Den svenska lapphunden

Den svenska lapphunden är en populär hundras och är populär både som arbetande hund och som husdjur. Här har vi samlat det viktigaste och det du behöver veta om den svenska lapphunden.  


Den svenska lapphunden som familjens sällskapshund

Den svenska lapphunden är en hundras i spetsgruppen som används som vakthund eller som vall- och herdehund. Idag är de även goda sällskapshundar till familjen. De positiva egenskaperna hos den svenska lapphunden imponerar på många.

Svensk lapphund, en överblick

Hunden tillhör spetsgruppen från de norra delarna av landet. Det är en av lapphundarna som utvecklades av samerna för att valla och vakta deras renar. Det är en av Sveriges äldsta hundraser.

Svensk lapphund har en rektangulär kroppsbyggnad och är av medelstorlek, den rör sig intressant och ger ett intryck av att ta sig fram lätt och ledigt med enkelhet och studs i sin gång. Pälsen kommer vanligtvis i svart eller brunt och ibland kan hunden ha vita mönster på svansen, bröstet och tassarna. Den har en underpäls som är tät och med små lockar.

Den genomsnittliga vikten av rasen är 19-21 kg och den genomsnittliga höjden är 40-51 cm.

Den svenska lapphundens historia

Hunden utvecklades ursprungligen av de uråldriga jaktfolken i norra Skandinavien, Lapplands samer. Det sägs att hunden ställde upp som arbetare för samerna i utbyte mot husrum och rättvis behandling.

Den svenska lapphunden användes främst för jakt och som vakthund samt som människornas husdjur. Många historiker och arkeologer tror att hunden har ett mycket antikt ursprung, detta baserat på fossila fynd.

På grund av arbetet som den svenska lapphunden utförde i klimatet i norra Skandinavien utvecklades den svenska lapphunden till en mycket härdad hundras. Hunden utvecklades till en snabb, uthållig samt intelligent och självständig ras. Idag är den svenska lapphunden en balanserad brukshund som klarar av tuffa miljöförhållanden.

Idag är hunden populär vid flera tävlingar som lydnad, agility och tävlingar för brukshundar. Den svenska lapphunden har även fått flera certifikat i sök- och räddningsinsatser inom militären.

Den svenska lapphundens temperament

Den svenska lapphunden är nyfiken, orädd och vänlig. De sägs även vara lekfulla och visar inte aggressiva tendenser. Hunden kan tränas med enkelhet och är tillgiven med sin familj.

Den svenska lapphunden behöver träning och socialisation tidigt i livet för att växa upp till en balanserad och väluppfostrad vuxen hund.

Hälsa och hälsorelaterade problem att vara medveten om

Den svenska lapphunden är i regel en frisk hundras. Men precis som andra hundraser kan de drabbas av vissa hälsoproblem, som till exempel de följande åkommorna:

  • Diabetes – en sjukdom som innebär att kroppen inte kan reglera blodsockernivån. Kroppen producerar inte tillräckligt med insulin för att metabolisera glukos så att det blir till energi.
  • Progressiv retinal atrofi – en ögonsjukdom som kan leda till delvis eller fullständig synförlust.
  • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. Detta kan orsaka smärta och artrit när hunden nått vuxen ålder.

Att sköta din svenska lapphund

Den svenska lapphunden har en tjock dubbelpäls som bildar en krage runt nacken. Pälsen behöver borstas varje vecka för att behållas ren och även för att ta bort lösa hår. När hunden fäller kommer borstning krävas för att hålla fällandet under kontroll.

Naglar bör försiktigt trimmas för att undvika skador från hunden. Den svenska lapphundens tänder bör även borstas regelbundet för att ta bort tandsten samt för att hålla andedräkten fräsch. Öron bör rengöras med bomull och kontrolleras för att upptäcka tecken på irritation eller infektion. Skötsel av hunden bör påbörjas vid ung ålder så att den svenska lapphunden vänjer sig vid att bli omskött om och om igen.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar