Exmoorponnyn är en intelligent häst

Exmoorponnyn härstammar från de Brittiska öarna och är idag listad som hotad av utrotning av Rare Breeds Survival Trust och The Livestock Concervancy. Rasen är ett varmblod och är känd för att vara intelligent, alert och vänlig. Här har vi samlat det du behöver veta om exmoorponnyn. 

 

Exmoorponnyn är ett förhistoriskt djur

Exmoorponnyn är en ras av bergs- och hedlandsponny med ursprung i de Brittiska öarna. Ponnyns egenskaper är liknande de hos andra ponnys som anpassat sig efter ett kallt klimat. Rasen är härdad och uthållig tack vare hedens tuffa klimat. Exmoorponnyn har använts rikligt vid ett flertal ridaktiviteter.

Det är känt att hästar funnits i Storbritannien sen 700 000 år före vår tideräknings början. Fossila lämningar visar att exmoorponnyn existerat sen 50 000 f.v.t. och vissa tror att ponnyn hållits renrasig sen istiden. Men det är ett påstående som kräver undersökning.

Några av exmoorponnyns egenskaper

Dessa är några av exmoorponnyns särdrag som kan intressera dig:

  • Exmoorponnyn är ett varmblodigt djur som har både egenskaper av en varmblodig och en kallblodig häst. Därför har exmoorponnyn både ett lugnt temperament och smidighet.
  • På grund av de klimatiska förhållanden och den miljö rasen härstammar från, har den utvecklats till ett uthålligt och härdat djur. Den anses vara en hälsosam ras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Ponnyn behöver regelbundna besök från ett veterinär för att kontrollera dess hälsa.
  • Ponnyns temperament gör den lämplig för ridning och körning.

Exmoorponnyns ursprung och utveckling

Många entusiaster av exmoorponnyn tror att rasen existerat sen isåldern och att den antagligen är kring 10 000 år gammal. Detta är ett påstående som ännu behöver undersökas och bevisas. Undersökningar har visat att hästar funnits i Storbritannien sen 700 000 år före vår tideräknings början och det finns fossil från området Exmoor från 50 000 år f.v.t.

Exmoorponnyn är den äldsta av ponnys och anses vara den mest renrasiga av både ponnys och hästar. Man vet inte mycket om rasens exakta ursprung men det finns bevis som tyder på att rasen kan ha ursprung någonstans i Nordamerika. Vissa tror att djuren en gång blev fast i Alaska och därför fått de egenskaper som gör att de kan motstå tuffa miljöer och väderförhållanden.

Så småningom kom ponnyn till de Brittiska öarna och levde som vilda under tiden innan kelterna. De finns inga avbildningar eller beskrivningar av rasen innan 1818 när skogsvaktaren av Exmoor Royal Forest tog 400 ponnys till sina egna ägor. Vissa av djuren såldes till uppfödare som hade intentionen att bevara rasen.

År 1921 grundades Exmoor Pony Society för att förbättra och bevara rasen, och den första stamboken gavs ut år 1963. I de flesta fall tämjdes djuren, men de anses fortfarande vara vilda djur från den engelska heden.

Exmoorponnyns karaktärsdrag

Exmoorponnyn ses oftast i mörkbrun eller brun med tecken runt ögon, mule, flank och mage. Höjden på ponnyn är kring 112-125 cm. Rasen är kompakt och kraftigt byggd. Exmoorponnyn är känd för sin uthållighet och härdade natur. De har ett djupt bröst och bred rygg. Benen är korta med hårda hovar. Huvudet är stort och proportionellt till kroppen. Ponnyn har även små öron och ”grodögon”, en av de utmärkande dragen hos exmoorponnyn. Ögats struktur gör det lättare för ponnyn att stöta bort vatten och erbjuder extra isolering. Ponnyn har också en vinterpäls vilken består av en mycket isolerande ullig underpäls och en längre ytterpäls med långa, oljiga hår. Exmoorponnyn har även en lång och tjock man och svans. Svansen har hår som är grova för att stöta bort regnvatten.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar