Den underbara burman som familjekatt

Låt dig inte luras av denna katts utseende. Burman är en förvånansvärt kompakt och tung och beskrivs ofta som en tegelsten inslagen i silke. Det är en social och underhållande katt som kommer fascinera dig. Här har vi samlat det du behöver veta om burman. Du kan finna denna information hjälpsam om du redan har en burma, eller funderar på att låta en burma bli en del av din familj.

 

Burman är underhållande och rolig

Burman är en perfekt katt för familjen. Den kommer att underhålla dig och är rolig att vara med. Den kan vara gymnastisk när den visar sina färdigheter i att hoppa och klättra till den högsta hyllan i rummet. Samtidigt myser den gärna med dig. Den kan ibland till och med gå med på att bli körd runt i en barnvagn av barnen.

Det är en uppmärksamhetssökande katt och därför är det viktigt att ägarna tar sig tid för att leka med burman. Burman kan anpassa sig och trivas i alla familjer som visar den kärlek och uppmärksamhet.

Några av burmans egenskaper

 • Alla burmor är ättlingar till en och samma chokladfärgad katt vid namn Wong Mau.
 • Den uppskattar mys och i synnerhet när den får ligga i sina människors knä.
 • De anses vara pratsamma och har en djup och mullrande stämma.

Burmans historia

Burma är ett resultat av en korsning mellan siamesen och den kopparfärgade katten från Burma (Myanmar). Den moderna Burman är ättling till en katt vid namn Wong Mau, som ägdes av Dr. Joseph Thompson. Wong Mau beskrivs som en enfärgad, chokladfärgad katt som Dr. Thompson tog med sig från Burma någon gång mellan 1920-talet och 1930-talet.

Dr. Thompson fascinerades såpass av kattens utseende att han startade ett avelsprogram där han använde en siamesisk katt för att få fram en kull med kattungar varav vissa såg ut som siameser och andra liknade Wong Mau. Rasen utvecklades vidare genom att para Wong Mau med de delar av sin avkomma som hade de önskade dragen. Det bruna kattungarna utan tecken blev grunden till den moderna burman.

Det var 1957 då rasen blev fullt erkänd av Cat Fanciers Association och idag är Burman erkänd av alla större kattregister och organisationer.

Burmans temperament

Om du är förtjust i katter som älskar att mysa och vila i ditt knä, då är burman en ras för dig. Katten är mysig av naturen och har en tendens att prata med sina ägare om vad som hänt under dagen. De är sociala katter som trivs som en del av familjen, och kan även trivas med andra husdjur.

Det är en mycket intelligent kattras och därför är det en god idé att engagera Burman i aktiviteter som stimulerar den fysiskt och mentalt, till exempel kluriga leksaker. Burman välkomnar belöningar såsom godsaker när den åstadkommer eller klarar något.

Dess nyfikenhet gör att katten kommer vilja undersöka ditt hem i alla hörn och finna hemliga gömställen. De behåller sitt lekfulla sinne även som vuxna katter. De deltar gärna i aktiviteter med sina människor, så var beredd på att ha ditt privatliv invaderat.

Honkatterna är ofta mer eleganta och har en tendens att vara något mer dominanta. Hankatterna är ofta mer avslappnade och kan nöja sig med att bara vila i sin ägares knä.

Burmans hälsa och hälsorelaterade frågor

Dessa är några av de åkommor som har observerats hos Burman. Trots att inte alla dessa åkommor är vanliga är det viktigt att ägare och blivande ägare är medvetna om dessa sjukdomar så att de kan förhindras, eller behandlas och botas om de uppstår.

 • Lipemi av aqueous humour – ögat ser mjölkigt ut när katten fortfarande är kattunge
 • Corneal dermoid – närvaro av hud och hår på hornhinnan
 • Orofaciala smärtsyndrom – symptomen inkluderar överdriven tvättning och tuggande
 • Medfödd peripheral vestibulär sjukdom – orsakar lutning av huvudet, dålig balans, snabba ögonrörelser och okoordinerade rörelser
 • Flat chested kitten syndrome
 • Sned svans
 • Armbågsartrit
 • Diabetes  mellitus
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar