Den tillgivna italienska vinthunden som familjehund

Den italienska vinthunden är en av de mest älskade hundraserna av flera fantastiska anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om den italienska vinthunden.


Den tillgivna italienska vinthunden som familjehund

Den italienska vinthunden är en av de mest populära hundraserna i människans historia tack vare sina många värdefulla och ljuvliga karaktärsdrag.

Några av den italienska vinthundens egenskaper

 • Den italienska vinthunden utvecklades för jakt så de har en tendens att jaga allt som rör sig.
 • De avlades som sällskapshundar och älskar att sitta i ditt knä.
 • På grund av hundens låga andel kroppsfett är rasen känslig för vissa mediciner och i synnerhet bedövning och insekticider med organofosfat.
 • De är mycket snabba och har god hörsel och syn.
 • Den italienska vinthunden är mycket enkel att sköta.
 • Hunden är mycket intelligent men har en kort koncentrationsförmåga, varför träningssessioner bör hållas korta och positiva.
 • Italienska vinthundar älskar uppmärksamhet och blir blyga och hyperaktiva om de inte får den uppmärksamhet de behöver.

Den italienska vinthundens historia

Den italienska vinthunden är en mycket gammal ras och har setts i lämningar som daterats kring vår tideräknings början. Hunden har ursprung i Grekland och Turkiet för över 2000 år sen. Man tror att hunden utvecklades för att jaga mindre vilt förutom som mänskligt sällskap.

Under medeltiden spreds hunden i södra Europa och blev mycket populär bland aristokratin i synnerhet i Italien, varför den fick namnet italiensk vinthund. Under 1600-talet anländer hunden i England där den blir favorit bland adeln inkluderande Maria Stuart, prinsessan Anne av Danmark, Charles I, drottning Victoria och Fredrik II av Preussen.

År 1886 registrerade amerikanska kennelklubben den första italienska vinthunden. Första och andra världskriget gjorde att antalet hundar av rasen minskade. Efter världskrigen började så småningom engelska uppfödare använda italienska vinthundar från USA för att bevara och återställa rasen i Europa.

Den italienska vinthundens temperament

Den italienska vinthunden är alert, smart och lekfull, för att inte nämna känslig. Hunden är mycket tillgiven med sin familj och kallas ibland för en ”kardborrehund” eftersom den italienska vinthunden älskar att mysa med dig och vara nära dig hela tiden.

De är fina familjehundar men är även känsliga och skadar sig lätt så de kan få skador i synnerhet om de leker tufft med barnen. Den italienska vinthunden frodas med äldre och inte med familjer med små och aktiva barn för hunden avskyr högljudda miljöer.

Den italienska vinthunden kan inte anses vara en god vakthund då de är lättskrämda och reserverade kring främlingar. Men de skäller vid okända ljud och förbipasserande samt andra djur.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

Precis som andra hundraser är italiensk vinthund i regel frisk, men det finns ett antal sjukdomar som kan drabba rasen och påverka ett antal av de italienska vinthundarna:

 • Grå starr – ogenomskinlighet av ögats lins som leder till förlorad syn och förekommer vanligtvis när hunden åldras.
 • Von Willebrands sjukdom – en blodsjukdom som påverkar blodets förmåga att koagulera på grund av låg mängd eller brist på von Willebrands faktor i blodet, och kan drabba både hundar och människor. Hundar med denna sjukdom kan uppleva blödande tandkött, näsblod och liknande.
 • Vitreous degeneration – vätskan i ögat blir grumlad och kan försämra synen.
 • Progressiv retinal atrofi – en ärftlig ögonsjukdom som kan orsaka blindhet genom förlust av fotoreceptorer i ögat.
 • Legg-calve-perthes sjukdom – missbildning av lårbenshuvudet vilket kan förväxlas med höftledsdysplasi. Detta kan orsaka artrit hos hunden och kan åtgärdas kirurgiskt.
 • Knäledsurvridning – knäskålen inte hålls på plats av muskulatur och ledband vilket orsakar förlamning av benet eller onormal gång hos hunden.
 • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. 
 • Allergier – kan vara av flera sorter så som matallergi, kontaktallergi och/eller luftburen allergi.
 • Kryptorkism – ett tillstånd där en eller båda testiklar ej vandrat ner i pungen vilket kan orsaka cancer hos hunden.
 • Porta cava shunt eller levershunt – ett onormalt blodflöde mellan levern och resten av kroppen vilket leder till att levern inte renar blodet så som nödvändigt. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar