Den vilda och fantastiska mustangen

Mustangen är en populär hästras över hela värden. Här har vi samlat det du behöver veta om mustangen.

Mustangen en kraftfull och livfull häst

Mustang är en vildhäst från USA. Hästen ses ofta i västra USA och är ättling till de hästar som kom till Amerika med spanjorerna. Hästarna är kända som vilda hästar men är ättlingar till före detta tama hästar. De första mustangerna var koloniala spanska hästar men många andra raser bidrog till mustangens utveckling. Hästen har en tendens att vara envis, mycket livlig, och kraftfull.

Några av mustangens egenskaper

Dessa är några av mustangens särdrag:

  • Mustangen är en varmblodig häst med ett temperament som är en blandning av en typisk varmblodig och en typisk kallblodig hästs temperament. Rasen är snabb och smidig men har ett milt temperament. Dessa egenskaper gör rasen utmärkt för ägare med måttlig erfarenhet.
  • Hästen anses vara en hälsosam ras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Ägare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.
  • Mustangen är en talangfull hästras som kan utföra flera uppgifter och aktiviteter. Dessa inkluderar distansritt, fritidsridning, jakt och arbeten.

Ursprung och utveckling av mustangen

Mustangen kom till Florida med spanjorerna. Ett antal hästar som rymt fångades av urinvånarna. Vissa av hästarna såldes vilket gjorde att rasen spreds över de västra delarna av USA. När bosättare expanderade i väst under 1800-talet, slog sig många av de hästar som rymt eller släppts på fri fot ihop med andra vilda hjordar av hästar som även dem var ättlingar till de ursprungliga spanska hästarna. Tyvärr jagades mustangen under sent 1900-tal vilket ledde till att man införde Wild and Free-Roaming Horses and Burros Act of 1971. Lagen syftar till att skydda de vilda mustangerna. De flesta mustanger återfinns idag i Nevada, samt i Montana, Oregon och i Wyoming.

Mustangens karaktärsdrag

Mustangen är i genomsnitt 152 cm hög, och väger kring 340 kg. Den genomsnittliga livslängden för rasen är mellan 25 och 30 år. Hästens päls kommer i 14 vanliga färger vilket bevisar rasens många genetiska influenser. Det är en medelstor hästras. Rasen har en välproportionerlig kropp och ett elegant huvud med bred panna och liten mule. Manken är måttligt hög och bogarna långa och sluttande. Mustangen har mycket kort rygg, djup omkrets och ett muskulöst kors. De har ett rundat kors och svansen sitter lågt. De har raka ben och hovar som är runda och kompakta. 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar