Exotic är en populär kattras

Exotic är en vänlig och tystlåten kattras. Men förvänta dig inte att denna katt bara ska ligga och sova på sin favoritplats hela dagen. Den älskar att leka och delta i olika aktiviteter, i synnerhet med sina människor. Här har vi samlat det du behöver veta om exotic som du kommer älska.  


Exotic, en populär familjekatt

Exotic kallas ibland den lata kattägarens perser. Detta på grund av dess ansiktes likheter med persern. Men exotics päls är mycket enklare att sköta. Katten är livlig och älskar att sitta i sina ägares knä. Man känner till att exotic kan leva i upp till 15 år eller mer.

I regel är exotics utseende mycket likt det hos en perser med pälsen som enda undantag. Pälsen är betydligt kortare än perserns långa päls, men något längre än den hos en korthårig ras. Pälsen är tät, fluffig och står rakt upp. Färgerna hos katten är desamma som hos persern, vilka är enfärgad silver och guld, shaded och smoke, tabby, parti-color och bi color och himalayan.

Några av exotics egenskaper

  • Exotic kräver regelbunden skötsel för att hålla pälsen ren och i gott skick. Borstning stimulerar även blodcirkulationen hos katten.
  • De fäller ofta varför man rekommenderar att pälsen borstas regelbundet för att ta bort löst hår och på så vis även undvika att hårbollar utvecklas.
  • De är kända för att ha många hälsoåkommor som ägare bör vara medvetna om.
  • Exotic är känd för att vara tystlåten.
  • Katten behöver en del del uppmärksamhet från sina människor, därför rekommenderas ägare att delta i kattens aktiviteter.
  • De älskar att mysa och sova. Ge dem tillräckligt med daglig motion för att hålla dem friska och i form.
  • Exotic kommer vanligtvis väl överens med alla och kan vara tillgiven mot alla.

Exotics historia som katt

Exotic utvecklades under 1950-talet som ett resultat av en korsning mellan en perser och ett amerikanskt korthår, och så småningom med andra korthåriga katter som burman och russian blue. När man lyckats få fram den korthåriga pälsen korsades katten med perser för att producera egenskaperna hos persern men behålla pälsen kort och enkel att sköta.

Cat Fanciers Association godkände rasen år 1967 och döpte katten till exotic. För att särskilja katten från andra korthåriga raser döpte vissa föreningar rasen till exotic shorthair. International Cat Association erkände rasen 1979.

Exotics temperament

Om du vill ha en fridfull och lättsam huskatt, då kan exotic vara rätt för dig. Katten är nöjd med att få följa dig runt och sitta i ditt knä. Skillnaden mellan hanar och honor är att hanar vanligtvis är än mer kärvänliga och rara, medan honor har en tendens att vara mer självständiga men ändå tillgivna sina ägare.

Rasen älskar och är lojala mot sina ägare, och måste vänja sig vid främlingar för att öppna upp mot dem. Exotic tycker om att ägna sig åt interaktiva lekar och leksaker så som kluriga leksaker som stimulerar dem fysiskt och mentalt.

Exotics hälsa och hälsorelaterade frågor

Precis som andra kattraser kan exotic drabbas av vissa hälsoåkommor, i synnerhet om du inte känner till dess medicinska historia och dess familjs medicinska historia. Dessa åkommor inkluderar polycystisk njursjukdom (PKD) vilket är ett ärftligt tillstånd som orsakar förstoring av njuren och så småningom njursvikt. Rasen kan även uppleva svårigheter med andningen på grund av deras platta ansikten. De är värmekänsliga och därför rekommenderas ägarna att hålla koll på temperaturen där katten befinner sig så att de kan undvika problem orsakade av att katten överhettas.

Tveka inte att fråga om dokument som bevisar kattungens hälsa innan du adopterar eller köper din exotic. Att känna till kattungens föräldrars medicinska historia underlättar också genom att du då kan försäkra dig om kattungens framtida hälsa.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar