Den tibetanska terriern, en äkta sällskapshund och vän

Det finns flera anledningar till att den tibetanska terriern är ett bra val när familjen ska skaffa sällskapshund. Här har vi samlat det du behöver veta om den tibetanska terriern, som kommer förvåna dig och fascinera dig.


Den tibetanska terriern, en äkta sällskapshund och vän

Den tibetanska terriern är en medelstor hund som har ursprung i Tibet. Den är inte en medlem av terriergruppen trots sitt namn. Den enda anledningen till att hunden kallas för terrier är på grund av sina fysiska likheter med andra terrierhundar. Tibetansk terrier är utvecklade för att vara med människor och deras egenskaper kommer avslöja varför de är den perfekta sällskapshunden.

Några av den tibetanska terrierns egenskaper

  • Tibetansk terrier är en fantastisk familjehund och är perfekt för familjer med barn i skolålder.
  • Hunden kan socialisera väl med andra husdjur och särskilt när den vuxit upp tillsammans med dessa djur.
  • Skötsel av den tibetanska terriern kan vara ganska krävande på grund av hundens karaktäristiska päls.
  • Tibetansk terrier kan vara en god vakthund eftersom dess favoritaktivitet är att skälla, i synnerhet när den ser eller hör något ovanligt.
  • Hunden älskar att vara med sin familj och trivs i miljöer där den kan få mycket uppmärksamhet.
  • Tibetansk terrier njuter av dagliga promenader som bör vara minst 15 minuter långa.
  • Rasen kan tränas och svarar väl på positiva träningsmetoder.

Den tibetanska terrierns historia

Tibetansk terrier är på engelska även känd som ”holy dogs of Tibet” (Tibets heliga hundar). Hundarna är av en uråldrig ras som existerat i tusentals år. En hund av rasen såldes aldrig utan behölls och användes för flera uppgifter, bland annat som lyckobringande maskot, vakthund och sällskapshund. Tibets munkar sålde aldrig hunden. De gavs som gåvor för att ge lycka.

Tibetans terrier var en mycket uppskattad sällskapshund varför de även kallades för ”det lilla folket” av munkarna. Hunden var mycket villig att hjälpa till att skydda egendomar och hjordar. Man trodde att felbehandling av hunden kunde bringa otur.

År 1922 kom den första tibetanska terriern til lEngland med Dr. A.R.H. Greig efter att han räddat livet på personen som gav honom hunden som gåva. Efter en tid lyckades Dr. Greig införskaffa en till valp och påbörjade ett avelsprogram och grundade en kennel som var början till Lamleh-linjen av tibetansk terrier.

Rasens standard etablerades av den indiska kennelklubben år 1930 och år 1937 erkändes den tibetanska terriern av Englands kennelklubb. Den amerikanska kennelklubben erkände rasen år 1973.

Den tibetanska terrierns temperament är något att vara stolt över

Den tibetanska terrierns personlighet gör den till ett utmärkt husdjur för familjen. Hunden är vänlig och tillgiven. Som familjehund är den lyhörd till sina ägare och mjuk med äldre barn. De tenderar att vara reserverade kring främlingar och har en tendens att skälla högljutt. Tibetansk terrier är även känd för sin humor och kan anpassa sig efter förändringar i miljön.

Precis som andra hundraser behöver den tibetanska terriern träning och socialisation tidigt i livet för att växa upp till en balanserad och väluppfostrad vuxen hund.

Hälsa och hälsorelaterade problem att vara medveten om

I regel är den tibetanska terriern en frisk hundras men en viss andel hundar av rasen kan ändå drabbas av åkommor som de följande:

  • Progressiv retinal atrofi (PRA) – en degenerativ ögonsjukdom som kan orsaka blindhet hos hunden genom förlust av fotoreceptorer i ögat.
  • Lens luxation – en ärftlig ögonsjukdom där ögats lins förflyttas från dess ursprungliga position vilket orsakar delvis till total synförlust.
  • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. Detta kan orsaka smärta och artrit när hunden nått vuxen ålder.

Tibetansk terrier kan anpassa sig till förändringar i miljön med enkelhet, vilket betyder att de är passande för alla hemmiljöer så länge som de får daglig motion som stimulerar dem både fysiskt och mentalt, vilket kommer hålla dem friska och glada. Hunden kräver regelbunden träning med hjälp av positiva träningsmetoder.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar