Så får du katten att trivas bättre i ditt hem

Katter är lätta att få att trivas så länge de får tillräckligt med sysselsättning under den vakna tiden. Få djur kan konsten att sova bort en stor del av dygnet. Och de älskar vårt sällskap.

Katter – så får du katten att trivas i ditt hem

Två katter är lättare

Att katter skulle vara ensamvargar och inte bry sig särskilt mycket om mänskligt sällskap är en myt. Många katter mår dåligt av att tillbringa för mycket tid utan att ha något att göra. Då kan man lösa problemet med att skaffa en kattkompis. Två katter är alltid lättare. De sysselsätter varandra och får sällskap, även om vissa katter kanske mår bäst av att regera själv hemma. Allt är individuellt.

Det kan vara klokt att köpa två katter samtidigt, helst av samma kön för att undvika incest när de blir könsmogna. Annars kan man skaffa en lekkamrat senare om det visar sig att katten inte trivs.  Även en hund brukar fungera bra, förutsatt att det är en hund som gillar katter och inte ser dem som byte.

Om katten är understimulerad

En katt som är understimulerad kan hitta på ”hyss” för att få tiden att gå. Det kan vara allt från att strimla toapappersrullen till börja bita i dina tår när du tassar upp i köket på morgonen för att göra frukost eller hugga tag i hälsenorna i brist på mer spännande saker – allt för att träna sin jaktinstinkt.

Läs också: 10 katter som inte vet vad privatliv är

Katter gillar sällskap

För att en katt ska må bra behöver den sällskap, mental stimulans och omvårdnad, som regelbundna veterinärbesök och årlig vaccination. Ofta vänjer sig en katt vid en viss dygnsrytm och sitter och väntar på dig när du kliver innanför dörren efter jobbet. Råkar man komma hem tidigare kan det ofta vara så att katten inte alls kommer för att hälsa utan ligger och sover i godan ro.

Lek med katten – kattleksaker och bus

När du är hemma se till att leka med katten och låt den vara med i det du gör. Prata med den. Tristess ger beteendestörningar hos både hundar och katter. Vissa individer och framför allt vissa raser är mer sociala än andra och blir då lättare understimulerade.

Man kan med enkla medel se till att katter får den stimulans och sysselsättning de behöver. Det finns mängder med kattleksaker att köpa men det kan räcka med att man knycklar ihop små papperstussar som katten kan dribbla runt. Så ge katten pingisbollar, papperstussar, skinnmöss men även ett tygskärp som man viftar med. Stora sjok med silkespapper brukar vara superkul, även papperskassar. Fast då får man klippa bort handtagen så katten inte stryps.

Ge utmaningar

Titta gärna även bland aktiveringsleksaker för hundar där belöningen är att den kommer ut en godsak från leksaken. Man kan också ge katten utmaningar med saker som man har hemma. Ett enkelt sätt  är att lägga lite kattgodis i en tom toarulle och trycka ihop sidorna. Det tar en stund för katten att få ut godiset. En pingisboll i tomt badkar är också kul.

Klättermöbler är bra

Skaffa en klättermöbel som katten kan klösa på men också ha möjlighet att sitta högt upp och titta ut över hemmet. Flytta gärna klättermöbeln emellanåt. Då blir de genast mer spännande. Katter kan tröttna om allt alltid ser likadant ut så ha inte heller alla leksaker framme hela tiden.

Läs också: Därför ska du ha en katt i huset!

Se upp! Garnnystan är farliga

Lägg ALDRIG fram ett garnnystan trots att katter leker med sådana i sagorna. När en katt börjar tugga på ett garnnystan fortsätter instinktivt att tugga i sig bit för bit. En katt har nämligen bakåtriktade ”taggar” på tungan och kan därför inte spotta ut garnet. Garnet kan ge en katt svåra skador på tarmarna. Samma sak med snören. Låt därför inte katten leka med presentförpackningar.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar