10 roliga fakta om katter

Många finner katter besynnerliga, mycket för att deras beteende ofta skiljer sig från hunden. Men lär man känna katter bättre är deras beteende inte alls så konstigt – det finns alltid en väldigt naturlig förklaring.


1. Dras till katträdda personer

Katter ogillar framfusiga människor och springer ofta iväg om man närmar sig en katt för hastigt. En katträdd person däremot sitter still, tittar åt ett annat håll och försöker göra sig osynlig. Inget blir mer lockande för att katt än att söka sig till den personen, för det är ju just så man ska göra för att bli vän med en främmande katt.

 

2. Klapprar med tänderna

När en katt sitter i fönstret och ser fåglarna flyga förbi utanför kan den börja kvittra och klappra med tänderna. Skulle katten göra samma sak när den ska kasta sig över ett byte skulle effekten bli den motsatta, att bytet skulle skrämmas av ljudet. Beteendet är egentligen detsamma som när en katt sätter tänderna i ett byta med vibrerande rörelse. Men nu finns inget byte eftersom det är en glasruta emellan. Man kallar detta för en tomgångshandling.

 

3. Sluter ögonen

När en katt vill tala om att den är snäll och beskedlig sluter den sakta ögonen, som en blinkning i slow motion. Att stirra är oartigt och till och med hotfull. Vill du förmedla ”peace and understanding” till en katt ska du göra samma sak: titta på den och långsamt sluta ögonen för att sedan titta bort.

 

Läs också: Huskatternas roligaste sovplatser i huset

 

4. Viftar på svansen

En hund som viftar på svansen är glad och positiv. En katt som gör samma sak försöker säga något helt annat. Den viftar på svansen för att förvarna att den är arg och om man inte tar varningen på allvar kan den gå till attack. Först börjar det ofta med att svantippen rör sig fram och tillbaka, och ju argare katten är desto kraftigare piskar den med svansen.  

 

5. Gör sig större

En katt som vill inge skräck reser rygg och håren står på ända, också på svansen. På så sätt ser katten större ut än den är och den kan förhoppningsvis skrämma sin motståndare. Katter brukar i regel göra sitt bästa för att försvara sitt revi, med hotfull uppvisning, för att undvika att hamna i slagsmål.

 

6. Katter mjölktrampar

När en kattunge diar sin mamma trampar den med framtassarna runt spenarna för att stimular mjölkproduktionen. Detta beteende fortsätter vissa katter med hela livet, men istället trampar den på oss samtidigt som den spinner. Tamkatten beter sig alltså som en kattunge hela livet och det är väl just babydragen som får oss att älska katten – även om det ibland gör ont.

 

Läs också: Regler och lagar för utekatten

 

7. Biter den hand som smeker

Katter gillar närhet och ömhet, men i lagom dos och helst på kattens villkor. Allra helst vill den bli struken från huvudet över ryggen, precis som mamman slickar sin kattunge. Men kattputs sker bara korta stunder. För mycket kel kan istället utlösa aggression och när man smeker en katt över magen kan den hand som smeker bli huggen. Men ingen rök utan eld. Håll först koll på svanstippen. Är den stilla är allt frid och fröjd.

 

8. Stryker sig mot dig

Katter har doftkörtlar på olika ställen på kroppen, bland annat i mungipan. Genom att stryka kinden mot olika föremål sätter den sin doft på reviret. Så när katten är kelig och stryker sig mot dig markerar den helt enkelt att du tillhör katten.

 

9. Spinner när den är orolig

Spinnandet är kattungen sätt att prata med sin mamma eftersom den inte kan jama medan den äter. Hos många kattdjur spinner bara kattungar men tamkatter spinner hela livet. För det mesta spinner katten när den mår bra, men en katt kan också spinna hos veterinären eller när den är rädd. Kanske har spinnandet en lugnande effekt och dämpar ångesten.

 

Läs också: 10 katter som inte vet vad privatliv är

 

10. Gräver ner spillning

Katter gräver ner sin avföring för att visa sig underdåniga, helt enkelt dölja doftspåren. En dominant katt däremot lägger sin avföring öppet för att säga: Här är jag! Så om din katt inte skyler avföringen i kattlådan kanske den tycker att den är kung eller drottning i hemmet.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar