Engelsk setter som sällskapshund

Den engelska settern är en hundras som fått sitt namn tack vare sin skicklighet inom att stå (på engelska "set") när de funnit fågel så att jägaren kunde kasta sitt nät över dessa och fånga fåglarna. Förutom att vara en skicklig jägare är hunden också en fin familjehund. Här har vi samlat det du behöver veta om den engelska settern.  


Engelsk setter en atletisk familjehund

Den engelska settern är en medelstor hund och tillhör settergruppen, vilken inkluderar irländsk setter, irländsk röd och vit setter och gordonsetter. Rasen är atletisk och kan vara en god familjehund tack vare sina fina egenskaper.

Den engelska setterns egenskaper

  • Den engelska settern är en atletisk hund som kräver tillräckligt med lek och motion i en inhägnad gård för att hålla dem friska och utom fara.
  • Hunden är duktig på att gräva och hoppa vilket kan bli ett problem om du inte har en väl inhägnad gård.
  • Den engelska settern går lätt upp i vikt, vilket betyder att deras diet och motion bör kontrolleras noggrant.
  • De kan även bli störande högljudda då de gärna skäller, men detta kan åtgärdas genom träning och socialisation.

Den engelska setterns historia

Grunden till rasen köptes från Rev. A. Harrison av Laverack år 1825. Laverack fokuserade på att utveckla en setter som var mild och vänlig och god som sällskapshund. Han la sen till pointer och irländsk setter. Tyvärr var rasen endast duktig i ringen och inte på fältet.

Llewellin förbättrade sen rasen genom att börja med rasen utvecklad av Laverack och korsa dem med gordonsetter och andra raser för att förbättra hundens förmågor på fältet och även förbättra deras luktsinne och snabbhet.

Den engelska settern kom till USA under sent 1800-tal, då fanns två typer, en för show och en för jakt.

Den moderna engelska settern har ett unikt utseende med ett elegant huvud, atletisk kropp och långhåriga svansar. Ett av de utmärkande dragen hos den engelska settern är dess fläckar.

Färgerna på pälsen är blue belton, orange eller lemon belton, blue belton och tan och liver belton.

Den engelska settern anses ovanlig idag.

Den engelska setterns temperament

Den engelska settern är en tillgiven, snäll och mild hund. Den engelska settern är en atletisk hund som är duktig på att jaga.

Hunden fungerar bra ihop med människor men då de är avlade för att jaga kan de ha ett självständigt tänk. Men detta kan åtgärdas genom träning. Träning bör vara konsekvent men positiv, utan hårda ord. Den engelska settern som behandlas barskt kommer att bli envis och mindre lydig mot dig.

Den engelska setterns temperament påverkas av flera faktorer så som arv, träning och socialisation samt viss miljöpåverkan. Träning och socialisation tidigt i livet försäkrar att rasen kommer växa upp till en väluppfostrad och balanserad hund.

Den engelska settern rekommenderas för hem med äldre barn snarare än småbarn då småbarn kan behandla hunden felaktigt vilket kan orsaka skador från båda parter.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

Den engelska settern är i regel en hälsosam hundras. Men precis som vilken annan ras som helst kan de drabbas av vissa sjukdomar som ägare och blivande ägare bör vara medvetna om. Detta för att förstå de olika åkommorna och hur de kan förhindras, behandlas, eller botas.

  • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. Detta kan orsaka smärta och artrit när hunden nått vuxen ålder.
  • Hypotyreos – orsakad av en brist av sköldkörtelhormon vilket kan leda till infertilitet, övervikt, hudproblem, slöhet, hängande ögonlock och mentala problem.
  • Dövhet

Armbågsledsdysplasi –  ett ärftligt tillstånd som orsakas av olika växthastighet av de tre ben som tillsammans skapar hundens armbåge. Detta kan leda till problem med leder och smärtsam hälta hos hunden. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar