Fakta om orangevingad amazonpapegoja

Vanliga namn: Orange-winged amazon, orangevingad amazonpapegoja, loro guaro. Vetenskapligt namn: Amazona amazonica. Ursprung: Sydamerika. Storlek: Den orangevingade amazonen blir normalt kring 33 cm från näbb till svanstipp.


Genomsnittlig livslängd:
60+ år

Temperament:

Den orangevingade amazonen är ett kärvänligt och tillgivet husdjur som skapar starka band med sina ägare. De är utmärkta vad gäller att lära sig prata och en komisk attityd vilket gör dem till en succé hos fågelfantaster världen över.

Precis som många andra amazonpapegojor är orangevingad amazon känd för att gå igenom ett hormonellt stadie i tonåren när de når sexuell mognad. Av denna anledning rekommenderas de endast till erfarna ägare.

Färger:

Orangevingad amazon är främst grön, med gult och blått i ansiktet och pannan. De har utmärkande stänk av orange på de främre kanterna av vingarna, vilket gett fågeln sitt namn.

Matning:

Precis som alla amazonpapegojor mår orangevingad amazon bäst när den ges högkvalitativt foder i pelletform, som kompletteras med fröblandning och dagliga portioner av frukter och grönsaker säkra för fåglar. En färsk och varierad diet kommer hjälpa dig säkerställa att din fågel ges en näringsriktig kost.

Motion:

Orangevingad amazon är benägen att bli överviktig, varför det är viktigt att den tillåts utrymme att motionera på varje dag. Om du vill ha en orangevingad amazon bör du kunna ge den minst tre till fyra timmars motion utanför buren varje dag.

Detta kommer tillåta fågeln att bränna överflödiga kalorier och att sträcka på musklerna, förutom den mentala stimulans detta erbjuder.

Orangevingad amazon som husdjur:

Orangevingad amazon är en charmig och vacker papegoja som är populär som husdjur bland fågelfantaster runt världen. Då de älskar att umgås med människor rekommenderas de för erfarna ägare av fågel som vill bilda ett starkt band med sin papegoja.

Orangevingad amazon älskar social interaktion, och behöver denna stimulans för att förbli friska och glada. Fåglar som försummas utvecklar ofta destruktiva beteenden och depression, vilket kan visa sig genom ett flertal fysiska och emotionella problem. Det är viktigt att ägare av orangevingad amazon reserverar tid varje dag för interaktion med sin fågel för att skapa och bibehålla ett starkt band mellan ägare och fågel.

Handmatade orangevingade amazoner är vanligtvis tillgivna och kärleksfulla husdjur, men många går igenom ett aggressivt stadie under sina tonår vilket vissa ägare inte kan hantera. Denna fas går över men kan ibland vara i upp till två år. Blivande ägare bör komma ihåg att om de skaffar en orangevingad amazon är det ett livslångt åtagande. Dessa fåglar kan bli över 70 år gamla om de sköts korrekt, varför de inte bör införskaffas utan eftertanke.

Om du tror att en orangevingad amazon är rätt fågel för dig, kontakta en lokal uppfödare och se om du kan besöka dem och fåglarna. Att se den orangevingade amazonens beteende i sin hemmiljö kommer hjälpa dig avgöra om denna art passar din livsstil.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar