Drumhorse är en imponerande hästras

Drumhorse är en hästras som är ett resultat av ett flertal korsningar, vilka inkluderar raser som shire, clydesdale och tinker. Hästen utvecklades för att skapa en ras som är atletisk, smidig, och kan utföra ett flertal aktiviteter. Här har vi samlat det du behöver veta om drumhorse.  


Drumhorse, en attraktiv hästras

I Storbritannien används termen trumhäst (på svenska kallat pukhäst) för hästar som kan bära en ryttare samt två trummor. Dessa hästar ses i ett flertal event och ceremonier så som statliga ceremonier, processioner och utställningar. För att bli en trumhäst måste djuret vara stort och starkt. Dessa är de främsta kraven då de ska bära den kombinerade vikten av ryttaren och trummorna. Hästen temperament måste vara jämnt så att de kan följa ryttarens instruktioner.

Några av drumhorse egenskaper

Här är några av särdragen hos drumhorse som kan intressera dig:

  • Drumhorse är en hälsosam hästras då det inte finns några för rasen kända specifika sjukdomar. Det rekommenderas att hästen kontrolleras av veterinär regelbundet för att bibehålla dess hälsa.
  • Drumhorse är en ras med många talanger då den kan utföra ett flertal aktiviteter och uppgifter. Dessa aktiviteter inkluderar dressyr, fritidsridning, och arbete.

Drumhorse ursprung och utveckling

Drumhorse utvecklades genom korsningar av andra raser som shire, clydesdale och tinker, där tinkerns egenskaper framträder tydligast. Beroende på vilken organisation man frågar ses drumhorse antingen som egen ras eller som en variant. Gypsy Cob And Drum Horse Association (GCDHA) anser att hästen är en egen ras och har till och med en stambok för rasen. GCDHA:s standard specificerar att för att hästen ska anses vara en drumhorse, har en tinker korsats med antingen en clydesdale, en shire eller en frieserhäst. År 2006 grundandes American Drum Horse Association och även de anser hästen tillhöra en egen ras, förutom för de hästar som korsats med en frieserhäst. De accepterade färgerna för rasen är solid och blagdon. Gypsy Horse Association anser att drumhorse är en variant av en tinkerkorsning.

Drumhorse har använts rikligt i synnerhet inom den brittiska militären. Användningen av drumhorse har dokumenterats så tidigt som under 1600-talet och hästarna användes troligtvis av de kända Dragoon Guards som tillhörde det brittiska kavalleriet. Tidigare använde man starkt färgade clydesdale eller andra hästar som var korsningar av shires, tinkers eller holländskt varmblod som trumhästar.

Drumhorse karaktärsdrag

I regel är drumhorse en elegant och tung häst som är både stark och smidig. Rasen är en tung ridhäst och bör vara atletisk så att den kan tävla i flera event. Den är en stor och muskulös ras som kan kategoriseras som medium- till tungviktare. Hästen beskrivs även som att ha en atletisk kropp, ett vänligt uttryck, och har rikligt med hår. Hästen har också ett djupt och brett bröst och ben som beskrivs som raka och eleganta. Hovarna är stora med öppna hälar. Det utmärkande draget hos hästen är dess hovskägg, som ska börja ovan kotleden och täcka hoven. Rasen ses främst som skäck. Hästentusiaster blir lätt förtjusta i rasen då de har ett lugnt och milt temperament. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar