Dvärgpinschern är känd som kungen av toyhundarna

Dvärgpinschern är en orädd, energisk och alert hund som anses vara "kung av toyhundarna". Hunden är en fin sällskapshund som tycker om sin familjs sällskap. Här har vi samlat det du behöver veta om dvärgpinschern.

 

Dvärgpinschern som familjens sällskapshund

Dvärgpinschern ansågs först vara en liten doberman, men faktum är att trots att rasen ser ut som en liten doberman är den äldre än doberman. De anses vara ”kung av toyhundarna” tack vare sitt utseende och sin självsäkra attityd. De älskar sina ägares sällskap och kan vara fina sällskapsdjur.

Några av dvärgpinscherns egenskaper

  • Dvärgpinschern är ett passande husdjur för äldre barn på grund av sin storlek och då de kan vara ömtåliga ibland.
  • Hunden är känslig för kalla temperaturer varför du ser dem i tröjor eller jackor vid kallt väder.
  • Dvärgpinschern tenderar att attackera mindre djur då de avlades för att jaga skadedjur.
  • De är mycket aktiva hundar som ibland kan trötta ut dig med sina fysiska aktiviteter.
  • Dvärgpinschern har även tendensen att anta rollen som alfa i familjen varför det är viktigt att vara först med att visa hunden vem som är alfa.

Dvärgpinscherns historia

Dvärgpinschern tros vara en gammal hundras. Hunden utvecklades i Tyskland med främsta syfte att döda råttor vid skadedjursproblem i hem och stall. Trots att den erkänts som en gammal ras kan endast bevis för rasens existens spåras till runt 200 år sen. Vissa menar att dvärgpinschern var en mindre ras av doberman men det stämmer inte då dvärgpinschern är äldre än dobermannen.

Hundens popularitet växte i Tyskland från år 1905 till första världskriget, och efter första världskriget ansträngde sig uppfödare i Tyskland och även i de skandinaviska länderna för att förbättra rasen. Hunden importerades till USA för första gången runt år 1919 och år 1929 erkände amerikanske kennelklubben dvärgpinschern.

Dvärgpinscherns temperament

Dvärgpinschern har ett rykte och brukar kallas för ”kungen av toyhundarna” främst på grund av sin tendens att vara livlig, och sin självsäkra personlighet som beundras av hundens ägare. Hunden är mycket aktiv och är alltid alert och redo vilket gör att den anses vara en god vakthund.

Det är en mycket nyfiken ras som vill undersöka allt. Men för mycket undersökande kan göra att hunden hamnar i trubbel. Burträning rekommenderas för hunden så att de kan övervakas. Dvärgpinschern är även en duktig utbrytarartist som alltid letar efter ett nytt sätt att rymma.

Hunden är tillgiven och mycket kärleksfull mot sin familj. Dvärgpinscher älskar sin familjs uppmärksamhet och därför ställer hunden till med bus och upptåg om och om igen.

Socialisation med andra människor och djur tidigt i livet kommer göra att dvärgpinschern växer upp till en balanserad vuxen hund.

Dvärgpinscherns hälsa

Precis som vilken annan ras som helst kan dvärgpinschern drabbas av vissa ärftliga åkommor såsom följande:

  • Progressiv retinal atrofi (PRA)
  • Legg-calve-perthes sjukdom – missbildning av lårbenshuvudet vilket leder till minskad blodtillförsel.
  • Epilepsi
  • Hypotyreos
  • Knäledsurvridning

För att hålla sin dvärgpinscher säker bör ägare hålla huset rent och enkelt att ta sig fram i. Vissa menar att äga en dvärgpinscher är som att ha ett spädbarn i huset. 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar