Fågelgodis hjälper småfåglarna klara vintern

Fåglar är mycket skickliga på att klara vintern. Många skogsmesar till exempel lägger under hösten upp förråd för vintern. Men när vädret blir riktigt bistert får de ändå svårt att klara sin försörjning och då kan man göra en stor insats genom att hjälpa dem med mat.


Spara frökakorna från sommarens solrosor. Låt dem antingen stå kvar i trädgården eller häng upp dem i ett snöre på lämplig plats. Det blir garanterat uppskattat. 

Först när det blivit ordentlig vinter ska man börja mata. Annars finns risk att man lurar fåglar, som annars skulle sökt sig söderut, att stanna kvar för länge. Ett bra sätt om man vill mata med frön är att använda en fröautomat. En fröautomat med solros-, hampfrön och nötter brukar snabbt bli ett mycket välbesökt skafferi.

Domherren lyser med sin färg i den annars så färgfattiga vintern.

Buskar med bär som får sitta kvar över vintern uppskattas också av många fåglar. Nypon och rönnbär är exempel på uppskattad vinterkost, liksom även frukt som får sitta kvar på träden. Talg och kokos är också bra fågelmat, då det ger tillskott av nödvändigt fett. Vid perioder med varmt väder måste man dock tänka på att talg och kokosfett härsknar.

Här kommer några tips på fågelgodis som är enkelt att göra och som garanterat kommer att uppskattas:

Klyv kokosnöten på längden.

Borra hål upptill och trä i ett snöre eller en metalltråd att hänga upp den i. Borra ett hål i den nedre delen av kokosnöten och trä in en blompinne eller liknande.

Smält ister eller talg i en kastrull. Kokosfett kan också användas, men är betydligt dyrare. Till 2 dl fågelfrön går det åt ca 1 1/2-2 dl fett. Fyll kokosnöten med solrosfrön eller fröblandning och häll på fettet. Låt stelna. 

Här har kokosnöten klyvts på bredden och ett hål borrats för kvisten. Fyll den med blandningen sedan kvisten satts på plats.

Istället för koksnöt kan en blomkruka användas. Knyt fast ett snöre eller en metalltråd runt några små pinnar eller tändstickor som håller krukan.

Fyll blomkrukan med frö och smält fett när det stelnat något så att det inte rinner ut genom hålet i botten på krukan.

Här har en rönnbärskvist stuckits in i krukan innan den fyllts.

En kokosnöt som sågas upp och fylls med frön och nötter brukar besökas av många olika sorters fåglar. Här en talgoxe. Foto: Patrik Olsson

Läs också: 6 knep för att bli av med silverfiskar

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar