Exotic är en populär kattras

Exotic är en vänlig och tystlåten kattras. Men förvänta dig inte att denna katt bara ska ligga och sova på sin favoritplats hela dagen. Den älskar att leka och delta i olika aktiviteter, i synnerhet med sina människor. Här har vi samlat det du behöver veta om exotic som du kommer älska.

 

Exotic, en populär familjekatt

Exotic kallas ibland den lata kattägarens perser. Detta på grund av dess ansiktes likheter med persern. Men exotics päls är mycket enklare att sköta. Katten är livlig och älskar att sitta i sina ägares knä. Man känner till att exotic kan leva i upp till 15 år eller mer.

I regel är exotics utseende mycket likt det hos en perser med pälsen som enda undantag. Pälsen är betydligt kortare än perserns långa päls, men något längre än den hos en korthårig ras. Pälsen är tät, fluffig och står rakt upp. Färgerna hos katten är desamma som hos persern, vilka är enfärgad silver och guld, shaded och smoke, tabby, parti-color och bi color och himalayan.

Några av exotics egenskaper

  • Exotic kräver regelbunden skötsel för att hålla pälsen ren och i gott skick. Borstning stimulerar även blodcirkulationen hos katten.
  • De fäller ofta varför man rekommenderar att pälsen borstas regelbundet för att ta bort löst hår och på så vis även undvika att hårbollar utvecklas.
  • De är kända för att ha många hälsoåkommor som ägare bör vara medvetna om.
  • Exotic är känd för att vara tystlåten.
  • Katten behöver en del del uppmärksamhet från sina människor, därför rekommenderas ägare att delta i kattens aktiviteter.
  • De älskar att mysa och sova. Ge dem tillräckligt med daglig motion för att hålla dem friska och i form.
  • Exotic kommer vanligtvis väl överens med alla och kan vara tillgiven mot alla.

Exotics historia som katt

Exotic utvecklades under 1950-talet som ett resultat av en korsning mellan en perser och ett amerikanskt korthår, och så småningom med andra korthåriga katter som burman och russian blue. När man lyckats få fram den korthåriga pälsen korsades katten med perser för att producera egenskaperna hos persern men behålla pälsen kort och enkel att sköta.

Cat Fanciers Association godkände rasen år 1967 och döpte katten till exotic. För att särskilja katten från andra korthåriga raser döpte vissa föreningar rasen till exotic shorthair. International Cat Association erkände rasen 1979.

Exotics temperament

Om du vill ha en fridfull och lättsam huskatt, då kan exotic vara rätt för dig. Katten är nöjd med att få följa dig runt och sitta i ditt knä. Skillnaden mellan hanar och honor är att hanar vanligtvis är än mer kärvänliga och rara, medan honor har en tendens att vara mer självständiga men ändå tillgivna sina ägare.

Rasen älskar och är lojala mot sina ägare, och måste vänja sig vid främlingar för att öppna upp mot dem. Exotic tycker om att ägna sig åt interaktiva lekar och leksaker så som kluriga leksaker som stimulerar dem fysiskt och mentalt.

Exotics hälsa och hälsorelaterade frågor

Precis som andra kattraser kan exotic drabbas av vissa hälsoåkommor, i synnerhet om du inte känner till dess medicinska historia och dess familjs medicinska historia. Dessa åkommor inkluderar polycystisk njursjukdom (PKD) vilket är ett ärftligt tillstånd som orsakar förstoring av njuren och så småningom njursvikt. Rasen kan även uppleva svårigheter med andningen på grund av deras platta ansikten. De är värmekänsliga och därför rekommenderas ägarna att hålla koll på temperaturen där katten befinner sig så att de kan undvika problem orsakade av att katten överhettas.

Tveka inte att fråga om dokument som bevisar kattungens hälsa innan du adopterar eller köper din exotic. Att känna till kattungens föräldrars medicinska historia underlättar också genom att du då kan försäkra dig om kattungens framtida hälsa.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar