Det känsliga holländska varmblodet

Det holländska varmblodet är en hästras som är känd för att vara känslig. Hästen tillhör en ras med många talanger och används ofta vid dressyr, hoppning, mounted games och kapplöpning. Här har vi samlat det du behöver veta om det holländska varmblodet.

 

Det holländska varmblodet är en bra häst för fritidsridning

Det holländska varmblodet är som namnet avslöjar en varmblodig häst med egenskaper som skiljer den från de kallblodiga hästarna. Rasen är utvecklad för användning vid tävlingar och för fritidsridning. Hästen används även vid aktiviteter som dressyr, hoppning och eventing. Man känner till att det holländska varmblodet utvecklades från gelderländare och groningen, två inhemska holländska raser. Hästen har god byggnad och gång. Plus att hästen har utmärkt karaktär och förmåga att uppträda och utföra aktiviteter.

Några av det holländska varmblodets egenskaper

Dessa är några av särdragen hos det holländska varmblodet som kan intressera dig:

  • Temperamentet som hästen uppvisar gör rasen passande även för måttligt erfarna ägare. De anses varmblodiga då de har smidigheten av en varmblodig häst, men de har lugnet av en kallblodig häst. Man har sett att varmblodiga hästar som det holländska varmblodet presterar väl vid olympiska sportevenemang.
  • Det holländska varmblodet är en hälsosam hästras. De finns inga för rasen kända specifika hälsoåkommor. Ägare bör låta en veterinär kontrollera hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.
  • Hästen tillhör en ras med många talanger då de kan utföra ett flertal arbeten och aktiviteter. Dessa aktiviteter inkluderar dressyr, hoppning, mounted games och kapplöpning.

Det holländska varmblodet ursprung och utveckling

Det fanns två sorters arbetshästar i Nederländerna redan innan andra världskriget; gelderländare och groningen. Groningen är en tung varmblodig häst medan gelderländaren är liknande groningen men mer elegant. De användes som droskhästar och inom jordbruket. Groningen ses vanligtvis i helsvart, brun eller mörkgrå, medan gelderländaren vanligtvis ses som fux med utmärkande vita tecken. Så småningom grundandes Royal Warmblood Horse Studbook of the Netherlands (KWPN).

Droskhästar ersattes av motordrivna fordon efter andra världskriget. Hästen blev då en lyx istället för en nödvändighet. Under 1950-talet gjordes försök att förändra indelningen av de holländska hästarna.

Idag består KWPN av flera sektioner: gelderländaren, holländsk körhäst, och ridhästar för dressyr och showhoppning.

Det holländska varmblodets karaktärsdrag

Det holländska varmblodet är mellan 162 och 172 cm hög. I de flesta fall är pälsens färg brun. Huvudet liknar det hos ett engelskt fullblod och hästen har en ganska lång och stark hals. Ryggen är kort och stark, likaså bogarna. Bakdelen är även den stark med ganska långa ben med korta skenben. Manken kan vara lika hög eller högre än länden, vilket är viktigt när hästen uppträder vid event som dressyr eller hoppning.

Det holländska varmblodet är en varmblodig häst som inte är hetlevrad, utan har ett lugnt och fint temperament. Detta gör hästen duktig vid flera event och kan passa även måttligt erfarna ryttare.

Trots att rasen anses hälsosam finns vissa åkommor som kan drabba hästen som ägare och uppfödare bör vara medvetna om. De följande åkommorna är några av de vanligaste som drabba det holländska varmblodet.

  • Milda förändringar av strålbenet
  • Sesamoids
  • Karledsartrit
  • Benspatt
  • Osteokondros
  • Medfödda ögonfel
  • Assymetriska hovar, hasar, knän eller rörelsemönster
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar