Exotiska sphynx som familjekatt

Sphynx är en liten men stadig katt med stora ögon och nästan helt pälslös. Det finns dock lite päls, katten är täckt med extremt fint och mocka-liknande hår. Katten är fin att titta på och är väldigt snäll. En perfekt familjemedlem.


Sphynx som familjens husdjur

Sphynx anses vara en nakenkatt, men trots att namnet antyder att de är helt nakna existerar inte totalt pälsfria katter. Katten har istället en mockaliknande päls av mycket tunna hår som täcker dess kropp. Katten behöver tvättas regelbundet då de saknar håret som annars absorberar fetterna som huden producerar.

Kattens utseende är ett resultat av en naturlig genetisk mutation vilket är vanligt inom kattvärden. Sphynx som ras utvecklades under 1970-talet genom korsningar av nakenkatter med rex-katter. Rasen har en medelstor kropp med ett rynkat ansikte och kropp, samt stora öron och citronformade ögon.

Den har ett fint temperament och är nyfiken, smart och rolig.

Några av sphynx egenskaper

Dessa är några av sphynx egenskaper som kan intressera dig om du vill lära sig mer om denna exotiska katt:

 • Katten behöver regelbunden skötsel för att dess päls och hud ska hållas i gott skick.
 • Katten fäller lite eller inte alls.
 • Sphynx anses i regel vara en frisk ras, då rasen inte drabbas av lika många kända åkommor som vissa andra kattraser.
 • Katten är känd för att vara pratsam vilket kan komma att besvära ägare om katten ägnar sig åt överdrivet jamande om natten.
 • De söker ofta sina människors uppmärksamhet då de älskar att vara med dessa.
 • Sphynx älskar att delta i flera olika aktiviteter. Dessa aktiviteter är även en sorts motion för katten som kan förhindra att de utvecklar övervikt.
 • De kan komma väl överens med andra, inklusive barn, vilket gör katten till en utmärkt familjekatt.

Sphynx historia

Sphynx är ännu ett exempel av en ras som uppstått genom en spontan naturlig mutation. Elizabeth, en svartvit huskatt i Toronto i Kanada, fick en kattunge som saknade päls. Elizabeths ägare kallade kattungen för Prune och visste omedelbart att Prune var unik, och började försöka avla fler kattungar. Man märkte att genen var ärftlig på så vis att hälften av kullen föddes utan päls och hälften med.

Katten kallades ursprungligen för kanadensisk nakenkatt. Enligt International Cat Association beslutade uppfödare sig för att kalla katten för sphynx som en referens till skulpturerna av kalksten i Egyptens öken. Rasen har erkänts av American Cat Fanciers Assocation, Cat Fancers Association och The International Cat Association.

Sphynx temperament

Många kattentusiaster skulle påstå att livet med en sphynx är annorlunda än det med andra katter. Rasen är känd för att vara tillgiven och har en tendens att alltid vilja vara nära dig. Den älskar även att få sina ägares uppmärksamhet och älskar att mysa och bli klappad.

Detta är ännu en kattras som inte vill lämnas ensam. Det rekommenderas därför att skaffa två katter som kan hålla varandra sällskap, i synnerhet när ägaren är på jobbet eller är ute i andra aktiviteter. Du kommer ofta se dessa katter i par för att ge varandra stöd, och särskilt när de flyttar till en ny hemmiljö.

Sphynx tenderar att alltid följa efter sina människor vart de än går för att observera och övervaka dem i allt de gör. De brukar ta emot gäster med värme. De visar detta genom att svepa huvudet mot gästerna eller hoppa upp på dina gäster när de är tillgängliga.

Sphynx hälsa och hälsorelaterade frågor

Precis som andra kattraser kan sphynx drabbas av sjukdomar som är genetiska eller icke genetiska av naturen. Det rekommenderas att ägare känner till vanliga kattsjukdomar så att de kan förhindra, behandla eller bota dessa hälsoåkommor skulle de uppstå. Sphynx anses i regel vara en frisk ras men det finns en liten andel katter av rasen som har setts drabbas av någon av följande åkommor:

  • Urtikaria pigmentosa – en hudsjukdom som orsakar flagande sår på kroppen.
  • Hypertrofisk kardiomyopati – en hjärtsjukdom hos katter vilket leder till en förtjockning av hjärtmuskeln.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar