket resulterade i nya raser så som sankt bernardshunden, rottweilern och mopsen.

Den moderna mastiffen utvecklades i England där den användes som vakthund, till exempel i Lyme Hall från 1400-talet till tidigt 1900-tal.

Mastiffen kan ha kommit till USA år 1879 och erkändes av den amerikanska kennelklubben år 1885.

Mastiffens temperament

En perfekt mastiff kommer visa sin ädla sida och sin goda natur, plus sitt mod. Hunden är stolt och ska inte vara varken blyg eller grym. Om den socialiserats korrekt kan mastiffen vara artig även med främlingar. De kan vara beskyddande om hunden ser något som ett hot. De är duktiga vakthundar då de reagerar väl vid en hotfull situation. Mastiffen tycker inte om konflikter mellan medlemmar i familjen och tenderar att försöka avbryta alla familjekonflikter.

Mastiff behöver socialiseras tidigt i livet för att försäkra att de växer upp till balanserade vuxna hundar. Man har noterat att de inte är perfekta för familjer med mycket små barn då de tenderar att välta omkull saker, och även små barn, på grund av sin storlek.

Mastiffens hälsa

Den genomsnittliga livslängden hos mastiffen är 10-12 år. De är i genomsnitt 70-91 cm höga och väger mellan 54 och 100 kg.

I regel är mastiffen frisk, men precis som vilken annan ras som helst kan de drabbas av vissa åkommor. Exempel på dessa åkommor är: höftledsdysplasi, progressiv retinal atrofi (PRA), anfall, cystinuri, magomvridning och cancer.

Mastiff kan med enkelhet anpassa sig efter flera miljöförhållanden. De kräver daglig motion, en promenad under 20-30 minuter räcker för mastiffen. Notera dock att de enkelt överhettas varför det är bäst att ta promenaden tidigt på morgonen eller på kvällen om vädret är varmt.

Hunden bör även ges korrekt mängd näring dagligen så att de har den energi som krävs för sin dagliga rutin.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar