Eurasier är en hundras av spetstyp

Det finns många anledningar till varför eurasiern är en perfekt sällskapshund. Här har vi samlat det du behöver veta om eurasiern.   


Eurasier, en av de bästa sällskapshundarna

Eurasier tillhör gruppen av spetshundar och har ursprung i Tyskland. Den är känd för att vara en underbar sällskapshund, detta av flera anledningar. Det är en hund med mångsidig personlighet vilket gör den älskad av sina människor.

Några av eurasierns egenskaper

Eurasiern är i regel lugn med ett balanserat temperament, medan den samtidigt är alert, vaksam och reserverad mot främlingar, vilket gör dem utmärkta sällskapshundar.              

Du kommer behöva socialisera din eurasier vid en tidig ålder, precis som vilken annan hund som helst, så att de kan bli balanserade hundar vana med andra människor och djur.                                         

Eurasier tycker inte om att bli lämnade ensamma så att lämna dem utan sällskap utomhus eller ensamma i en kennel är inte bra för dem och tenderar att göra dem deprimerade. De trivs bäst när de får vara med sin familj.                            

Denna hund behöver längre promenader dagligen och behöver öven en inhägnad gård där den får springa fritt.  

Eurasierns historia

Eurasier utvecklades i Tysland under 1960-talet när Julius Wipfel tillsammans med Charlotte Baldamus önskade skapa en ras med chow chows och keeshonds/wolfspitz kvaliteter. Den ursprungliga rasen kallades för wolf-chow och avlades sedan med samojed för att skapa rasen eurasier.

Eurasierns imponerande personlighet

Eurasiern kan beskrivas som en lugn hund med ett balanserat temperament. De kan vara vaksamma, alerta och reserverade vid möten med främlingar, men utan att vara aggressiva eller skygga. De känner ett starkt band med sin familj och kräver därför nära kontakt med sin familj. Hunden avskyr när den blir tillsagd eller disciplinerad på ett skarpt sätt. Den behöver mjuka order och positiv träning vilket den svarar väl på. Dessa egenskaper hos eurasiern är ett resultat av korsningarna av raserna chow chow, samojed och keeshond.

Eurasier avlades ursprungligen som sällskapshundar. De klarar inte väl av att lämnas utan sin familj, så ett liv i hundgård är inte ett alternativ för hunden då den med säkerhet blir deprimerad av detta. De är inte heller lämpliga för arbeten så som att vara slädhund eller vakthund. Familjemedlemmar är de som bör träna hunden, och inte en främling. All fysisk och mental aktivitet passar eurasiern så länge aktiviteten involverar dess familj.

Eurasierns hälsa och hälsorelaterade frågor

I regel är eurasier en hälsosam hundras, men det finns ett fåtal individer inom rasen som kan uppleva ärftliga sjukdomar såsom de följande:

Höftledsdysplasi                            

Knäledsurvridning                        

Hypotyreos       

Distichiasis         

Entropion och ektoprion             

De har en genomsnittlig livslängd på 12-14 år och en genomsnittlig vikt på 18-32 kg och en genomsnittlig höjd av 48-60 cm.

Då de har en lång dubbelpäls behöver de daglig borstning, helst med en hårdare borste med äkta borst. Att bada hunden är nödvändigt endast vid behov.

Eurasier och deras familj

Eurasier är en hund som verkligen kan anses vara människans bästa vän. Hundens personlighet gör den till den perfekta följeslagaren för människan och den går väl ihop med barn. Hunden är ett utmärkt husdjur för hela familjen. Eurasiern vill vara nära sin familj och blir vanligtvis deprimerade när de inte är med sin familj. Därför rekommenderas det inte att lämna dem ensamma hemma eller ensamma på gården under en längre tid. De är innehundar till skillnad från vissa andra hundar som till exempel schäfer, som kan bo utomhus eller i hundgård. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar