Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett längre steg. Egyptisk mau anses vara en glad ras på grund av de ljud den ger ifrån sig och hur den rör sig. Här har vi samlat det du behöver veta om egyptisk mau. 


Egyptisk mau en fantastisk kattras

Egyptisk mau är en uråldrig och fantastisk kattras. De har naturliga fläckar i pälsen som fascinerar många kattälskare. Deras snabbhet och smidighet gör dem till kattvärldens greyhound. Man har noterat topphastigheter hos egyptisk mau nära 50 km i timmen. Rasen har ursprung i Egypten och är känd för att härstamma från den afrikanska vildkatten. Kattentusiaster är förtjusta i dess milda och diskreta personlighet.

Precis som vilken annan kattras som helst, tycker egyptisk mau om lekar och aktiviteter som stimulerar dem. De anpassar sig efter de flesta levnadsförhållanden och kan därför passa både en familj som bor i lägenhet och en som bor i stort hus.

Några fakta om den egyptiska maun

  • Egyptisk mau kommer i tre färger, silver med mörkt grå eller svarta markeringar, brons med mörkbruna eller svarta markeringar, eller rökfärgad med svarta markeringar.
  • Katten har en markering som liknar bokstaven M i pannan, denna markering kallas skarabé-märket. Skarabén är en skalbagge som tillbads av antikens egyptier.

Egyptisk maus historia

Historier berättar om hur katterna vördades och tillbads av egyptierna under tusentals år. De ansåg att katten var en gud. Arkeologiska fynd och forskning har visat att egyptisk mau har ursprung i Egypten. Bevis så som antika konstverk visar katter med utmärkande drag som egyptisk maus typiska ansiktsmönster. Man tror att katten härstammar från afrikansk vildkatt.

Det var på 1950-talet som kattentusiaster började avla rasen. Den egyptiska maun kom till USA från Italien tack vare den ryska prinsessan Nathalie Troubetskoy. Den dess har egyptisk mau utvecklats vidare för att förbättra rasen och genpoolen.

År 1977 erkände Cat Fanciers Association rasen och år 1979 gjorde även The International Cat Association det.

Egyptisk maus fysiska egenskaper

Rasen har en smal och muskulös kropp och sägs vara förfader till de moderna huskatterna. De är unika på många sätt, så som kroppsbyggnad, metabolism, och beteende. Till exempel är deras bakben längre än frambenen vilket ger katten en elegant gångstil. Dessa ben är mycket användbara när katten springer och gör den till den snabbaste av alla huskatter. De har även en lång och mörk mönstring längst med ryggraden från huvudet till svansen.

Egyptisk maus temperament

Egyptisk mau anses vara en glad katt som utstrålar detta genom dess läte, vilket på engelska kallas chorting och liknar ett glatt och kvittrande jamande, samt hur den rör sig. Att vara med sin familj gör katten glad. Katten är känd för att vara lojal och tillgiven med sin familj.

Den visar sina jaktkunskaper genom att springa efter och även ibland apportera en kastad leksak, eller genom att smyga på och anfalla ett byte. Den anses vara en måttligt aktiv kattras som älskar att klättra på höga klöspinnar och liknande. De är i regel inte rädda för vatten så du kan komma att hitta katten med tassarna i ditt akvarium.

Egyptisk maus hälsa och hälsorelaterade frågor

Egyptisk mau är i regel en hälsosam kattras. Det är alltid en god idé att fråga uppfödaren om kattens hälsa, samt att begära bevis som styrker att katten och dess föräldrar är friska.

Bad är vanligtvis inte nödvändigt för katter av denna ras. Borstning av tänder kan förhindra sjukdomar i tänder och tandkött. Klor kan trimmas försiktigt vid behov för att undvika skada och skador på personlig egendom. Ögonen och öronen bör kontrolleras för tecken på irritation, infektion eller onormala vätskor.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar