Den tävlingsinriktade whippet som hund

Whippet är en hund som är populär för sin tävlingsanda och är en populär sällskapshund. Här har vi samlat det du behöver veta om whippet och varför den är en av de mest populära hundraserna för sport och som husdjur.

 

Den tävlingsinriktade whippet är en av familjens favorithusdjur

Whippet är en medelstor hundras med ursprung i England och anses vara en vinthund. De är ättlingar till greyhounds och har många likheter med greyhounds förutom sin storlek, då whippet är mindre. Hundens personlighet, unika natur och utseende gör hunden till en favorit bland sällskapshundar för familjen.

Några av whippets egenskaper

 • Whippet kan anpassa sig till liv i lägenhet så längs som hunden har tillgång till ett område där den kan springa. De tenderar att vara stillsamma inomhus men kan släppa lös när de är utomhus.
 • Hunden behöver socialisation tidigt i livet för att förhindra att de upplever förändringar i omgivningen som stressande.
 • De tenderar att vara vänliga med alla och därför är whippet inte effektiva vakthundar.
 • Promenera aldrig hunden utan koppel då de har tendenser att springa efter mindre djur.
 • Whippet fäller inte rikligt och borstning veckovis kan räcka för att hålla lös päls borta från dina kläder och möbler.
 • Hunden får lätt skrubbsår och rivsår då de har tunn hud.
 • De älskar att vara med sin familj och anses inte vara en ras som kan leva utomhus.
 • De behöver socialisation och träning tidigt i livet för att försäkra att de växer upp till balanserade vuxna hundar.

Whippets historia

Whippet utvecklades i Lancashire och Yorkshire i norra England under 1700-talet. Rasen är ett resultat av en korsning mellan greyhounds och snabba långbenta terrierhundar. Whippet är en liten och snabb hund som användes av tjuvskyttar för att jaga kaniner och andra mindre djur.

Hunden nådde popularitet i norra England bland arbetarklassen. Efter arbetet brukade människor samlas för att se vilken whippet som kunde döda flest kaniner eller skadedjur. Hunden användes även vid hundkapplöpningar som skedde på raka spår. Man brukade använda trasor som whippet fick jaga efter, vilket ledde till att kapplöpningen kallades ”rag race” (rag betyder trasa på engelska).

Den engelska kennelklubben erkände whippet år 1891. År 1888 registrerades den första whippeten hos amerikanska kennelklubben, och bar namnet Jack Dempsey.

Whippets temperament

Whippet är vänlig. älskvärd och försiktig i hemmet, men samtidigt extremt atletisk utomhus, särskilt när det kommer till att jaga. Hunden kräver ett koppel eller en inhägnad gård för att förhindra att den jagar efter alla objekt som rör sig. Hunden skäller inte mycket, vilket gör att den inte passar som vakthund.

Whippets temperament påverkas av flera faktorer såsom arv, träning och socialisation. Man rekommenderar därför att whippet tränas och socialiseras tidigt i livet för att växa upp till en balanserad och väluppfostrad vuxen hund. 

Hälsa och hälsorelaterade problem att vara medveten om

Whippet är i regel en frisk hundras. Men precis som andra hundraser kan de drabbas av vissa hälsoproblem, såsom följande:

 • Känslighet mot anestesi – en normal mängd bedövning kan döda en whippet på grund av dess låga andel kroppsfett.
 • Dövhet
 • Ögonsjukdom
 • von Willebrands sjukdom

Skötseln av whippet är inte särskilt komplicerad. Det viktigaste hunden behöver är en mjuk sovplats för att kunna ligga bekvämt. Hunden har mycket låg andel kroppsfett och du ser därför ofta whippet ha på sig en tröja eller kappa vid promenader i kallt väder.

Hunden behöver minst 20-30 minuters promenad i koppel varje dag. De kan tränas med enkelhet och svarar väl på träning med belöningar, uppskattning, tålamod och andra positiva träningsmetoder. Whippet är en smart och villig hund som avskyr när den behandlas strängt eller med hög röst. 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar