Den stora mastiffen som familjehund

Mastiff är en uråldrig hundras. Idag är mastiff en ras med ett fint temperament.


Att äga en mastiff

Mastiff är en stor hund av molossertyp. Molosser är en grupp hundraser som är robusta och kraftiga till kroppsbyggnaden och har samma förfäder. Molosserna kom från Asiens berg för att vakta boskap från rovdjur. Mastiffen har en spännande historia och du kommer fascineras av egenskaperna hos mastiffen som vi känner den idag.

Mastiffens egenskaper

Mastiff kan se skrämmande ut precis som andra stora hundraser. Men ändå kan denna hund vara hur mjuk som helst. De kan vara fina familjehundar tack vare sina egenskaper. De har en stark instinkt att skydda och måste därför socialiseras ordentligt med andra människor och djur. De behöver tränas korrekt för att vara enkla att hantera. De svarar väl på positiv träning och belöningar, i synnerhet beröm och kel. Mastiff är en ras som snarkar, frustar och grymtar högljutt, för att inte nämna hur mycket de dreglar, vilket kan besvära vissa hundägare. De kräver även daglig motion för att förhindra att de blir överviktiga, då de annars tenderar att vara lata ibland.

Mastiffens historia

Som ovan nämnt är mastiffen ättling till de uråldriga molosserhundarna, som härstammar från Asiens berg. Historiska bevis har hittats som visar att mastiffen existerat genom århundraden. De har deltagit i Egyptens civilisationer, i Babylonien och antikens Grekland.

Under en mycket lång tid fungerade mastiffen som vakthund, krigshund och användes vid blodig underhållning såsom kamper. De spreds globalt genom resande arméer, eller genom att de transporterades av handlare. Man har hittat dokument som visar på att Kublai Khan ägde runt 5000 mastiffhundar som tränades för krig. Under sina resor korsades mastiffen med lokala hundar vilket resulterade i nya raser så som sankt bernardshunden, rottweilern och mopsen.

Den moderna mastiffen utvecklades i England där den användes som vakthund, till exempel i Lyme Hall från 1400-talet till tidigt 1900-tal.

Mastiffen kan ha kommit till USA år 1879 och erkändes av den amerikanska kennelklubben år 1885.

Mastiffens temperament

En perfekt mastiff kommer visa sin ädla sida och sin goda natur, plus sitt mod. Hunden är stolt och ska inte vara varken blyg eller grym. Om den socialiserats korrekt kan mastiffen vara artig även med främlingar. De kan vara beskyddande om hunden ser något som ett hot. De är duktiga vakthundar då de reagerar väl vid en hotfull situation. Mastiffen tycker inte om konflikter mellan medlemmar i familjen och tenderar att försöka avbryta alla familjekonflikter.

Mastiff behöver socialiseras tidigt i livet för att försäkra att de växer upp till balanserade vuxna hundar. Man har noterat att de inte är perfekta för familjer med mycket små barn då de tenderar att välta omkull saker, och även små barn, på grund av sin storlek.

Mastiffens hälsa

Den genomsnittliga livslängden hos mastiffen är 10-12 år. De är i genomsnitt 70-91 cm höga och väger mellan 54 och 100 kg.

I regel är mastiffen frisk, men precis som vilken annan ras som helst kan de drabbas av vissa åkommor. Exempel på dessa åkommor är: höftledsdysplasi, progressiv retinal atrofi (PRA), anfall, cystinuri, magomvridning och cancer.

Mastiff kan med enkelhet anpassa sig efter flera miljöförhållanden. De kräver daglig motion, en promenad under 20-30 minuter räcker för mastiffen. Notera dock att de enkelt överhettas varför det är bäst att ta promenaden tidigt på morgonen eller på kvällen om vädret är varmt.

Hunden bör även ges korrekt mängd näring dagligen så att de har den energi som krävs för sin dagliga rutin.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar