Dvärgpudeln, elegant och stolt hund

Dvärgpudlar är populära vid många hundshower och har vunnit flera priser tack vare sina iögonfallande frisyrer och sin attityd. 

Att äga den eleganta dvärgpudeln

Dvärgpudel är en populär hundras vid show och tävlingar. Hunden räknas som den näst mest intelligenta hundrasen. Dvärgpudeln är duktig i flera hundsporter och aktiviteter såsom agility, lydnad och vallning. De kan även ses som uppträdande underhållare eller som assistanshundar vid cirkusar i olika länder.

Förutom att hunden räknas som den näst mest intelligenta är dvärgpudeln även aktiv och elegant, vilket gör dem passande vid flera hundaktiviteter. Hunden har en proportionerlig kropp och är i genomsnitt 28-38 cm hög och väger i genomsnitt 6,8-7,7 kg.

Dvärgpudeln fäller inte vilket kan göra dem till ett bra val för personer som lider av allergi. Man har noterat att vissa allergiska personer inte får någon allergisk reaktion alls när de möter en dvärgpudel. Pudelns päls kommer i flera färger såsom svart, vit, grå, silver eller créme. De har lockig päls som ägare brukar tycka om att styla för att ge hunden sitt eleganta utseende. Skötsel av pälsen bör ske regelbundet, runt var tredje till var sjätte vecka för att undvika att pälsen tovas. Men oroa dig inte över kostnaden för professionell pälsvård, har du tiden och utrustningen kan du sköta din dvärgpudels päls själv.

Dvärgpudelns historia

Dvärgpudelns ursprung diskuteras än idag. Många påstår att hunden har ursprung i Tyskland där den kallades för ”pudelhund”, medan andra menar att dvärgpudeln härstammar från Frankrike. Var de än kommer ifrån är det ett faktum att de influerat många andra hundraser, såsom miniatyrschnauzern.

Bevis har hittats som visar på hur pudeln existerat sen förhistorisk tid. Uråldriga artefakter har visat hur man i Egyptens och Roms civilisationer älskade rasen och använde hunden för att apportera vilt i träsk och mossor, samt använde den som vallande hund. Det var först under 1400-talet som en mindre version av pudeln utvecklades. Aveln resulterade i dvärgpudeln och toypudeln. Dessa raser utvecklades för att bli sällskapshundar till den franska aristokratin. Dvärgpudeln fungerade även som tryffelhund.

Dvärgpudelns temperament

Dvärgpudeln är känd för sin intelligens, samt sin lojala, busiga och tillgivna natur. Hunden älskar att leka alla sorters lekar och tycker om att vara människor till lags. Dvärgpudeln är även beskyddande av sitt hem och sin familj och skäller högt för att varna sina ägare om främlingar närmar sig.

Vissa har beskrivit dvärgpudelns intelligens som nära mänsklig, vilket är en egenskap som behövs för att utföra de olika aktiviteter och trick som gör dem till fina sällskapshundar.

Dvärgpudelns hälsa

Den genomsnittliga livslängden för en dvärgpudel är 13 till 15 år. Den är mellan 28 och 38 cm hög och väger kring 6,8-7,7 kg. Denna ras är benägen att drabbas av sjukdomar såsom grå starr, glaukom, retinal atrofi och epilepsi. Förutom detta är dvärgpudeln även benägen att drabbas av knäledsurvridning och von Willebrands sjukdom. DNA-test föreslås för att identifiera de senare sjukdomarna.

Dvärgpudeln och människan

Dvärgpudeln är en fin sällskapshund för barn, men barn som inte tränats i att hantera denna sorts hund behöver ändå en vuxens övervakning vid lek och hantering av hunden. Detta för att undvika skador från båda parter. Dvärgpudeln kan komma väl överens med andra hundar och husdjur i hushållet, så länge de vuxit upp tillsammans. Hunden kommer behöva träning för att acceptera ett nytt husdjur i hemmet.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar