Drumhorse är en imponerande hästras

Drumhorse är en hästras som är ett resultat av ett flertal korsningar, vilka inkluderar raser som shire, clydesdale och tinker. Hästen utvecklades för att skapa en ras som är atletisk, smidig, och kan utföra ett flertal aktiviteter. Här har vi samlat det du behöver veta om drumhorse.

 

Drumhorse, en attraktiv hästras

I Storbritannien används termen trumhäst (på svenska kallat pukhäst) för hästar som kan bära en ryttare samt två trummor. Dessa hästar ses i ett flertal event och ceremonier så som statliga ceremonier, processioner och utställningar. För att bli en trumhäst måste djuret vara stort och starkt. Dessa är de främsta kraven då de ska bära den kombinerade vikten av ryttaren och trummorna. Hästen temperament måste vara jämnt så att de kan följa ryttarens instruktioner.

Några av drumhorse egenskaper

Här är några av särdragen hos drumhorse som kan intressera dig:

  • Drumhorse är en hälsosam hästras då det inte finns några för rasen kända specifika sjukdomar. Det rekommenderas att hästen kontrolleras av veterinär regelbundet för att bibehålla dess hälsa.
  • Drumhorse är en ras med många talanger då den kan utföra ett flertal aktiviteter och uppgifter. Dessa aktiviteter inkluderar dressyr, fritidsridning, och arbete.

Drumhorse ursprung och utveckling

Drumhorse utvecklades genom korsningar av andra raser som shire, clydesdale och tinker, där tinkerns egenskaper framträder tydligast. Beroende på vilken organisation man frågar ses drumhorse antingen som egen ras eller som en variant. Gypsy Cob And Drum Horse Association (GCDHA) anser att hästen är en egen ras och har till och med en stambok för rasen. GCDHA:s standard specificerar att för att hästen ska anses vara en drumhorse, har en tinker korsats med antingen en clydesdale, en shire eller en frieserhäst. År 2006 grundandes American Drum Horse Association och även de anser hästen tillhöra en egen ras, förutom för de hästar som korsats med en frieserhäst. De accepterade färgerna för rasen är solid och blagdon. Gypsy Horse Association anser att drumhorse är en variant av en tinkerkorsning.

Drumhorse har använts rikligt i synnerhet inom den brittiska militären. Användningen av drumhorse har dokumenterats så tidigt som under 1600-talet och hästarna användes troligtvis av de kända Dragoon Guards som tillhörde det brittiska kavalleriet. Tidigare använde man starkt färgade clydesdale eller andra hästar som var korsningar av shires, tinkers eller holländskt varmblod som trumhästar.

Drumhorse karaktärsdrag

I regel är drumhorse en elegant och tung häst som är både stark och smidig. Rasen är en tung ridhäst och bör vara atletisk så att den kan tävla i flera event. Den är en stor och muskulös ras som kan kategoriseras som medium- till tungviktare. Hästen beskrivs även som att ha en atletisk kropp, ett vänligt uttryck, och har rikligt med hår. Hästen har också ett djupt och brett bröst och ben som beskrivs som raka och eleganta. Hovarna är stora med öppna hälar. Det utmärkande draget hos hästen är dess hovskägg, som ska börja ovan kotleden och täcka hoven. Rasen ses främst som skäck. Hästentusiaster blir lätt förtjusta i rasen då de har ett lugnt och milt temperament. 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar