Den stora och ståtliga grand danois

Grand danois brukar kallas en mild jätte eller hundarnas Apollo, tack vare sitt utseende och sin personlighet. Denna hund är majestätisk och ett utmärkt sällskap till människor.


Grand danois som familjehund

Grand danois är en stor sällskapshund med ursprung i Tyskland. I Tyskland kallas grand danois för deutsche dogge eller tysk mastiff. Hunden är en av de högsta hundraserna. Zeus som håller höjdrekord som högsta grand danois i världen uppmätes till 111 cm. Zeus dog 2014 och var bara fem år gammal. Grand danois kan se skrämmande ut med sin enorma kroppsbyggnad, men det är en hund med gott beteende. Grand danois är vänlig, tillgiven, älskar att leka och är försiktig och mjuk kring barn.

Grand danois egenskaper

Grand danois är en rar och tillgiven hund som med enkelhet kan anpassa sig efter människor. De svarar väl på träning vilket är nödvändigt i synnerhet om de bor inomhus då de tenderar att välta saker på grund av sin stora storlek. Grand danois kräver en hel del skötsel. Hunden kräver mycket mat på grund av sin storlek, regelbundna besök hos veterinären, medicin för att förhindra parasitangrepp, utrymme i huset och en del accessoarer.

Grand danois historia

Arkeologiska fynd har visat att grand danois har varit en av människans följeslagare sen förhistorisk tid (cirka 3000 år f.v.t). Dessa fynd gjordes i Egypten och Babylonien. Liknande beskrivningar av hunden har även setts i förhistorisk kinesisk litteratur.

Man känner till att assyrier bytte hundar av rasen grand danois mot andra varor med greker och romare vilket ledde till att rasen avlades med andra hundraser. Hunden utvecklades ursprungligen för att jaga vildsvin vilket gav dem smeknamet ”boar hounds”.

Under 1700-talet tog sig en fransk naturalist till Danmark och såg en version av boar hound som var smalare precis som en greyhound. Han kallade då denna hund grand danois vilket senare kallades ”great danish dog”. Tyskarna å andra sidan, var de som finslipade rasen och gav den de egenskaperna vi känner till idag.

Grand danois temperament

Grand danois kan anses vara en mild jätte. Hunden är en ras med fin personlighet. Grand danois är mjuka och tillgivna hundar som älskar att leka och är fina med barn. Hunden kan tränas med enkelhet genom att använda positiva träningsmetoder.

Grand danois är människokära. Hunden är förtjust i att ha människor omkring sig vilket inkluderar barn och främlingar. Men de kan försvara sina människor om behovet uppstår.

Hunden kräver socialisation och träning tidigt i livet för att försäkra att grand danois växer upp till ett väluppfostrat och balanserat husdjur.

Grand danois hälsa

Precis som vilken annan ras som helst kan grand danois drabbas av vissa åkommor som ett resultat av avel eller deras fysiska egenskaper. De vanligaste åkommorna är: utvecklingsproblem där näringsintaget kan påverka utvecklingen av deras organ och i synnerhet deras ben; höftledsdysplasi; magsår eller magomvridning vilket kan vara livshotande för hunden; bencancer och hjärtsjukdom.

I genomsnitt lever en grand danois i sex till åtta år, vilket är normalt för en stor hund. De har en genomsnittlig höjd av 71-79 cm och väger kring 50-80 kg.

Grate danois och människan

Grand danois är förtjust i barn. Trots sitt skrämmande utseende som kommer sig av sin stora storlek, är de mjuka och fina med barn. Det kan hända att grand danois inte är medveten om sin storlek vilket kan slå omkull mindre barn. De tror sig också vara knähundar och vill absolut sitta i ditt knä även om de inte får plats i det.

Kort och gott

Grand danois är roliga att vara med. Deras milda natur gör dem till en fin sällskapshund för både vuxna och barn. Då rasen är en stor hund kostar de mycket att sköta. Hunden kräver mycket, var medveten om detta och väl förberedd om du vill skaffa dig en grand danois.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar