Den tävlingsinriktade whippet som hund

Whippet är en hund som är populär för sin tävlingsanda och är en populär sällskapshund. Här har vi samlat det du behöver veta om whippet och varför den är en av de mest populära hundraserna för sport och som husdjur.  


Den tävlingsinriktade whippet är en av familjens favorithusdjur

Whippet är en medelstor hundras med ursprung i England och anses vara en vinthund. De är ättlingar till greyhounds och har många likheter med greyhounds förutom sin storlek, då whippet är mindre. Hundens personlighet, unika natur och utseende gör hunden till en favorit bland sällskapshundar för familjen.

Några av whippets egenskaper

 • Whippet kan anpassa sig till liv i lägenhet så längs som hunden har tillgång till ett område där den kan springa. De tenderar att vara stillsamma inomhus men kan släppa lös när de är utomhus.
 • Hunden behöver socialisation tidigt i livet för att förhindra att de upplever förändringar i omgivningen som stressande.
 • De tenderar att vara vänliga med alla och därför är whippet inte effektiva vakthundar.
 • Promenera aldrig hunden utan koppel då de har tendenser att springa efter mindre djur.
 • Whippet fäller inte rikligt och borstning veckovis kan räcka för att hålla lös päls borta från dina kläder och möbler.
 • Hunden får lätt skrubbsår och rivsår då de har tunn hud.
 • De älskar att vara med sin familj och anses inte vara en ras som kan leva utomhus.
 • De behöver socialisation och träning tidigt i livet för att försäkra att de växer upp till balanserade vuxna hundar.

Whippets historia

Whippet utvecklades i Lancashire och Yorkshire i norra England under 1700-talet. Rasen är ett resultat av en korsning mellan greyhounds och snabba långbenta terrierhundar. Whippet är en liten och snabb hund som användes av tjuvskyttar för att jaga kaniner och andra mindre djur.

Hunden nådde popularitet i norra England bland arbetarklassen. Efter arbetet brukade människor samlas för att se vilken whippet som kunde döda flest kaniner eller skadedjur. Hunden användes även vid hundkapplöpningar som skedde på raka spår. Man brukade använda trasor som whippet fick jaga efter, vilket ledde till att kapplöpningen kallades ”rag race” (rag betyder trasa på engelska).

Den engelska kennelklubben erkände whippet år 1891. År 1888 registrerades den första whippeten hos amerikanska kennelklubben, och bar namnet Jack Dempsey.

Whippets temperament

Whippet är vänlig. älskvärd och försiktig i hemmet, men samtidigt extremt atletisk utomhus, särskilt när det kommer till att jaga. Hunden kräver ett koppel eller en inhägnad gård för att förhindra att den jagar efter alla objekt som rör sig. Hunden skäller inte mycket, vilket gör att den inte passar som vakthund.

Whippets temperament påverkas av flera faktorer såsom arv, träning och socialisation. Man rekommenderar därför att whippet tränas och socialiseras tidigt i livet för att växa upp till en balanserad och väluppfostrad vuxen hund. 

Hälsa och hälsorelaterade problem att vara medveten om

Whippet är i regel en frisk hundras. Men precis som andra hundraser kan de drabbas av vissa hälsoproblem, såsom följande:

 • Känslighet mot anestesi – en normal mängd bedövning kan döda en whippet på grund av dess låga andel kroppsfett.
 • Dövhet
 • Ögonsjukdom
 • von Willebrands sjukdom

Skötseln av whippet är inte särskilt komplicerad. Det viktigaste hunden behöver är en mjuk sovplats för att kunna ligga bekvämt. Hunden har mycket låg andel kroppsfett och du ser därför ofta whippet ha på sig en tröja eller kappa vid promenader i kallt väder.

Hunden behöver minst 20-30 minuters promenad i koppel varje dag. De kan tränas med enkelhet och svarar väl på träning med belöningar, uppskattning, tålamod och andra positiva träningsmetoder. Whippet är en smart och villig hund som avskyr när den behandlas strängt eller med hög röst. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar