Fakta om orangevingad amazonpapegoja

Vanliga namn: Orange-winged amazon, orangevingad amazonpapegoja, loro guaro. Vetenskapligt namn: Amazona amazonica. Ursprung: Sydamerika. Storlek: Den orangevingade amazonen blir normalt kring 33 cm från näbb till svanstipp.

Genomsnittlig livslängd:
60+ år

Temperament:

Den orangevingade amazonen är ett kärvänligt och tillgivet husdjur som skapar starka band med sina ägare. De är utmärkta vad gäller att lära sig prata och en komisk attityd vilket gör dem till en succé hos fågelfantaster världen över.

Precis som många andra amazonpapegojor är orangevingad amazon känd för att gå igenom ett hormonellt stadie i tonåren när de når sexuell mognad. Av denna anledning rekommenderas de endast till erfarna ägare.

Färger:

Orangevingad amazon är främst grön, med gult och blått i ansiktet och pannan. De har utmärkande stänk av orange på de främre kanterna av vingarna, vilket gett fågeln sitt namn.

 

Matning:

Precis som alla amazonpapegojor mår orangevingad amazon bäst när den ges högkvalitativt foder i pelletform, som kompletteras med fröblandning och dagliga portioner av frukter och grönsaker säkra för fåglar. En färsk och varierad diet kommer hjälpa dig säkerställa att din fågel ges en näringsriktig kost.

Motion:

Orangevingad amazon är benägen att bli överviktig, varför det är viktigt att den tillåts utrymme att motionera på varje dag. Om du vill ha en orangevingad amazon bör du kunna ge den minst tre till fyra timmars motion utanför buren varje dag.

Detta kommer tillåta fågeln att bränna överflödiga kalorier och att sträcka på musklerna, förutom den mentala stimulans detta erbjuder.

 

Orangevingad amazon som husdjur:

Orangevingad amazon är en charmig och vacker papegoja som är populär som husdjur bland fågelfantaster runt världen. Då de älskar att umgås med människor rekommenderas de för erfarna ägare av fågel som vill bilda ett starkt band med sin papegoja.

Orangevingad amazon älskar social interaktion, och behöver denna stimulans för att förbli friska och glada. Fåglar som försummas utvecklar ofta destruktiva beteenden och depression, vilket kan visa sig genom ett flertal fysiska och emotionella problem. Det är viktigt att ägare av orangevingad amazon reserverar tid varje dag för interaktion med sin fågel för att skapa och bibehålla ett starkt band mellan ägare och fågel.

Handmatade orangevingade amazoner är vanligtvis tillgivna och kärleksfulla husdjur, men många går igenom ett aggressivt stadie under sina tonår vilket vissa ägare inte kan hantera. Denna fas går över men kan ibland vara i upp till två år. Blivande ägare bör komma ihåg att om de skaffar en orangevingad amazon är det ett livslångt åtagande. Dessa fåglar kan bli över 70 år gamla om de sköts korrekt, varför de inte bör införskaffas utan eftertanke.

Om du tror att en orangevingad amazon är rätt fågel för dig, kontakta en lokal uppfödare och se om du kan besöka dem och fåglarna. Att se den orangevingade amazonens beteende i sin hemmiljö kommer hjälpa dig avgöra om denna art passar din livsstil.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar