Den underbara burman som familjekatt

Låt dig inte luras av denna katts utseende. Burman är en förvånansvärt kompakt och tung och beskrivs ofta som en tegelsten inslagen i silke. Det är en social och underhållande katt som kommer fascinera dig. Här har vi samlat det du behöver veta om burman. Du kan finna denna information hjälpsam om du redan har en burma, eller funderar på att låta en burma bli en del av din familj.  


Burman är underhållande och rolig

Burman är en perfekt katt för familjen. Den kommer att underhålla dig och är rolig att vara med. Den kan vara gymnastisk när den visar sina färdigheter i att hoppa och klättra till den högsta hyllan i rummet. Samtidigt myser den gärna med dig. Den kan ibland till och med gå med på att bli körd runt i en barnvagn av barnen.

Det är en uppmärksamhetssökande katt och därför är det viktigt att ägarna tar sig tid för att leka med burman. Burman kan anpassa sig och trivas i alla familjer som visar den kärlek och uppmärksamhet.

Några av burmans egenskaper

 • Alla burmor är ättlingar till en och samma chokladfärgad katt vid namn Wong Mau.
 • Den uppskattar mys och i synnerhet när den får ligga i sina människors knä.
 • De anses vara pratsamma och har en djup och mullrande stämma.

Burmans historia

Burma är ett resultat av en korsning mellan siamesen och den kopparfärgade katten från Burma (Myanmar). Den moderna Burman är ättling till en katt vid namn Wong Mau, som ägdes av Dr. Joseph Thompson. Wong Mau beskrivs som en enfärgad, chokladfärgad katt som Dr. Thompson tog med sig från Burma någon gång mellan 1920-talet och 1930-talet.

Dr. Thompson fascinerades såpass av kattens utseende att han startade ett avelsprogram där han använde en siamesisk katt för att få fram en kull med kattungar varav vissa såg ut som siameser och andra liknade Wong Mau. Rasen utvecklades vidare genom att para Wong Mau med de delar av sin avkomma som hade de önskade dragen. Det bruna kattungarna utan tecken blev grunden till den moderna burman.

Det var 1957 då rasen blev fullt erkänd av Cat Fanciers Association och idag är Burman erkänd av alla större kattregister och organisationer.

Burmans temperament

Om du är förtjust i katter som älskar att mysa och vila i ditt knä, då är burman en ras för dig. Katten är mysig av naturen och har en tendens att prata med sina ägare om vad som hänt under dagen. De är sociala katter som trivs som en del av familjen, och kan även trivas med andra husdjur.

Det är en mycket intelligent kattras och därför är det en god idé att engagera Burman i aktiviteter som stimulerar den fysiskt och mentalt, till exempel kluriga leksaker. Burman välkomnar belöningar såsom godsaker när den åstadkommer eller klarar något.

Dess nyfikenhet gör att katten kommer vilja undersöka ditt hem i alla hörn och finna hemliga gömställen. De behåller sitt lekfulla sinne även som vuxna katter. De deltar gärna i aktiviteter med sina människor, så var beredd på att ha ditt privatliv invaderat.

Honkatterna är ofta mer eleganta och har en tendens att vara något mer dominanta. Hankatterna är ofta mer avslappnade och kan nöja sig med att bara vila i sin ägares knä.

Burmans hälsa och hälsorelaterade frågor

Dessa är några av de åkommor som har observerats hos Burman. Trots att inte alla dessa åkommor är vanliga är det viktigt att ägare och blivande ägare är medvetna om dessa sjukdomar så att de kan förhindras, eller behandlas och botas om de uppstår.

 • Lipemi av aqueous humour – ögat ser mjölkigt ut när katten fortfarande är kattunge
 • Corneal dermoid – närvaro av hud och hår på hornhinnan
 • Orofaciala smärtsyndrom – symptomen inkluderar överdriven tvättning och tuggande
 • Medfödd peripheral vestibulär sjukdom – orsakar lutning av huvudet, dålig balans, snabba ögonrörelser och okoordinerade rörelser
 • Flat chested kitten syndrome
 • Sned svans
 • Armbågsartrit
 • Diabetes  mellitus

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar