Engelsk setter som sällskapshund

Den engelska settern är en hundras som fått sitt namn tack vare sin skicklighet inom att stå (på engelska "set") när de funnit fågel så att jägaren kunde kasta sitt nät över dessa och fånga fåglarna. Förutom att vara en skicklig jägare är hunden också en fin familjehund. Här har vi samlat det du behöver veta om den engelska settern.

 

Engelsk setter en atletisk familjehund

Den engelska settern är en medelstor hund och tillhör settergruppen, vilken inkluderar irländsk setter, irländsk röd och vit setter och gordonsetter. Rasen är atletisk och kan vara en god familjehund tack vare sina fina egenskaper.

Den engelska setterns egenskaper

  • Den engelska settern är en atletisk hund som kräver tillräckligt med lek och motion i en inhägnad gård för att hålla dem friska och utom fara.
  • Hunden är duktig på att gräva och hoppa vilket kan bli ett problem om du inte har en väl inhägnad gård.
  • Den engelska settern går lätt upp i vikt, vilket betyder att deras diet och motion bör kontrolleras noggrant.
  • De kan även bli störande högljudda då de gärna skäller, men detta kan åtgärdas genom träning och socialisation.

Den engelska setterns historia

Grunden till rasen köptes från Rev. A. Harrison av Laverack år 1825. Laverack fokuserade på att utveckla en setter som var mild och vänlig och god som sällskapshund. Han la sen till pointer och irländsk setter. Tyvärr var rasen endast duktig i ringen och inte på fältet.

Llewellin förbättrade sen rasen genom att börja med rasen utvecklad av Laverack och korsa dem med gordonsetter och andra raser för att förbättra hundens förmågor på fältet och även förbättra deras luktsinne och snabbhet.

Den engelska settern kom till USA under sent 1800-tal, då fanns två typer, en för show och en för jakt.

Den moderna engelska settern har ett unikt utseende med ett elegant huvud, atletisk kropp och långhåriga svansar. Ett av de utmärkande dragen hos den engelska settern är dess fläckar.

Färgerna på pälsen är blue belton, orange eller lemon belton, blue belton och tan och liver belton.

Den engelska settern anses ovanlig idag.

Den engelska setterns temperament

Den engelska settern är en tillgiven, snäll och mild hund. Den engelska settern är en atletisk hund som är duktig på att jaga.

Hunden fungerar bra ihop med människor men då de är avlade för att jaga kan de ha ett självständigt tänk. Men detta kan åtgärdas genom träning. Träning bör vara konsekvent men positiv, utan hårda ord. Den engelska settern som behandlas barskt kommer att bli envis och mindre lydig mot dig.

Den engelska setterns temperament påverkas av flera faktorer så som arv, träning och socialisation samt viss miljöpåverkan. Träning och socialisation tidigt i livet försäkrar att rasen kommer växa upp till en väluppfostrad och balanserad hund.

Den engelska settern rekommenderas för hem med äldre barn snarare än småbarn då småbarn kan behandla hunden felaktigt vilket kan orsaka skador från båda parter.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

Den engelska settern är i regel en hälsosam hundras. Men precis som vilken annan ras som helst kan de drabbas av vissa sjukdomar som ägare och blivande ägare bör vara medvetna om. Detta för att förstå de olika åkommorna och hur de kan förhindras, behandlas, eller botas.

  • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. Detta kan orsaka smärta och artrit när hunden nått vuxen ålder.
  • Hypotyreos – orsakad av en brist av sköldkörtelhormon vilket kan leda till infertilitet, övervikt, hudproblem, slöhet, hängande ögonlock och mentala problem.
  • Dövhet

Armbågsledsdysplasi –  ett ärftligt tillstånd som orsakas av olika växthastighet av de tre ben som tillsammans skapar hundens armbåge. Detta kan leda till problem med leder och smärtsam hälta hos hunden. 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar