Vi i Villas stora snigelguide

Sniglar är det djur vi tycker minst om att ha i trädgården, det visar en undersökning från Villapanelen. Men se upp innan du tar bort sniglarna från din trädgård, en del sorter gör mer nytta än skada.


Sniglar är bland de vanligaste skadedjuren vi har i trädgården. I Sverige finns omkring 20 arter som tillhör tre olika familjer; skogs–, köl–, och masksnigel. Så här känner du igen de vanligaste snigelsorterna som finns i svenska villaträdgårdar:

Vinbergssnäckan

Känns igen med sitt stora snurrade skal och mattgrå färg. Skalet kan bli fyra centimeter stort och snäckorna kan, om de tillåts, bli så gamla som 30 år. Vinbergssnäckan äter växter, helst på skuggiga ställen. Den har planterats i Sverige eftersom den anses vara en delikatess. På menyn kallas den för Escargot.

Trädgårdssnäckan

Ska precis som Vinbergssnäckan skiljas från blötdjuret Sniglar eftersom de har skal och därför kallas Snäckor. Trädgårdssnäckan är mycket mindre än Vinbergssnäckan med ett skal som knappt blir två centimeter stort. Det är ofta randigt och väldigt vackert. Snäckor är generellt sett ingen fara för trädgården men kan bli ett störningsmoment om de förekommer i mycket stort antal.

Läs mer: Så slipper du sniglar

Röd skogssnigel

Är, som namnet antyder, mörkt tegelröd i färgen och en mycket harmlös snigelsort. Tyvärr förväxlas den lätt med den fruktade mördarsnigeln eftersom deras färger och storlek kan vara väldigt lika. Den röda skogssnigeln trivs bäst i lövskogar och förökar sig långsamt, dessutom lever den främst av multnande växter vilket gör att den inte är ett hot mot trädgården. Det sägs att Gustaf V
och drottning Viktoria planterade röda skogssniglar på Öland när de lät bygga Solliden eftersom de är så vackra.

Svart skogssnigel

Den här snigeln har säkert alla sett någon gång i en regnvåt trädgård eller skog. Det är en mycket vanlig snigel som lever av multnande växter och animala ämnen men framförallt svamp. Den blir sällan längre än 12 centimeter och kan variera i färg mellan svart, grå, brun till nästan helt vit.

Spansk skogssnigel/ Mördarsnigel

Mördarsnigeln kan lätt förväxlas med svart- eller röd skogssnigel eller pantersnigeln eftersom de liknar varandra i både färgskala och storlek. Det kan vara svårt att avgöra om det är en mördarsnigel med blotta ögat och för att vara helt säker måste man studera anatomin. Men oftast är mördarsnigeln mörkbrun och har en rödaktig frans nedtill. Den blir 7-15 centimeter lång och förökar sig mycket snabbt, under en sommar kan den lägga runt 400 ägg. Mördarsnigeln är glupsk och äter alla sorters växter, även de som är giftiga för andra djur. De kan till och med äta upp varandra – där av namnet. Några kännetecken är att de förekommer i stort antal och är mycket slemmiga.

Pantersnigel

Kallas även för leopardsnigel och är oftast ljust grå till färgen med ett mycket varierande fläck- och färgmönster över ryggen i svart, grått och vitt. Den kan bli över 15 centimeter lång och orsakar normalt inte några skador utan livnär sig främst på dött växtmaterial. Fuktiga somrar kan de öka i antal vilket medför att de då kan ge sig på odlade växter, men det är sällan de behöver bekämpas.

Läs mer: Så slipper du mördarsniglarna

Kölsnigel

Kölsnigeln varierar i färg från gråsvart till brun eller ibland helt vit. Den påminner mycket om den svarta skogssnigeln men har lite annorlunda anatomi, bland annat kölen på ryggen. Kölsnigeln lever främst i skogen och äter både växter och djur – men är ingen skadegörare.

Masksnigel

Det finns bara en sorts masksnigel i Sverige och den återfinns i trädgårdar och parker. Den är ljusgrå, har köl och kan bli upp till fem centimeter lång.

Generellt om sniglar

Sniglar trivs i fuktig luft och gömmer sig i marken när det är för torrt eller blåsigt. De har ögon längst ut på spröten som gör att de kan avskilja ljus från mörker. Kommer solen fram kryper de ner i marken. Sniglar lever av växter och svampar och producerar slem med munnen som gör att de kan glida fram i sin jakt på föda. De har ett andningshål på ena sidan av kroppen koppplade till en lunga. Sniglar är hermafroditer och är därför inte styrda av kön när de reproducerar sig. Mördarsnigeln kan para sig med svart skogsnigel och man har påträffat ett antal hybrider runt om Sverige. Äggen läggs i jorden och kläcks efter ungefär två veckor. En del vuxna sniglar övervintrar i jorden men oftast fryser de ihjäl.

Källa: Naturhistoriska Riksmuseet, Göteborgs Naturhistoriska Museum och Malmö Stads naturskola online

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar