Dvärgpinschern är känd som kungen av toyhundarna

Dvärgpinschern är en orädd, energisk och alert hund som anses vara "kung av toyhundarna". Hunden är en fin sällskapshund som tycker om sin familjs sällskap. Här har vi samlat det du behöver veta om dvärgpinschern.  


Dvärgpinschern som familjens sällskapshund

Dvärgpinschern ansågs först vara en liten doberman, men faktum är att trots att rasen ser ut som en liten doberman är den äldre än doberman. De anses vara ”kung av toyhundarna” tack vare sitt utseende och sin självsäkra attityd. De älskar sina ägares sällskap och kan vara fina sällskapsdjur.

Några av dvärgpinscherns egenskaper

  • Dvärgpinschern är ett passande husdjur för äldre barn på grund av sin storlek och då de kan vara ömtåliga ibland.
  • Hunden är känslig för kalla temperaturer varför du ser dem i tröjor eller jackor vid kallt väder.
  • Dvärgpinschern tenderar att attackera mindre djur då de avlades för att jaga skadedjur.
  • De är mycket aktiva hundar som ibland kan trötta ut dig med sina fysiska aktiviteter.
  • Dvärgpinschern har även tendensen att anta rollen som alfa i familjen varför det är viktigt att vara först med att visa hunden vem som är alfa.

Dvärgpinscherns historia

Dvärgpinschern tros vara en gammal hundras. Hunden utvecklades i Tyskland med främsta syfte att döda råttor vid skadedjursproblem i hem och stall. Trots att den erkänts som en gammal ras kan endast bevis för rasens existens spåras till runt 200 år sen. Vissa menar att dvärgpinschern var en mindre ras av doberman men det stämmer inte då dvärgpinschern är äldre än dobermannen.

Hundens popularitet växte i Tyskland från år 1905 till första världskriget, och efter första världskriget ansträngde sig uppfödare i Tyskland och även i de skandinaviska länderna för att förbättra rasen. Hunden importerades till USA för första gången runt år 1919 och år 1929 erkände amerikanske kennelklubben dvärgpinschern.

Dvärgpinscherns temperament

Dvärgpinschern har ett rykte och brukar kallas för ”kungen av toyhundarna” främst på grund av sin tendens att vara livlig, och sin självsäkra personlighet som beundras av hundens ägare. Hunden är mycket aktiv och är alltid alert och redo vilket gör att den anses vara en god vakthund.

Det är en mycket nyfiken ras som vill undersöka allt. Men för mycket undersökande kan göra att hunden hamnar i trubbel. Burträning rekommenderas för hunden så att de kan övervakas. Dvärgpinschern är även en duktig utbrytarartist som alltid letar efter ett nytt sätt att rymma.

Hunden är tillgiven och mycket kärleksfull mot sin familj. Dvärgpinscher älskar sin familjs uppmärksamhet och därför ställer hunden till med bus och upptåg om och om igen.

Socialisation med andra människor och djur tidigt i livet kommer göra att dvärgpinschern växer upp till en balanserad vuxen hund.

Dvärgpinscherns hälsa

Precis som vilken annan ras som helst kan dvärgpinschern drabbas av vissa ärftliga åkommor såsom följande:

  • Progressiv retinal atrofi (PRA)
  • Legg-calve-perthes sjukdom – missbildning av lårbenshuvudet vilket leder till minskad blodtillförsel.
  • Epilepsi
  • Hypotyreos
  • Knäledsurvridning

För att hålla sin dvärgpinscher säker bör ägare hålla huset rent och enkelt att ta sig fram i. Vissa menar att äga en dvärgpinscher är som att ha ett spädbarn i huset. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar