Den tibetanska terriern, en äkta sällskapshund och vän

Det finns flera anledningar till att den tibetanska terriern är ett bra val när familjen ska skaffa sällskapshund. Här har vi samlat det du behöver veta om den tibetanska terriern, som kommer förvåna dig och fascinera dig.

Den tibetanska terriern, en äkta sällskapshund och vän

Den tibetanska terriern är en medelstor hund som har ursprung i Tibet. Den är inte en medlem av terriergruppen trots sitt namn. Den enda anledningen till att hunden kallas för terrier är på grund av sina fysiska likheter med andra terrierhundar. Tibetansk terrier är utvecklade för att vara med människor och deras egenskaper kommer avslöja varför de är den perfekta sällskapshunden.

Några av den tibetanska terrierns egenskaper

  • Tibetansk terrier är en fantastisk familjehund och är perfekt för familjer med barn i skolålder.
  • Hunden kan socialisera väl med andra husdjur och särskilt när den vuxit upp tillsammans med dessa djur.
  • Skötsel av den tibetanska terriern kan vara ganska krävande på grund av hundens karaktäristiska päls.
  • Tibetansk terrier kan vara en god vakthund eftersom dess favoritaktivitet är att skälla, i synnerhet när den ser eller hör något ovanligt.
  • Hunden älskar att vara med sin familj och trivs i miljöer där den kan få mycket uppmärksamhet.
  • Tibetansk terrier njuter av dagliga promenader som bör vara minst 15 minuter långa.
  • Rasen kan tränas och svarar väl på positiva träningsmetoder.

Den tibetanska terrierns historia

Tibetansk terrier är på engelska även känd som ”holy dogs of Tibet” (Tibets heliga hundar). Hundarna är av en uråldrig ras som existerat i tusentals år. En hund av rasen såldes aldrig utan behölls och användes för flera uppgifter, bland annat som lyckobringande maskot, vakthund och sällskapshund. Tibets munkar sålde aldrig hunden. De gavs som gåvor för att ge lycka.

Tibetans terrier var en mycket uppskattad sällskapshund varför de även kallades för ”det lilla folket” av munkarna. Hunden var mycket villig att hjälpa till att skydda egendomar och hjordar. Man trodde att felbehandling av hunden kunde bringa otur.

År 1922 kom den första tibetanska terriern til lEngland med Dr. A.R.H. Greig efter att han räddat livet på personen som gav honom hunden som gåva. Efter en tid lyckades Dr. Greig införskaffa en till valp och påbörjade ett avelsprogram och grundade en kennel som var början till Lamleh-linjen av tibetansk terrier.

Rasens standard etablerades av den indiska kennelklubben år 1930 och år 1937 erkändes den tibetanska terriern av Englands kennelklubb. Den amerikanska kennelklubben erkände rasen år 1973.

Den tibetanska terrierns temperament är något att vara stolt över

Den tibetanska terrierns personlighet gör den till ett utmärkt husdjur för familjen. Hunden är vänlig och tillgiven. Som familjehund är den lyhörd till sina ägare och mjuk med äldre barn. De tenderar att vara reserverade kring främlingar och har en tendens att skälla högljutt. Tibetansk terrier är även känd för sin humor och kan anpassa sig efter förändringar i miljön.

Precis som andra hundraser behöver den tibetanska terriern träning och socialisation tidigt i livet för att växa upp till en balanserad och väluppfostrad vuxen hund.

Hälsa och hälsorelaterade problem att vara medveten om

I regel är den tibetanska terriern en frisk hundras men en viss andel hundar av rasen kan ändå drabbas av åkommor som de följande:

  • Progressiv retinal atrofi (PRA) – en degenerativ ögonsjukdom som kan orsaka blindhet hos hunden genom förlust av fotoreceptorer i ögat.
  • Lens luxation – en ärftlig ögonsjukdom där ögats lins förflyttas från dess ursprungliga position vilket orsakar delvis till total synförlust.
  • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. Detta kan orsaka smärta och artrit när hunden nått vuxen ålder.

Tibetansk terrier kan anpassa sig till förändringar i miljön med enkelhet, vilket betyder att de är passande för alla hemmiljöer så länge som de får daglig motion som stimulerar dem både fysiskt och mentalt, vilket kommer hålla dem friska och glada. Hunden kräver regelbunden träning med hjälp av positiva träningsmetoder.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar