Dvärgpudeln, elegant och stolt hund

Dvärgpudlar är populära vid många hundshower och har vunnit flera priser tack vare sina iögonfallande frisyrer och sin attityd. 


Att äga den eleganta dvärgpudeln

Dvärgpudel är en populär hundras vid show och tävlingar. Hunden räknas som den näst mest intelligenta hundrasen. Dvärgpudeln är duktig i flera hundsporter och aktiviteter såsom agility, lydnad och vallning. De kan även ses som uppträdande underhållare eller som assistanshundar vid cirkusar i olika länder.

Förutom att hunden räknas som den näst mest intelligenta är dvärgpudeln även aktiv och elegant, vilket gör dem passande vid flera hundaktiviteter. Hunden har en proportionerlig kropp och är i genomsnitt 28-38 cm hög och väger i genomsnitt 6,8-7,7 kg.

Dvärgpudeln fäller inte vilket kan göra dem till ett bra val för personer som lider av allergi. Man har noterat att vissa allergiska personer inte får någon allergisk reaktion alls när de möter en dvärgpudel. Pudelns päls kommer i flera färger såsom svart, vit, grå, silver eller créme. De har lockig päls som ägare brukar tycka om att styla för att ge hunden sitt eleganta utseende. Skötsel av pälsen bör ske regelbundet, runt var tredje till var sjätte vecka för att undvika att pälsen tovas. Men oroa dig inte över kostnaden för professionell pälsvård, har du tiden och utrustningen kan du sköta din dvärgpudels päls själv.

Dvärgpudelns historia

Dvärgpudelns ursprung diskuteras än idag. Många påstår att hunden har ursprung i Tyskland där den kallades för ”pudelhund”, medan andra menar att dvärgpudeln härstammar från Frankrike. Var de än kommer ifrån är det ett faktum att de influerat många andra hundraser, såsom miniatyrschnauzern.

Bevis har hittats som visar på hur pudeln existerat sen förhistorisk tid. Uråldriga artefakter har visat hur man i Egyptens och Roms civilisationer älskade rasen och använde hunden för att apportera vilt i träsk och mossor, samt använde den som vallande hund. Det var först under 1400-talet som en mindre version av pudeln utvecklades. Aveln resulterade i dvärgpudeln och toypudeln. Dessa raser utvecklades för att bli sällskapshundar till den franska aristokratin. Dvärgpudeln fungerade även som tryffelhund.

Dvärgpudelns temperament

Dvärgpudeln är känd för sin intelligens, samt sin lojala, busiga och tillgivna natur. Hunden älskar att leka alla sorters lekar och tycker om att vara människor till lags. Dvärgpudeln är även beskyddande av sitt hem och sin familj och skäller högt för att varna sina ägare om främlingar närmar sig.

Vissa har beskrivit dvärgpudelns intelligens som nära mänsklig, vilket är en egenskap som behövs för att utföra de olika aktiviteter och trick som gör dem till fina sällskapshundar.

Dvärgpudelns hälsa

Den genomsnittliga livslängden för en dvärgpudel är 13 till 15 år. Den är mellan 28 och 38 cm hög och väger kring 6,8-7,7 kg. Denna ras är benägen att drabbas av sjukdomar såsom grå starr, glaukom, retinal atrofi och epilepsi. Förutom detta är dvärgpudeln även benägen att drabbas av knäledsurvridning och von Willebrands sjukdom. DNA-test föreslås för att identifiera de senare sjukdomarna.

Dvärgpudeln och människan

Dvärgpudeln är en fin sällskapshund för barn, men barn som inte tränats i att hantera denna sorts hund behöver ändå en vuxens övervakning vid lek och hantering av hunden. Detta för att undvika skador från båda parter. Dvärgpudeln kan komma väl överens med andra hundar och husdjur i hushållet, så länge de vuxit upp tillsammans. Hunden kommer behöva träning för att acceptera ett nytt husdjur i hemmet.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar