Exotiska sphynx som familjekatt

Sphynx är en liten men stadig katt med stora ögon och nästan helt pälslös. Det finns dock lite päls, katten är täckt med extremt fint och mocka-liknande hår. Katten är fin att titta på och är väldigt snäll. En perfekt familjemedlem.

Sphynx som familjens husdjur

Sphynx anses vara en nakenkatt, men trots att namnet antyder att de är helt nakna existerar inte totalt pälsfria katter. Katten har istället en mockaliknande päls av mycket tunna hår som täcker dess kropp. Katten behöver tvättas regelbundet då de saknar håret som annars absorberar fetterna som huden producerar.

Kattens utseende är ett resultat av en naturlig genetisk mutation vilket är vanligt inom kattvärden. Sphynx som ras utvecklades under 1970-talet genom korsningar av nakenkatter med rex-katter. Rasen har en medelstor kropp med ett rynkat ansikte och kropp, samt stora öron och citronformade ögon.

Den har ett fint temperament och är nyfiken, smart och rolig.

Några av sphynx egenskaper

Dessa är några av sphynx egenskaper som kan intressera dig om du vill lära sig mer om denna exotiska katt:

 • Katten behöver regelbunden skötsel för att dess päls och hud ska hållas i gott skick.
 • Katten fäller lite eller inte alls.
 • Sphynx anses i regel vara en frisk ras, då rasen inte drabbas av lika många kända åkommor som vissa andra kattraser.
 • Katten är känd för att vara pratsam vilket kan komma att besvära ägare om katten ägnar sig åt överdrivet jamande om natten.
 • De söker ofta sina människors uppmärksamhet då de älskar att vara med dessa.
 • Sphynx älskar att delta i flera olika aktiviteter. Dessa aktiviteter är även en sorts motion för katten som kan förhindra att de utvecklar övervikt.
 • De kan komma väl överens med andra, inklusive barn, vilket gör katten till en utmärkt familjekatt.

Sphynx historia

Sphynx är ännu ett exempel av en ras som uppstått genom en spontan naturlig mutation. Elizabeth, en svartvit huskatt i Toronto i Kanada, fick en kattunge som saknade päls. Elizabeths ägare kallade kattungen för Prune och visste omedelbart att Prune var unik, och började försöka avla fler kattungar. Man märkte att genen var ärftlig på så vis att hälften av kullen föddes utan päls och hälften med.

Katten kallades ursprungligen för kanadensisk nakenkatt. Enligt International Cat Association beslutade uppfödare sig för att kalla katten för sphynx som en referens till skulpturerna av kalksten i Egyptens öken. Rasen har erkänts av American Cat Fanciers Assocation, Cat Fancers Association och The International Cat Association.

Sphynx temperament

Många kattentusiaster skulle påstå att livet med en sphynx är annorlunda än det med andra katter. Rasen är känd för att vara tillgiven och har en tendens att alltid vilja vara nära dig. Den älskar även att få sina ägares uppmärksamhet och älskar att mysa och bli klappad.

Detta är ännu en kattras som inte vill lämnas ensam. Det rekommenderas därför att skaffa två katter som kan hålla varandra sällskap, i synnerhet när ägaren är på jobbet eller är ute i andra aktiviteter. Du kommer ofta se dessa katter i par för att ge varandra stöd, och särskilt när de flyttar till en ny hemmiljö.

Sphynx tenderar att alltid följa efter sina människor vart de än går för att observera och övervaka dem i allt de gör. De brukar ta emot gäster med värme. De visar detta genom att svepa huvudet mot gästerna eller hoppa upp på dina gäster när de är tillgängliga.

Sphynx hälsa och hälsorelaterade frågor

Precis som andra kattraser kan sphynx drabbas av sjukdomar som är genetiska eller icke genetiska av naturen. Det rekommenderas att ägare känner till vanliga kattsjukdomar så att de kan förhindra, behandla eller bota dessa hälsoåkommor skulle de uppstå. Sphynx anses i regel vara en frisk ras men det finns en liten andel katter av rasen som har setts drabbas av någon av följande åkommor:

  • Urtikaria pigmentosa – en hudsjukdom som orsakar flagande sår på kroppen.
  • Hypertrofisk kardiomyopati – en hjärtsjukdom hos katter vilket leder till en förtjockning av hjärtmuskeln.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar