Den vilda och fantastiska mustangen

Mustangen är en populär hästras över hela värden. Här har vi samlat det du behöver veta om mustangen.


Mustangen en kraftfull och livfull häst

Mustang är en vildhäst från USA. Hästen ses ofta i västra USA och är ättling till de hästar som kom till Amerika med spanjorerna. Hästarna är kända som vilda hästar men är ättlingar till före detta tama hästar. De första mustangerna var koloniala spanska hästar men många andra raser bidrog till mustangens utveckling. Hästen har en tendens att vara envis, mycket livlig, och kraftfull.

Några av mustangens egenskaper

Dessa är några av mustangens särdrag:

  • Mustangen är en varmblodig häst med ett temperament som är en blandning av en typisk varmblodig och en typisk kallblodig hästs temperament. Rasen är snabb och smidig men har ett milt temperament. Dessa egenskaper gör rasen utmärkt för ägare med måttlig erfarenhet.
  • Hästen anses vara en hälsosam ras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Ägare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.
  • Mustangen är en talangfull hästras som kan utföra flera uppgifter och aktiviteter. Dessa inkluderar distansritt, fritidsridning, jakt och arbeten.

Ursprung och utveckling av mustangen

Mustangen kom till Florida med spanjorerna. Ett antal hästar som rymt fångades av urinvånarna. Vissa av hästarna såldes vilket gjorde att rasen spreds över de västra delarna av USA. När bosättare expanderade i väst under 1800-talet, slog sig många av de hästar som rymt eller släppts på fri fot ihop med andra vilda hjordar av hästar som även dem var ättlingar till de ursprungliga spanska hästarna. Tyvärr jagades mustangen under sent 1900-tal vilket ledde till att man införde Wild and Free-Roaming Horses and Burros Act of 1971. Lagen syftar till att skydda de vilda mustangerna. De flesta mustanger återfinns idag i Nevada, samt i Montana, Oregon och i Wyoming.

Mustangens karaktärsdrag

Mustangen är i genomsnitt 152 cm hög, och väger kring 340 kg. Den genomsnittliga livslängden för rasen är mellan 25 och 30 år. Hästens päls kommer i 14 vanliga färger vilket bevisar rasens många genetiska influenser. Det är en medelstor hästras. Rasen har en välproportionerlig kropp och ett elegant huvud med bred panna och liten mule. Manken är måttligt hög och bogarna långa och sluttande. Mustangen har mycket kort rygg, djup omkrets och ett muskulöst kors. De har ett rundat kors och svansen sitter lågt. De har raka ben och hovar som är runda och kompakta. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar