Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett längre steg. Egyptisk mau anses vara en glad ras på grund av de ljud den ger ifrån sig och hur den rör sig. Här har vi samlat det du behöver veta om egyptisk mau. 

Egyptisk mau en fantastisk kattras

Egyptisk mau är en uråldrig och fantastisk kattras. De har naturliga fläckar i pälsen som fascinerar många kattälskare. Deras snabbhet och smidighet gör dem till kattvärldens greyhound. Man har noterat topphastigheter hos egyptisk mau nära 50 km i timmen. Rasen har ursprung i Egypten och är känd för att härstamma från den afrikanska vildkatten. Kattentusiaster är förtjusta i dess milda och diskreta personlighet.

Precis som vilken annan kattras som helst, tycker egyptisk mau om lekar och aktiviteter som stimulerar dem. De anpassar sig efter de flesta levnadsförhållanden och kan därför passa både en familj som bor i lägenhet och en som bor i stort hus.

Några fakta om den egyptiska maun

  • Egyptisk mau kommer i tre färger, silver med mörkt grå eller svarta markeringar, brons med mörkbruna eller svarta markeringar, eller rökfärgad med svarta markeringar.
  • Katten har en markering som liknar bokstaven M i pannan, denna markering kallas skarabé-märket. Skarabén är en skalbagge som tillbads av antikens egyptier.

Egyptisk maus historia

Historier berättar om hur katterna vördades och tillbads av egyptierna under tusentals år. De ansåg att katten var en gud. Arkeologiska fynd och forskning har visat att egyptisk mau har ursprung i Egypten. Bevis så som antika konstverk visar katter med utmärkande drag som egyptisk maus typiska ansiktsmönster. Man tror att katten härstammar från afrikansk vildkatt.

Det var på 1950-talet som kattentusiaster började avla rasen. Den egyptiska maun kom till USA från Italien tack vare den ryska prinsessan Nathalie Troubetskoy. Den dess har egyptisk mau utvecklats vidare för att förbättra rasen och genpoolen.

År 1977 erkände Cat Fanciers Association rasen och år 1979 gjorde även The International Cat Association det.

Egyptisk maus fysiska egenskaper

Rasen har en smal och muskulös kropp och sägs vara förfader till de moderna huskatterna. De är unika på många sätt, så som kroppsbyggnad, metabolism, och beteende. Till exempel är deras bakben längre än frambenen vilket ger katten en elegant gångstil. Dessa ben är mycket användbara när katten springer och gör den till den snabbaste av alla huskatter. De har även en lång och mörk mönstring längst med ryggraden från huvudet till svansen.

Egyptisk maus temperament

Egyptisk mau anses vara en glad katt som utstrålar detta genom dess läte, vilket på engelska kallas chorting och liknar ett glatt och kvittrande jamande, samt hur den rör sig. Att vara med sin familj gör katten glad. Katten är känd för att vara lojal och tillgiven med sin familj.

Den visar sina jaktkunskaper genom att springa efter och även ibland apportera en kastad leksak, eller genom att smyga på och anfalla ett byte. Den anses vara en måttligt aktiv kattras som älskar att klättra på höga klöspinnar och liknande. De är i regel inte rädda för vatten så du kan komma att hitta katten med tassarna i ditt akvarium.

Egyptisk maus hälsa och hälsorelaterade frågor

Egyptisk mau är i regel en hälsosam kattras. Det är alltid en god idé att fråga uppfödaren om kattens hälsa, samt att begära bevis som styrker att katten och dess föräldrar är friska.

Bad är vanligtvis inte nödvändigt för katter av denna ras. Borstning av tänder kan förhindra sjukdomar i tänder och tandkött. Klor kan trimmas försiktigt vid behov för att undvika skada och skador på personlig egendom. Ögonen och öronen bör kontrolleras för tecken på irritation, infektion eller onormala vätskor.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar